Testsystem

Testsystem 
ProcessorerAMD Ryzen 7 1700
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i3-7350K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7-7700K
GrafikkortNvidia Geforce GTX 1080 Ti Founder's Edition
GrafikdrivrutinNvidia Geforce Game Ready Driver 378.78
ModerkortAMD AM4: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5
Intel LGA-1151: MSI Z270 Gaming Pro Carbon
MinneCorisair Vengeance LPX 2x8GB moduler @2 400 MHz, 1,2V
KylareNoctua NH-C14
ChassiCooler Master Lab (öppen testbänk)
LagringCrucial M550 512GB
NätaggregatCorsair HX1000i
OperativsystemWindows 10 Pro

Vi har kört testerna med Geforce GTX 1080 Ti i två olika testsystem, ett för Intel och ett för AMD. Förutom de komponenter som nödvändigtvis behöver variera, CPU och moderkort, så är systemen identiska. Båda körs som öppna testbänkar i ett luftkonditionerat rum.

AMD Ryzen 7 1700 & 1800X

Från AMD:s håll har vi testat flaggskeppsprocessorn ur Ryzen 7-serien (Ryzen 7 1800X) samt instegsmodellen (Ryzen 7 1700). Förutom att Ryzen 7 1800X har högre basfrekvens och boostfrekvens så innebär X-suffixet att processorn har dubbelt så mycket potentiellt utrymme för XFR. Med det menas att en Ryzen 7 1800X med tillräcklig kylning kan nyttja ett extra booststeg på 100 MHz, medan Ryzen 7 1700 har ett potentiellt extra booststeg på 50 MHz. Båda modellerna har åtta kärnor, 16 trådar via Simultaneous Multi-Threading (SMT) och samma mängd cacheminne.

Intel Core i7-7700K, i5-7600K & i3-7350K

Från det blå laget har vi tagit med de tre kanske mest intressanta processorerna ur den aktuella Kaby Lake-familjen. Core i7-7700K är toppmodellen med extra cacheminne och stöd för Hyper Threading (HT), vilket ger totalt åtta trådar över fyra kärnor. Core i5-7600K är Intels ”sweet spot”-processor för gaming, med fyra kärnor utan HT och en aning mindre cacheminne, för cirka 1 000 kronor lägre pris. Till sist testar vi även Core i3-7350K som har två fysiska kärnor, men fyra trådar via HT.

SMT och HT

Båda AMD:s processorer samt Intel Core i7-7700K körs både med och utan sin flertrådsteknik aktiverad (SMT för AMD, HT för Intel). På Core i3-7350K lämnas HT aktivt, då det är en bärande egenskap för den processorn; flera av spelen vi testar tenderar att antingen lida av betydande buggar (texturer som inte laddar, extrema laddningstider eller dylikt) eller rena krascher när funktionen stängs av och endast två logiska kärnor används.

Innehåll

21
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
16 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JBCarl HolmbergAMD73Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Hej Carl – och övriga! Jag skrev en kommentar under ”fullstora testen”, eftersom den är relevant även här så upprepar jag den: Mäktigt kort, mäktig prestanda! MEN – återigen kylningsproblem med referenskort, kyler dåligt och väsnas ofta. Min rek: köp EJ – OM du inte sitter med en massa kosing som bränner i fickan och ett omedelbart behov, så invänta Amd Vega (i maj?) och därpå följande eventuella prisjusteringar, välj sen det ena eller det andra, som du då finner bäst – för dig! En synpunkt vad gäller avsnittet: “CPU-test – vilken processor är bäst för GTX 1080 Ti?”: Det… Läs hela »

JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB

Tillägg till min kommentar: Jag är, när det gäller fabrikat, helt färgblind vad gäller rött, blått och grönt (Amd, Intel och Nvidia – för den som inte visste;), har produkter från alla tre tillverkarna i ”min park”. MEN, jag har förstått att det för en del är ett känsligt ämne, de känner sig helt enkelt om det kan tolkas som kritik mot den ”egna färgen”, DET tycker jag är ganska omoget. Bemöt istället påståenden och synpunkter som inte gillas konstruktivt, med argument.

Är endast mån om att det skall vara knivskarp och glödhet konkurrens, det gynnar oss konsumenter!

JB
Medlem
JB

Alla dizzlikes, är det små gröna gubbar som ser rött???

😉

JB
Medlem
JB

Nu börjar det hända som jag kommenterade – och fick mängder av dizzlikes;)
Läs: https://www.techpowerup.com/231970/ashes-of-the-singularity-escalation-update-brings-improved-performance-to-ryzen
Utdrag: ”The update leads to AMD’s Ryzen 7 1800X effectively edging out Intel’s 7700K in all scenarios”!
/jb

John
Medlem
John

Skulle man kunna kombinera detta kort med i7-4790K eller skulle cpun blir flashhals för gpun ?

Mikael Linnér
Medlem

Två frågor Carl:

1: I alla dessa spel där Ryzen presterar mycket lägre än Intel, t.ex. Tomb Raider DX11/DX12. Hur har CPU belastningen varit? Om den varit 100% på en eller flera kärnor så har man ju varit CPU-begränsad, men sett många rapporter på väldigt låg belastning som tyder på, för Ryzen, ooptimerad mjukvara, bios och OS-relaterade problem om jag förstått det rätt?

2: När ni erhåller nya minnen och bios kommer ni göra en uppföljning på prestandapåverkan för Ryzen relaterat till hastighet på minnesfrekvensen?

Morkul
Medlem
Morkul

Hur vida en kärna är belastad till 100% eller inte kan bero på många saker, dålig optimering är endast en av dessa. Att man optimerar koden specifikt för en CPU är extremt ovanligt, dock kan jag tänka mig att diverse drivrutiner kommer att optimeras de kommande månaderna vilket kommer gynna Ryzen. Faktum kvarstår att Ryzen har något sämre IPC och när det kommer till spel som inte skalar bra över flera kärnor så är det IPC som är det viktigaste. Dock så är det så att spelar man men en morden rigg, alltså 4k, så är valet av CPU i… Läs hela »

Medlem

Som det ser ut just nu, så lider Ryzen av 2 problem. Första är problem med windows schemaläggare för trådar som inte spelar fint med den inbyggda i Ryzen arkitekturen. Detta bör Microsoft åtgärda snart. Andra problemet har med moderkortstillverkarna att göra, där problem med bios/UEFI är grunden till dålig prestanda på minnena. Nya bios ser ut att tillåta i alla fall 3200Mhz, vilket ska ge hyfsat prestandalyft även i applikationer som inte är starkt beroende av just hastigheten på minnena (som t.ex Cinebench R15, där användare på reddit gått från 1577 till 1661 genom att öka minnena från 2933… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Var är Intels 8 kärniga? Eller gillar du jämföra tex 8 kärniga med 4 kärniga? Sedan vet ju alla att Intel genom många år nu är optimerade av spel tillverkarna. Inget konstigt. Men du får nog ta vänta tills AMD släpper 4 kärnig för spel. Du jämför till och med 2 kärnor mot 8 kärnor. Men ta då för fan med 8 kärnig Itel för 12 tusen eller 10 kärniga för 18-20 tusen.Hur mycket sponsring har du fått för att visa det faktiskt ända nästan intel är bättre på när man jämför pris. Sedan är det få som faktiskt bara… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Du är inne på samma linje som jag – se ovan, bara att vi uttrycker oss lite olika.