Testresultat

På den här sidan inleder vi med ett syntetiskt test (3DMark) som är utvecklat tillsammans med både Intel, AMD och Nvidia, och som därmed bör ge ett någorlunda opartiskt resultat, om än ett resultat som är svårare att relatera till faktiska bildfrekvenser i ett faktiskt spel. Därefter kör vi ett antal tester ur vår CPU-testsvit i tre olika upplösningar, samt med både DirectX 11 och DirectX 12.

Syntetiskt test – 3DMark Time Spy (DX12)

Om vi ringar in endast grafikdelen av 3DMark Time Spy har inga av processorerna några problem att hänga med och driva Nvidias nya flaggskepp. Felmarginalen mellan resultaten rör sig om några tiotal poäng, så skillnaderna mellan Intels processorer är i princip försumbara i praktiken. AMD:s Ryzen-modeller ligger omkring 300 poäng bakom, vilket är signifikant nog att inte handla om felmarginal, men inte stort nog att bekymra sig om som användare.

Middle-Earth: Shadow of Mordor (DX11)

Det här är en äldre titel, men fortfarande en relativt resurskrävande sådan, inte minst vad gäller att skyffla grafikminne. I 4K-upplösning presterar alla processorer likvärdigt, och grafikkortet är den uppenbara flaskhalsen. Att processorn sedan blir flaskhals i 1080p är i sin tur inte någon större överraskning, men marginalen är överraskande markant: omkring 50 fps mellan Core i7-7700K och Ryzen 7 1700, samt omkring 20 fps mellan i7-7600K och i3-7350K.

Vad som är intressant att notera är att grafikkortet är så pass snabbt även i 1440p att processorn blir en flaskhals även där i den här titeln. Även i det här fallet rör dig sig om en rejäl skillnad mellan Ryzen 7 och Intel Core i7/i5. Ett mindre, men ändå tydligt, avstånd finns mellan i5/i7 samt i3-7350K.

Grand Theft Auto V (DX11)

Den här titeln tycks vara märkbart mer belastanda på grafikkortet, så skillnaderna mellan processorerna avtar. I 1080p finns en skillnad på omkring 20 fps mellan de snabbaste och de långsammaste processorerna, men skillnaderna är desto mindre i 1440p. I 4K-upplösning presterar alla processorer likvärdigt.

Rise of the Tomb Raider (DX11/DX12)

Här kan vi notera ett antal viktiga skillnader. I 1080p, både med och utan DirectX 12, är Intels processorer markant snabbare än AMD Ryzen 7. Men vi kan även notera att flertrådsteknikerna SMT (AMD) och HT (Intel) faktiskt gör en märkbar skillnad på prestandan, där både Ryzen 7-modellerna och Core i7-7700K gynnas av att respektive teknik stängs av.

Skillnaderna blir mindre i 1440p, upplöäsning, men Intel har ett klart försprång även här, både med DirectX 11 och DirectX 12.

I 4K-upplösning blir grafikkortet till slut den tydliga flaskhalsen, och som konsekvens presterar alla processorer likvärdigt i med både DX11 och DX12.

Innehåll

21
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
16 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JBCarl HolmbergAMD73Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Hej Carl – och övriga! Jag skrev en kommentar under ”fullstora testen”, eftersom den är relevant även här så upprepar jag den: Mäktigt kort, mäktig prestanda! MEN – återigen kylningsproblem med referenskort, kyler dåligt och väsnas ofta. Min rek: köp EJ – OM du inte sitter med en massa kosing som bränner i fickan och ett omedelbart behov, så invänta Amd Vega (i maj?) och därpå följande eventuella prisjusteringar, välj sen det ena eller det andra, som du då finner bäst – för dig! En synpunkt vad gäller avsnittet: “CPU-test – vilken processor är bäst för GTX 1080 Ti?”: Det… Läs hela »

JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB

Tillägg till min kommentar: Jag är, när det gäller fabrikat, helt färgblind vad gäller rött, blått och grönt (Amd, Intel och Nvidia – för den som inte visste;), har produkter från alla tre tillverkarna i ”min park”. MEN, jag har förstått att det för en del är ett känsligt ämne, de känner sig helt enkelt om det kan tolkas som kritik mot den ”egna färgen”, DET tycker jag är ganska omoget. Bemöt istället påståenden och synpunkter som inte gillas konstruktivt, med argument.

Är endast mån om att det skall vara knivskarp och glödhet konkurrens, det gynnar oss konsumenter!

JB
Medlem
JB

Alla dizzlikes, är det små gröna gubbar som ser rött???

😉

JB
Medlem
JB

Nu börjar det hända som jag kommenterade – och fick mängder av dizzlikes;)
Läs: https://www.techpowerup.com/231970/ashes-of-the-singularity-escalation-update-brings-improved-performance-to-ryzen
Utdrag: ”The update leads to AMD’s Ryzen 7 1800X effectively edging out Intel’s 7700K in all scenarios”!
/jb

John
Medlem
John

Skulle man kunna kombinera detta kort med i7-4790K eller skulle cpun blir flashhals för gpun ?

Mikael Linnér
Medlem

Två frågor Carl:

1: I alla dessa spel där Ryzen presterar mycket lägre än Intel, t.ex. Tomb Raider DX11/DX12. Hur har CPU belastningen varit? Om den varit 100% på en eller flera kärnor så har man ju varit CPU-begränsad, men sett många rapporter på väldigt låg belastning som tyder på, för Ryzen, ooptimerad mjukvara, bios och OS-relaterade problem om jag förstått det rätt?

2: När ni erhåller nya minnen och bios kommer ni göra en uppföljning på prestandapåverkan för Ryzen relaterat till hastighet på minnesfrekvensen?

Morkul
Medlem
Morkul

Hur vida en kärna är belastad till 100% eller inte kan bero på många saker, dålig optimering är endast en av dessa. Att man optimerar koden specifikt för en CPU är extremt ovanligt, dock kan jag tänka mig att diverse drivrutiner kommer att optimeras de kommande månaderna vilket kommer gynna Ryzen. Faktum kvarstår att Ryzen har något sämre IPC och när det kommer till spel som inte skalar bra över flera kärnor så är det IPC som är det viktigaste. Dock så är det så att spelar man men en morden rigg, alltså 4k, så är valet av CPU i… Läs hela »

Medlem

Som det ser ut just nu, så lider Ryzen av 2 problem. Första är problem med windows schemaläggare för trådar som inte spelar fint med den inbyggda i Ryzen arkitekturen. Detta bör Microsoft åtgärda snart. Andra problemet har med moderkortstillverkarna att göra, där problem med bios/UEFI är grunden till dålig prestanda på minnena. Nya bios ser ut att tillåta i alla fall 3200Mhz, vilket ska ge hyfsat prestandalyft även i applikationer som inte är starkt beroende av just hastigheten på minnena (som t.ex Cinebench R15, där användare på reddit gått från 1577 till 1661 genom att öka minnena från 2933… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Var är Intels 8 kärniga? Eller gillar du jämföra tex 8 kärniga med 4 kärniga? Sedan vet ju alla att Intel genom många år nu är optimerade av spel tillverkarna. Inget konstigt. Men du får nog ta vänta tills AMD släpper 4 kärnig för spel. Du jämför till och med 2 kärnor mot 8 kärnor. Men ta då för fan med 8 kärnig Itel för 12 tusen eller 10 kärniga för 18-20 tusen.Hur mycket sponsring har du fått för att visa det faktiskt ända nästan intel är bättre på när man jämför pris. Sedan är det få som faktiskt bara… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Du är inne på samma linje som jag – se ovan, bara att vi uttrycker oss lite olika.