Evga och Gigabyte är först ut på svenska marknaden med Nvidias första egna surfplatta – Tegra Note 7. Den 7 tum stora surfplattan lanserades redan i fjol men kommer nu till Sverige och även om tiden är grym och skoningslös på den mobila marknaden visar det sig vara smidiga plattor med trevliga funktioner.

Nvidia fortsätter att forcera med sina mobila systemprocessorer i Tegra-familjen. Till skillnad mot de flesta konkurrenter väljer företaget att inte bara sälja sina kretsar till annan part – man bygger även sina egna mobila produkter. Efter lanseringen av mobila spelkonsolen Nvidia Shield var det dags för en surfplatta och Nvidias första steg in på surfplattsmarknaden heter alltså Tegra Note 7.

Surfplattan lanserades i utvalda länder redan i november månad men kommer nu till Sverige och först ut på marknaden blir Evga, tätt följda av Gigabyte. Nvidia tar med andra ord fortfarande hjälp från sina partners, precis som på grafikkortsmarknaden, men väljer att binda dem vid sin egen referensdesign av Note 7. Med andra ord är surfplattorna identiska sett till hårdvara och mjukvara, ja till och med dess förpackning och tillbehör sånär på några utbytta logotyper.

Annons

Tegra_Note_701

Egenskaper Nvidia Tegra Note 7 Google Nexus 7 2013 Google Nexus 7
Processor 1,8 GHz Nvidia Tegra 4 (4x Cortex-A15) 1.5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro (APQ8064) 1,3 GHz Nvidia Tegra 3
(4 x Cortex-A9 1,3 GHz)
Grafikdel Tegra 40S Adreno 320 Geforce ULP Gen 2
Minne 1GB 2GB 1 GB
Lagring 16GB 16/32GB 16 GB
Minneskortsläsare Ja Nej Nej
Skärm 7,0 tum IPS 7,02 tum IPS 7,0 tum IPS
Upplösning 1 280 x 800 1 920 x 1200 1 280 x 800
DPI 216 dpi 323 dpi 216 ppi
Dimensioner 199 x 119 x 9,6 mm 200 x 114 x 8.65 mm 198,5 x 120 x 10,45 mm
Vikt 320 gram 290/299 (4G) gram 340 gram
Trådlös kommunikation
802.11b/g/n
Bluetooth 4.0, GPS/GLONASS
802.11a/b/g/n
Bluetooth 4.0
NFC
802.11b/g/n
Bluetooth
NFC
Kamera Bak: 5,0 MP AF
Fram: VGA för videosamtal
Bak: 5,0 MP AF
Fram: 1,2 MP för videosamtal
Bak: –
Fram: 1,2 MP för videosamtal
Anslutningar USB-anslutning
3.5 mm-ingång
MicroHDMI
USB-anslutning
3.5 mm-ingång
USB-anslutning
3.5 mm-ingång
Batteri 15,17 Whr 15,01 Whr 16 Whr
Operativsystem Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4
Extra funktioner Digital penna
Magnetfäste
Trådlös laddning (QI)
Cirkapris  1 899 SEK 2 290 SEK

Den uppenbara konkurrenten i 2 000 kronors klassen av surfplattor för Tegra Note 7 blir Google och Asus skapelse Nexus 7. Tegra Note 7 känns som en blandning av första och andra generationens Nexus 7-platta med kraftfullare processor, bättre kamera och fler funktioner än första generationen, men med sämre skärm och något svulstigare mått än Googles senaste variant. Att Google nyligen öppnat upp sin hårdvarubutik för svenska kunder måste således vara lite frustrerande för Nvidia och deras partners, men som tur var har man faktiskt några ess i skjortärmen.

Hög kvalitetskänsla och en perfekt platta för köket

Tegra Note 7 kommer i en som väntat ganska kompakt formfaktor och även om plattan är något större än senaste modellen av Nexus 7 är det inget vi kan klaga på. De frontmonterade högtalarna tar lite extra plats på kortsidorna men ger också en bättre stereoeffekt än många andra plattor kan leverera. Materialvalet är en blandning av hårdplast och en mer gummiliknande beläggning som gör att plattan känns solid och inte skör eller ömtålig som många andra modeller i prisklassen.

Tegra_Note_704 Tegra_Note_711
Tegra_Note_713 Tegra_Note_714

Surfplattan kommer även med ett skräddarsytt skärmskydd som fästs i en skåra i sidan av plattan. Med skärmskyddet stängt går skärmen i viloläge och på baksidan av plattan finns tre olika magnetremsor för att ställa stödet i en vinkel som matchar ditt användande. En smidig och stabil lösning som även bidrog till en glad överraskning för redaktionen.

Annons

Magneterna på Note 7 är så pass kraftiga att plattan kan fästas mot nästan vilket metallföremål som helst. Förslagsvis sidan av ditt chassi eller varför inte på kylskåpsdörren när du behöver lite stimulans i köket. En ypperligt smidig funktion som undertecknad faktiskt önskat se på alla surfplattor, mycket enklare än såhär blir det inte att stuva undan sin platta när den inte används eller när man har händerna fulla.

Tegra_Note_717

Prestanda som räcker och blir över

Nvidia siktar på instegsmarknaden med Tegra Note 7 och deras fyrkärniga Tegra 4-processor har både CPU och GPU-kraft nog för att ge en riktigt trevlig användarupplevelse trots den begränsade budgeten. Grafikdelen är kraftig nog att stå sig väl mot Qualcomms Adreno 320 i nya Nexus 7 och med sin något begränsade upplösning har Note 7 inga som helst problem att leverera riktigt bra prestanda även i tyngre speltitlar och krävande applikationer.

Vi har spelat en hel del Dead Trigger 2, Dead on Arrival 2 och andra lite mer krävande spel från Tegra Zone och Google Play store och prestandan är det inget som helst fel på. 1 gigabyte internminne verkar räcka gott för upplösningen på 1 280 x 800 pixlar och grafikkraften är nästan överflödig av samma anledning.

Annons

Batteriet väger in på 4 100 milliamperetimmar och Nvidias utlovade 10 timmar är närmast precis vad vi kommer upp i när vi loopar ett videoklipp på surfplattan tills batteriet är uttömt. En klart acceptabel batteritid som motsvarar våra tidigare resultat med första generationens Nexus 7-platta.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
timmayMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Meh, nu var jag ju bara tvungen att beställa en sån här 😀

Marquzz
Medlem
Marquzz

Blev lite lurad av denna recension där det står att plattan kommer med ett skärmskydd. Detta är tillbehör som du måste köpa till.

timmay
Medlem
timmay

[quote name=”Marquzz”]Blev lite lurad av denna recension där det står att plattan kommer med ett skärmskydd. Detta är tillbehör som du måste köpa till.[/quote]

Samma här, skärmskyddet ”kommer inte med plattan” som det uppges i recensionen. Detta är ett tillbehör som måste köpas till separat.