Samsungs efterlängtade uppföljare till säljsuccén Galaxy S III är nu äntligen här. Vi har hårdtestat nya flaggskeppet Galaxy S4 under de senaste veckorna och det är nu dags att se hur den stor upp mot andra premiumtelefoner som HTC One och Sony Xperia Z.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Samsung har haft ett par bra år på mobilmarknaden där bara det forna flaggskeppet Galaxy S III såldes i 50 miljoner exemplar. Det var färre än de 100 miljoner Iphones som såldes under samma period men samtidigt har Samsung en uppsjö andra modeller som tävlar om konsumenternas gunst. Vilket också gjort det möjligt för Samsung att pressa sig förbi Nokia och titulera sig som världens största mobiltelefontillverkare. Samtidigt vet vi att det kan svänga snabbt om man inte ligger i framkant. Samsung hoppas självklart på en fortsatt succé och med SIII:ans framgång i åtanke är det inte konstigt att uppföljaren S4 följer i samma tema.

Specifikationer Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy SIII
Mått (H x B x D) 136,6 x 69,8 x 7,8 mm 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
Vikt 130 gram 133 gram
Skärmpanel Super AMOLED HD Super AMOLED HD
Storlek och upplösning 4,99 tum, 1080×1920 pixlar (441 PPI) 4,8 tum, 720×1280 pixlar (306 PPI)
CPU Qualcomm Snapdragon 600 (fyrkärnig krait 300) Exynos 4412 (fyrkärnig Cortex A9)
Tillverkningsteknik 28 nm 32 nm
CPU-frekvens 1,9 GHz 1,4 GHz
GPU Adreno 320 Mali-400MP
RAM 2 GB LPDDR3 1 GB LPDDR2
Internimnne 16, 32, 64 16, 32 GB
MicroSD-plats Ja, upp till 64 GB Ja, upp till 64 GB
Batteri 2600 mAh 2100 mAh
Anslutningar MHL 2.0, 3,5 mm hörlurskontakt MHL, 3,5 mm hörlurskotakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
LTE
WiFi 802.11n/ac
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
Kamera Baksidan: 13MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,0 MP för videosamtal
Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,0 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
IR för fjärrkontroll
Barometer
Temperatur och luftfuktighet
Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.2.2, Jelly Bean  Android 4.1.2, Jelly Bean

Samsung har återigen gjort en rejäl uppgradering av hårdvaran och om vi ska vara ärliga ser vi ingenting att klaga på. En högupplöst skärm, en snabb processor och mer lagringsminne än vad någon annan erbjuder tillsammans med den senaste versionen av Android. Det finns ett litet problem när det kommer till lagringen, Samsungs applikationer tar upp väldigt mycket plats, närmare bestämt 7 gigabyte. Då teleoperatörer i Sverige endast har 16 gigabyte-versionen tillgänglig så är ett minneskort ett givet köp om man planerar att spela spel eller titta på film. En liten tröst är att priset på microSD-kort har sjunkit ordentligt under de senaste åren och även större kort går att komma över för ett par hundralappar.

Det interna lagringsminnet är blixtsnabbt vilket gör det ännu tråkigare att vi inte har tillgång till mer. Att kunna föra över en stor fil på ett par minuter är ren vardagslyx, speciellt om man till hör dem som ännu inte gått över till att strömma musik eller video från nätet.

En annan ljusglimt är internminnet på 2 gigabyte som är av typen LPDDR3. Minnet erbjuder högre datahastigheter och mer bandbredd men är samtidigt strömsnålare än LPDDR2. Huruvida man kommer märka uppgraderingen vid vardaglig användning återstår att se men det är aldrig fel att ha den bästa hårdvaran tillgänglig.

Design och Byggkvalitet

Vi trodde att det var en självklarhet att det nya flaggskeppet skulle vara större än det förra då Samsung på den senaste tiden har introducerat större skärmar för varje ny modell. Vi blev därför förvånade när vi insåg att yttermåtten krympt. Skärmen tar upp en stor del av framsidan och omges av en ram som bara är 3,85 millimeter tjock. I en värld där varje millimeter spelar roll är detta en stort framsteg. Även när det kommer till tjocklek har Samsungs ingenjörer gjort underverk. Trots att man bara haft 7,8 millimeter att leka med har man lyckats pressa in ett batteri på 2 600 milliamperetimmar. En batteristorlek vi tidigare bara sett från ett fåtal tillverkare, som exempelvis Motorola.

Telefon Samsung GS4 Samsung GS3 HTC One Xperia Z LG Optimus G
Mått
136,6 x 69,8 x 7,8 mm 136,6 x 70,6 x 8,6 mm 137,4 x 68,2 x 9,3 mm 139 x 71 x 7,9 mm 131,9 x 68,9 x 8,5 mm
Vikt
130 gram 133 gram 143 gram 146 gram 145 gram
Skärmram
3,85 mm 5,4 mm 4,85 mm 4,35 mm 5,2 mm

Vi första anblick är Galaxy S4 väldigt lik sin föregångare. Plast i två färgvarianter och en plastram i metallfärg. Tittar man närmare ser man snabbt att så inte är fallet: Plasten på framsidan har fått ett mönster som gör att den inte känns lika tråkig och då hela fronten är täckt av tredje generationens Gorilla Glass får man inte intrycket av att den är plastig. Telefonen är inte lika rund som S3:an vilket också bidrar till att den ger ett mer seriöst intryck. Det största framsteget är däremot plastlisten som nu ser ut att vara gjord i metall. Det är extra snyggt att den inte håller samma textur eller färg utan övergår mellan olika nyanser. Man har fortfarande en bit kvar till HTC men det är ett stort steg upp jämfört med vad vi sett tidigare från Samsung.

Den stora fördelen med en mindre rund form är symmetrin som blir mer framträdande. Skärmen följer ramen på ett snyggare sätt och den avlånga hemknappen passar in riktigt bra. Som vanligt hittar vi två kapacitiva knappar för komma åt inställningar och möjligheten att ta sig bakåt. Knappar för voylm och av/på hittar vi på varsin sida och även där har man gjort ett bra jobb med färgövergången för att ge ett mer metalliknande utseende. Tar vi en titt längst ned på telefonen hittar vi den nya MHL-kontakten. En kontakt som även gör det möjligt att ladda telefonen när man kopplar in den via Samsungs adapter i HDMI uttaget på en TV. Till skillnad från den gamla varianten som krävde en extern strömkälla. På toppen hittar vi en IR-sändaren som gör det möjligt att använda telefonen som kontroll.

Entusiasmen försvinner helt när vi vänder på telefonen. Även om baksidan är lite mer symmetrisk så är den fortfarande tråkig och väldigt plastig. Den svarta varianten drar åt sig fingeravtryck och när det inte finns något glas så ger mönstret ingen premiumkänsla. Fördelen är att bakstycket går att plocka av så det bör gå att hitta snyggare lösningar inom en snar framtid. Det lustiga är att man har ett snyggt material på ett av sina flip-covers som hade gjort underverk för utseendet.

Byggkvalitet

När det kommer till byggkvalitet har vi en del klagomål. Det första kan tyckas vara fånigt men Galaxy S4 är för tunn vilket gör att den inte ligger jättebra i handen. Baksidan är glatt och är man lite svettig om händerna vill telefonen inte ligga still. När vi använder bakstycket som gör det möjligt att använda trådlös laddning blir den ett par millimeter tjockare men får en naturligare form och ligger bra mycket bättre i handen. Det andra problemet vi upplevt är att bakstycket knakar när man trycker på vissa punkter. Det är något man inte märker vid vanligt användande men det kan tyda på att fästena inte är perfekta och därmed förvärras om man byter skal ofta. Då dyker förstås frågan upp hur ofta man byter skal och svaret kan vara mycket ofta. I jakten på tunnhet valde Samsung att inte inkludera trådlös laddning direkt ur lådan. Istället är man tvungen att använda ett specifikt skal för detta, men det finns inget skal som för närvarande både har flip-cover och trådlös laddning. Det var ett dumt val att inte släppa Galaxy S4 med trådlös laddning i standardutförandet, den extra tjockleken är snarare något man uppskattar och trådlös laddning är något man har användning för oftare än man tror.

Med det sagt är vi ändå nöjda med byggkvaliteten hos det nya flaggskeppet. Man har en bit kvar till toppen men det är en helt annan känsla en den vi fick med Galaxy SIII. Vi får även lite bättre skydd med Gorilla Glass 3 som ska vara mer än tre gånger så stryktåligt som Gorilla Glass 2. Det är fortfarande inte okrossbart men bör ge ett bättre skydd mot repor och lätta fall. När det kommer till fall har Samsung gjort en annan förbättring med Galaxy S4: listen runt glaset sticker numera ut en liten bit vilket hindrar glaset från att komma i direktkontakt med plana ytor.

Med ett utbytbart skal finns det nästan bara fördelar med en tunn telefon då det ger användaren möjligheten att själv välja vilken form och storlek man vill få på sin telefon. Nöjer man sig med en telefon som bara är under 10 millimeter tjock kan man välja att lägga till trådlös laddning eller ett större batteri, Samsung har än så länge inte visat upp det senare till Galaxy S4 men med tanke på succén till SII och SIII tror vi bara att det är en tidsfråga.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Annelie WeijmerFelix ByströmfrågestundenS0urcerr0RAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

Personligen tycker jag att S4:an är väldigt skön att hålla i.
På nåt viss är den bättre att hålla i än min S3:a.
Min sambo böt upp sig nyligen från en iphone 4 till en S4 och hon vägrar släppa den.

fackamato
Medlem

Morsan har en S4, jag har en HTC One. Fy tusan vad fult granssnittet (Touchwiz) ar. Det ar extremt segt ocksa. Jag fick roota och de-bloata som fan, inaktivera saker for att det inte skulle vara segt.Ogonfunktionen ar lite haftig, men inget som jag skulle anvanda tror jag. Titta pa fel stalle nar man surfar = skrolla ner. Jobbigt. (men, jag maste nog lara mig funktionen ordentligt) Det fanns en del haftiga funktioner fock, som screen sharing, vilket jag iofs inte provade. SD-kort ar ju bra for de som behover det. Men, luren ar ju plastig. Jag sager inte att… Läs hela »

John Long Silver
Gäst
John Long Silver

Jag läste er S3-recension med stor behållning. Den här gången hade jag svårt att avsluta recensionen på grund av språkbruket. Får intrycket av att skribenten försökt skriva på en nivå han inte behärskar.

PeterJxxx
Gäst
PeterJxxx

[quote name=”John Long Silver”]Jag läste er S3-recension med stor behållning. Den här gången hade jag svårt att avsluta recensionen på grund av språkbruket. Får intrycket av att skribenten försökt skriva på en nivå han inte behärskar.[/quote]

Jag håller faktiskt med! Recensionen var dryg att läsa 🙁

Medlem
WIRN

Tråkigt på byggkvaliteten. Min Samsung S3 har krossat glaset 2 ggr och moderkortet är utbytt. Hade hoppats på att de hade förbättrat byggkvaliteten avsevärt. Verkar annars vara en trevlig lur

Anton Karmehed
Admin

Det har brustit lite i korrekturen av artikeln som synes är en ganska omfattande sådan. 🙂 Vi har i alla fall sett över artikeln ytterligare en gång och hoppas att vi rett ut det mesta och lovar bättring till nästa gång. Har ni mer konstruktiv och konkret kritik på artikeln är ni välkomna att slänga iväg ett mail till redaktionen så ska vi se till att titta närmare på detta omedelbart! Har för övrigt själv kört med GS4 nu en vecka drygt och tycker det märks tydligt nu med vårsolen att skärmen är lite svåranvänd i ljus. I övrigt är… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Grymt bra recension! 🙂Jag kan instämma i det mesta som står skrivet i recensionen efter att ha testat brorsans GS4. Nått jag däremot inte helt håller med om är att fotografering i mörker skulle vara en svag punkt. I dunkel belysning inomhus har jag iaf än så länge blivit imponerad av GS4’ns resultat när man kör nattläget. Visst – GS4 kör extremt kraftfulla ”noise reduction” algoritmer och det tillsammans med att man inte har optiskt skakskydd gör resultatet lite smetigt men om man bara vill lägga upp bilden på ex Facebook i 1920×1080 upplösning så kommer folk inte se detta… Läs hela »

frågestunden
Gäst
frågestunden

[quote name=”Anton Karmehed”]

Har för övrigt själv kört med GS4 nu en vecka drygt och tycker det märks tydligt nu med vårsolen att skärmen är lite svåranvänd i ljus. I övrigt är den grym i dämpad belysning men detta och en bättre mjukvara hade verkligen varit pricken över i![/quote]

Anser ni att S4 är bättre än HTC One och Xperia Z?

Annelie Weijmer
Gäst
Annelie Weijmer

Hur tar jag bort mina sms hamnar i mailen också? I min s4 mini