Summering

En viktig slutsats vi kan dra av samtliga speltester på den här sidan är att valet av processor kan bli viktigt för dig som vill spela i höga bildfrekvenser i snabba FPS-spel. Geforce GTX 1080 Ti har visat sig vara snabbt nog åtminstone i dessa titlar för att göra processorn till en flaskhals i 1440p-upplösning, vilket är anmärkningsvärt av flera anledningar.

CPU-valet kan bli viktigt för 1440p-gaming

Vad som gör det särskilt relevant är att bildskärmar med 1440p-upplösning just nu befinner sig i något av en guldålder. Idag går det att köpa spelskärmar som kombinerar 1440p-upplösning med högpresterande IPS-paneler och uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Sådana skärmar är fortfarande påkostade, men för dig som överväger ett grafikkort som Geforce GTX 1080 Ti är det inte en orimlig kombination.

I skrivande stund tycks Core i7-7700K fortfarande vara det optimala valet för ändamålet. Med det sagt så kommer prestandan skilja sig från spel till spel, och framöver kan AMD komma att ta igen en del av det avståndet med bättre optimering. Det rör sig inte heller om några stora skillnader i vissa titlar, såsom GTA V. Är det 4K-upplösning som lockar presterar AMD:s nya processorer jämlikt med Intels i5- och i7-modeller – men det gör även tvåkärniga/fyrtrådade Core i3-7350K för cirka 2 000 kronor.

I väntan på optimeringar

Det ska även anmärkas att AMD:s arkitektur är helt ny, och att det ännu inte finns någon optimering att tala om i aktuella speltitlar. Det är någonting som utlovas tillkomma under året i samarbete med spelutvecklare. Medan det ger förhoppningar om bättre spelprestanda i 1080p och 1440p längre fram så är det en klen tröst för stunden för de som vill köpa en Ryzen-processor i förhoppning om spelprestanda som matchar Intel redan idag.

Test: Nvidia Geforce GTX 1080 Ti – Bäst på 4K-gaming

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Innehåll

21
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
16 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JBCarl HolmbergAMD73Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Hej Carl – och övriga! Jag skrev en kommentar under ”fullstora testen”, eftersom den är relevant även här så upprepar jag den: Mäktigt kort, mäktig prestanda! MEN – återigen kylningsproblem med referenskort, kyler dåligt och väsnas ofta. Min rek: köp EJ – OM du inte sitter med en massa kosing som bränner i fickan och ett omedelbart behov, så invänta Amd Vega (i maj?) och därpå följande eventuella prisjusteringar, välj sen det ena eller det andra, som du då finner bäst – för dig! En synpunkt vad gäller avsnittet: “CPU-test – vilken processor är bäst för GTX 1080 Ti?”: Det… Läs hela »

JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB

Tillägg till min kommentar: Jag är, när det gäller fabrikat, helt färgblind vad gäller rött, blått och grönt (Amd, Intel och Nvidia – för den som inte visste;), har produkter från alla tre tillverkarna i ”min park”. MEN, jag har förstått att det för en del är ett känsligt ämne, de känner sig helt enkelt om det kan tolkas som kritik mot den ”egna färgen”, DET tycker jag är ganska omoget. Bemöt istället påståenden och synpunkter som inte gillas konstruktivt, med argument.

Är endast mån om att det skall vara knivskarp och glödhet konkurrens, det gynnar oss konsumenter!

JB
Medlem
JB

Alla dizzlikes, är det små gröna gubbar som ser rött???

😉

JB
Medlem
JB

Nu börjar det hända som jag kommenterade – och fick mängder av dizzlikes;)
Läs: https://www.techpowerup.com/231970/ashes-of-the-singularity-escalation-update-brings-improved-performance-to-ryzen
Utdrag: ”The update leads to AMD’s Ryzen 7 1800X effectively edging out Intel’s 7700K in all scenarios”!
/jb

John
Medlem
John

Skulle man kunna kombinera detta kort med i7-4790K eller skulle cpun blir flashhals för gpun ?

Mikael Linnér
Medlem

Två frågor Carl:

1: I alla dessa spel där Ryzen presterar mycket lägre än Intel, t.ex. Tomb Raider DX11/DX12. Hur har CPU belastningen varit? Om den varit 100% på en eller flera kärnor så har man ju varit CPU-begränsad, men sett många rapporter på väldigt låg belastning som tyder på, för Ryzen, ooptimerad mjukvara, bios och OS-relaterade problem om jag förstått det rätt?

2: När ni erhåller nya minnen och bios kommer ni göra en uppföljning på prestandapåverkan för Ryzen relaterat till hastighet på minnesfrekvensen?

Morkul
Medlem
Morkul

Hur vida en kärna är belastad till 100% eller inte kan bero på många saker, dålig optimering är endast en av dessa. Att man optimerar koden specifikt för en CPU är extremt ovanligt, dock kan jag tänka mig att diverse drivrutiner kommer att optimeras de kommande månaderna vilket kommer gynna Ryzen. Faktum kvarstår att Ryzen har något sämre IPC och när det kommer till spel som inte skalar bra över flera kärnor så är det IPC som är det viktigaste. Dock så är det så att spelar man men en morden rigg, alltså 4k, så är valet av CPU i… Läs hela »

Medlem

Som det ser ut just nu, så lider Ryzen av 2 problem. Första är problem med windows schemaläggare för trådar som inte spelar fint med den inbyggda i Ryzen arkitekturen. Detta bör Microsoft åtgärda snart. Andra problemet har med moderkortstillverkarna att göra, där problem med bios/UEFI är grunden till dålig prestanda på minnena. Nya bios ser ut att tillåta i alla fall 3200Mhz, vilket ska ge hyfsat prestandalyft även i applikationer som inte är starkt beroende av just hastigheten på minnena (som t.ex Cinebench R15, där användare på reddit gått från 1577 till 1661 genom att öka minnena från 2933… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Var är Intels 8 kärniga? Eller gillar du jämföra tex 8 kärniga med 4 kärniga? Sedan vet ju alla att Intel genom många år nu är optimerade av spel tillverkarna. Inget konstigt. Men du får nog ta vänta tills AMD släpper 4 kärnig för spel. Du jämför till och med 2 kärnor mot 8 kärnor. Men ta då för fan med 8 kärnig Itel för 12 tusen eller 10 kärniga för 18-20 tusen.Hur mycket sponsring har du fått för att visa det faktiskt ända nästan intel är bättre på när man jämför pris. Sedan är det få som faktiskt bara… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Du är inne på samma linje som jag – se ovan, bara att vi uttrycker oss lite olika.