NordicHardware har haft en pratstund med Copyswedes vd Mattias Åkerlind för att reda ut begreppen kring privatkopiering och även blicka in i framtiden.

För en tid sedan meddelade upphovsrättsorganisationen Copyswede att den skulle avgiftsbelägga hårdiskar och USB-minnen. Avgifterna införs från och med den 1 september i år och ilskan bland datoranvändarna lät inte vänta på sig.

Det är ingen överdrift att påstå att Mattias Åkerlind, vd på Copyswede, har en tung pedagogisk uppförsbacke när det gäller att få förståelse för de nya avgifter på USB-minnen och externa hårddiskar som införs idag. Rätten att göra egna kopior på till exempel musik man redan köpt är numera djupt rotad hos gemene man. Dessutom finns det lagligt stöd för privatkopieringen (Ska inte förväxlas med piratkopiering. Red anm.) i upphovsrättslagen, vilket är den lag som reglerar dessa frågor.

Copyswede arbetar för upphovsmännen

Vad som är mindre känt är kanske att allas vår rätt till privatkopiering är kopplad till att upphovsmännen också har rätt till ersättning för den kopieringen, förklarar Mattias Åkerlund.

– Upphovsmännen bestämmer normalt över vilka som får göra kopior, det ingår i deras upphovsrätt. Men som kompensation för att upphovsmännen måste acceptera privatkopieringen och de inkomstbortfall den medför får de den här ersättningen.

Precis som upphovsrättslagen ger oss rätt att privatkopiera ger den alltså upphovsmännen rätt till ersättning för det inkomstbortfall det kan innebära. Och det genom avgifter som upphovsrättsorganisationer får ta in – i Sverige görs det av Copyswede. Man kan säga att uttrycket ”there’s no such thing as a free lunch” således även gäller för privatkopieringen.

Systemet går ut på att avgifter som ska gå till ersättning till upphovsmännen tas ut på produkter som är särskilt ägnade för kopiering för privat bruk. Och det är just uttrycket ”särskilt ägnade” – såsom det står i lagtexten – som nu har hamnat i fokus. Branschen hävdar att USB-minnen och externa hårddiskar inte alls är ”särskilt ägnade” för privatkopiering, medans Copyswede hävdar att de visst hör till den kategorin.

– Vår uppfattning är att produkterna kan användas och används för privatkopiering och därför ska de avgiftsbeläggas men vi är också väl medvetna om att branschen är av en annan uppfattning, säger Mattias Åkerlind.

Han poängterar också att det pågår diskussioner just nu mellan Copyswede och UMA(Universalmediaalliansen) om en ordnad rättslig prövning av frågan.

Är det i sådana fall inte lite sent att införa avgifterna nu. Lyssnar inte folk på Spotify istället för att kopiera musik till USB-minnen och hårddiskar?

– Det är nästan två år sedan som vi inledde diskussionen med branschen om avgifter på de här produkterna. Om förhandlingarna inte leder till avtal är nästa steg i den ordning vi har i Sverige för Copyswede att rikta krav till branschen. Helst hade vi dock sett att vi nådde en överenskommelse.

De avgifter som Copyswede får in genom den så kallade privatkopieringsavgiften har fallit dramatiskt de senaste åren. För 2007 kom det in över 200 miljoner kronor. Vilket hade sjunkit till 89 miljoner under 2010 – mer än en halvering alltså. Fram tills nu har avgifterna bland annat kommit från cd- och dvd-skivor samt hårddiskmediespelare. Om man är konspiratoriskt lagd kan man alltså tro att nya intäktskällor kan behövas.

Nu har inte Copyswede beslutat om så höga avgifter som de hade kunnat göra. Systemet innefattar möjligheter att reducera avgifterna för att ta hänsyn till annan användning än kopiering. Dessutom säger Mattias Åkerlund att Copyswede inte vet hur mycket intäkter som de nya avgifterna kommer att ge.

– Hur många enheter som försäljningen i Sverige handlar om vet inte vi.

Samtidigt som han är med om att införa de nya avgifterna är han inte sen att medge att systemet som det ser ut nu har sina nackdelar. Han skulle gärna se en bredare diskussion med både branschen och politiker om lagstiftningen på området.

– De regler vi har nu infördes under 2005 i upphovsrättslagen. Då sas det att en översyn av systemet skulle göras efter tre år. Men någon sådan har inte blivit av. Vi har det system vi har och måste förhålla oss till det.

Det ryktas även att det är kopieringsavgifter på väg att påföras på mobiltelefoner, stämmer det?

– Vi är inte där ännu, men vi för diskussioner med importörer och tillverkare om saken. Jag vill inte idag spekulera i vad de diskussionerna kommer att leda till.

De nya avgifterna som införs från och med idag är 80 kronor per extern hårddisk och 1 krona per gigabyte på USB-minnen från 2 gigabytes storlek till och med 80 gigabyte. Om handeln vältrar över hela kostnaden på konsumenterna gör det att en extern hårddisk blir cirka 100 kronor dyrare med momsen inräknad.

Annons

28
Leave a Reply

Please Login to comment
28 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
LennartKCathrineLars HBogey-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tintin
Gäst

Det här är så illa att jag blir rosenrasande. För oss fotografer är denna lag en smäll på käften.Med min systemkamera fotograferar jag en hel del, självklart fotograferar jag i RAW för att ha med så mycket som möjligt in i redigeringsprogrammet och ett foto kan vara allt från 12 mb till 20 mb i storlek på lagringsenheten. Jag tar flera hundra och ibland några tusen fotografier i månaden vilket snabbt fyller en hårddisk. Varför ska jag som fotograf behöva betala mer för lagring när jag som fotograf inte får igen pengarna från Copyswede? Och är det i så fall… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag tycker det är rätt kaxigt av honom att ställa upp på en intervju, all heder till honom för det. Däremot kan ni beskylla honom för att jag kommer köpa all lagringsmedia från utlandet i framtiden. Iofs, mina 5TB diskutrymme (som jag vunnit) lär räcka ett tag, för att inte nämna alla USB-minnen som delas ut till höger och vänster på event.

Laglorden
Medlem
Laglorden

dubbelpost

Laglorden
Medlem
Laglorden

Denna avgift ska alltså gälla i följande fall 1) man ska KÖPA nåt2) det ska vara producerat i SVERIGE3) man ska kopiera det till ett annat media4) det mediat ska i HUVUDSAK användas till att göra just detta. I det fallet har Copyswede rätt ta ut en avgift. Typexemplet där det verkar varit så nångång på 80-talet är kasettband där folk gjorde ”mixtapar” av lp-skivor. Ok. Detta är förutsättningarna som jag förstår det. Det gäller alltså INTE; utländsk musik, nedladdad musik, inspelad från andra källor än egen köpt media osv osv Hur ofta har följande hänt er; En nära vän… Läs hela »

Laglorden
Medlem
Laglorden

Jag skulle ställa frågan till honom:
-”Hur många hårddiskar har du själv fått senaste åren med musik som dina vänner kopierat till dig?”

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Laglorden”]Jag skulle ställa frågan till honom:
-”Hur många hårddiskar har du själv fått senaste åren med musik som dina vänner kopierat till dig?”[/quote]
Tror problemet går djupare än så. Tror inte han har många vänner kvar.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Mean Machine”][quote name=”Laglorden”]Jag skulle ställa frågan till honom:
-”Hur många hårddiskar har du själv fått senaste åren med musik som dina vänner kopierat till dig?”[/quote]
Tror problemet går djupare än så. Tror inte han har många vänner kvar.[/quote]

Hahaha, bra sagt

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Moffer”]borttagen kommentar[/quote]

Hade du sagt det där på SC så hade det blivit varning antagligen

Anton Karmehed
Admin

Det är givet att detta drar upp känslor, men för allas trevnad tycker jag vi håller oss till sakfrågan. Personangrepp hör inte hemma här eller någon annanstans på NH så jag har rensat lite bland kommentarerna här.

Tycker det är positivt att Mattias ställt upp på intervjun överhuvudtaget. Tycker också det finns mycket som är skumt med hur detta tillämpas, intressant är det också att även Mattias tycker att man borde se över reglerna eftersom marknaden utvecklats mycket senaste åren,

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

Varför visar ni en bild på honom? 😡
Försöker ni skrämma bort oss? 😥

Moffer
Medlem
Moffer

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Moffer”]borttagen kommentar[/quote]

Hade du sagt det där på SC så hade det blivit varning antagligen[/quote]

Så man får inte längre uttrycka sig även på NH? Ungefär som på Aftonbladet och Expressen där alla kommentarer ska förhandsgranskas, jävla DDR sverige!

Anton Karmehed
Admin

Jag har precis skrivit att vi ska hålla oss till ämnet och så får vi två kommentarer direkt efter varandra som inte har med det att göra.

Kommentarerna är till för att uttrycka sig Moffer, det är ju hela grejen. Att vi sen ska försöka hålla oss ifrån personangrepp är väl inte för mycket begärt kan jag tycka.
Med det sagt lämnar vi detta och fortsätter diskutera copyswede och privatkopieringsavgiften, samt givetvis Mattias Åkerlinds syn på detta.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Mean Machine”]Jag tycker det är rätt kaxigt av honom att ställa upp på en intervju, all heder till honom för det. Däremot kan ni beskylla honom för att jag kommer köpa all lagringsmedia från utlandet i framtiden. Iofs, mina 5TB diskutrymme (som jag vunnit) lär räcka ett tag, för att inte nämna alla USB-minnen som delas ut till höger och vänster på event.[/quote] Kaxigt vet jag inte, Människor som söker sig till den typen av tjänster vill synas. Det spelar nästan ingen roll på vilket sätt, dom är lite som Big Brother deltagare men med lite mer innanför pannbenet… Läs hela »

Imlal
Gäst
Imlal

Som fotograf har man rätt att registrera sig som professionell användare och på så sätt slippa avgiften.

http://www.copyswede.se/privatkopiering/professionella-anvaendare/

Dock blir detta lite jobbigt där jag jobbar då vi köper in rätt stora volymer hårddiskar och USB-minnen på en del olika konton och försöka få det redovisat kommer nog bli dyrare än att bara ta kostnaden.

Tempel
Medlem
Tempel

Då skall det ju vara yrkesmässig användning och det lär ju inte gälla alla hobbyfotografer.

”Till ansökan ska du bifoga ett registreringsbevis från Bolagsverket, eller i det fall det är frågan om en förening, bifoga annat bevis för att styrka behörig firmatecknare. ”

Laglorden
Medlem
Laglorden

meh!

Laglorden
Medlem
Laglorden

Tråkigt med personangrepp så jag ska försöka avhålla mig kommentera bilden även denna gång.. [quote name=”Imlal”]Som fotograf har man rätt att registrera sig som professionell användare och på så sätt slippa avgiften. http://www.copyswede.se/privatkopiering/professionella-anvaendare/ Dock blir detta lite jobbigt där jag jobbar då vi köper in rätt stora volymer hårddiskar och USB-minnen på en del olika konton och försöka få det redovisat kommer nog bli dyrare än att bara ta kostnaden.[/quote] Jag förstår det är skitjobbigt, men snälla snälla gör det ändå och om ni inte får pengarna tillbaka, skicka ett inkassokrav 🙂 så ska jag försöka se till vi gör… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Vilken avgift för DVD-skivor pratar du om, jag har köpt mina från England gud vet hur många år för inte mycket mer än 1 kr styck… 😛

Klockradio
Medlem
Klockradio

Skitsnack, så jäklans mycket SKITSNACK.

Vem använder externa hårddiskar och USB-minnen för privatkopiering? Jag känner i alla fall ingen som gör det.. Jag blir rosenrasande när jag ser sånt här. En avgift som inte har någon som helst grund.

Varför ska det ens finnas en privatkopieringslag när musiken är kopieringsskyddad?! Det är så idiotiskt att det inte är sant.

Om det är någon musik som delas så är det med CD-skivor till bilen, men det är ju på väg bort.

GAAAAAAAAAAHGHAAAHHHHH! >:W >:W

Klockradio
Medlem
Klockradio

Ah, missade den sista biten.

MOBILEN?!?!

Nej fy ”#¤#¤. Hoppas att det blir en frisk, omutad domare som får fallet.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Klockradio”]Ah, missade den sista biten.

MOBILEN?!?!

Nej fy ”#¤#¤. Hoppas att det blir en frisk, omutad domare som får fallet.[/quote]
Gärna någon lite yngre till åren som förstår sig på teknologin också…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Modigt av Mattias att ställa upp tycker jag, även om detta är helt vansinnigt. Jag hade just denna diskution med en av min fars vänner (som har ett eget skivbolag). Man kan säga att det blev en het diskution. Det vore väldigt intressant o se om Mattias är beredd att möta kritiken och kanske helt enkelt svara på våra frågor?

Bogey
Medlem
Bogey

Titta på det belåtna hånflinet på svinet som lurat våra politiker att hjälpa honom att råna oss.

Lars H
Gäst
Lars H

😮 hur kan jag få ut min andel av alla avgifter som kommer in?
Jag har enbart kopierat av mig inköpt musik, foton som jag själv tagit samt alla dokument jag själv framställt.
Allt kopierat material jag kopierat till hårddiskar och USB-minnen är min ägendom som jag har upphovsrätt till. Allså borde jag även få ta del av de avgifter som Copyswedes lagt beslag på!

LennartK
Gäst
LennartK

Man kan tydligen ta betalt för ”något” i det här landet utan att tillföra något av värde till produkten (vara/tjänst). Fantastiskt. Är det verkligen lagligt? Anar att bakom detta bolag står ett antal mediabolag som i en del fall tjänar grova pengar på produkter med tveksam kvalitet. Ta textning av filmer, exempelvis. Vit text som det allt oftare är på biofilmer oavsett bakgrund, som gör att texten knappt är läsbar. Tänka sig att vi ska behöva betala för att få se film på bio där texten i flera fall knappt är läsbar. Det borde finnas en av filmindustrin oberoende ”byrå”… Läs hela »

LennartK
Gäst
LennartK

[quote name=”Lars H”]:o hur kan jag få ut min andel av alla avgifter som kommer in?
Jag har enbart kopierat av mig inköpt musik, foton som jag själv tagit samt alla dokument jag själv framställt.
Allt kopierat material jag kopierat till hårddiskar och USB-minnen är min ägendom som jag har upphovsrätt till. Allså borde jag även få ta del av de avgifter som Copyswedes lagt beslag på![/quote]

Håller med, men räkna inte med något från GAMARNA på Copyswede!

Cathrine
Gäst
Cathrine

Angående t.ex. spel på dator har jag köpt alla mina spel de senaste 10 åren. Dels p.g.a. det är omöjligt att pirata online-spel, och dels för att priserna sjunkit till en nivå som jag tycker är rimlig. Min ”Games”-katalog på min speldator tar över 100GB. Jag skulle kunna installera långt fler spel (men har liten SSD och därmed platsbrist). Med Battle Field 3 och 4, Crysis 2 och 3, många Steam-spel, Star Craft II, Diablo m.m. skulle jag lätt komma upp i 150-200 GB. Skulle jag dessutom köra allt på samma hårddisk, d.v.s. Windows 7 och Office-paketet samt nytto och… Läs hela »

LennartK
Gäst
LennartK

[quote name=”Mean Machine”][quote name=”Laglorden”]Jag skulle ställa frågan till honom:
-”Hur många hårddiskar har du själv fått senaste åren med musik som dina vänner kopierat till dig?”[/quote]
Tror problemet går djupare än så. Tror inte han har många vänner kvar.[/quote]

Vänner har han nog, men de är nog ”begränsade” till företrädare för mediabolagen och likatyckande som Pontén.