Summering

Det har blivit dags att summera vad vi tycker om dessa fyra enheter. Samtliga enheter bygger på en något okänd kontroller från Phison. När det gäller tidigare kontroller från Phison så har vi inte varit särskilt imponerande. Framförallt så har prestandan varit lidande och det har därmed alltid funnits bättre alternativ. Denna gång så har de faktiskt lyckats få till en duglig kontroller som inte är något prestandamonster, men som ändå levererar prestanda som bör räcka för de allra flesta. De problem som vi tidigare sett med hög latens och urusel prestanda under hård belastning är också fixade. Phison har äntligen hittat en kontroller som faktiskt är värd att använda.

Team och Corsair sitter båda i en svår situation. Utan en egen SSD-kontroller så förlitar de sig helt och hållet på andra tillverkare som säljer sin egen kontroller med firmware. Efter att länge och väl arbetat med Sandforce SF2281 så har båda nu valt att använda sig av Phison och deras S8-kontroller.

Överlag så presterar alla enheter väldigt lika och trots att 120GB-modellerna teoretiskt sätt borde vara långsammare. Det är de också givetvis, men skillnaden är inte så jättestor. I våra verklighetsbaserade tester så ser vi att 120GB-modellerna endast är lite långsammare. Det är först när vi kommer till stora sekventiella skrivningar som vi börjar se ordentliga skillnader mellan storlekarna. Detta skulle kunna ha att göra med den mystiska komprimerings-teknik som det viskats lite om. Vi har inte hittat någon information alls om hur den ser ut eller hur den är uppsatt, så detta är endast spekulation från vår sida. Pratar vi istället sekventiell läsning så presterar alla enheterna mycket bra och hamnar faktiskt bland de snabbare enheterna som vi testat. 

Corsair Force LS 240GB vs Teamgroup Dark L3 240GB

Force LS och Dark L3 är svåra att skilja på. Båda enheterna har samma kontroller, samma minnen och presterar nästan exakt likadant. Enheten från Team kom installerad med en något nyare firmware vilket resulterade i något bättre resultat i vårt Garbage Collection och TRIM-test. Förutom detta så ser vi ingen större skillnad. Tillslut så handlar det om två saker. Pris, och varumärke. I många fall så går man på det mer kända märket (Corsair) och i vissa fall struntar man i det och går på den enhet som är billigast (i skrivande stund, Team Group).

Corsair Force LS 120GB vs Teamgroup Dark L3 120GB

När det kommer till 120GB-modellerna så är skillnaderna lite större. Även om skillnaden fortfarande inte är stor, så kan vi nu se att Dark L3 överlag är något snabbare än Force LS. Detta gäller inte bara enstaka test utan i nästan varje test så är Dark L3 lite snabbare. Inte något som du som användare kommer märka av, men skillnaden finns där. Den stora skillnaden kommer vi till när vi belastar enheterna väldigt hårt. Dark L3 är betydligt bättre när det gäller slumpmässig skrivning under hårdbelastning. Force LS däremot är betydligt bättre när det kommer till återhämtning vid sekventiell skrivning efter hård belastning. Det senare är något vi ser som viktigare för en slutkonsument och ger Corsair ett visst övertag, samtidigt som Team Group lyckats pressa priset betydligt mer än sin konkurrent.

Priset som avgör i budgetsegmentet

När det väl kommer till kritan så är det ofta priset som avgör och där har tyvärr både Force LS och Dark L3 svårt att konkurrera. Båda använder sig av samma typ av NAND-flash som sitter i andra betydligt snabbare enheter och priset blir därför också snarlikt. Team har i 120GB-modellen ett ganska klart övertag om vi ser till namnkunniga butiker, men jämfört med övriga konkurrenter i segmentet är det tuffare. Detta gör att det blir svårt för oss att rekommendera någon av dagens testade enheter framför exempelvis Samsung 840 Evo, Sandisk Ultra Plus, Seagate 600 eller Crucial M500. Alla dessa presterar bättre och ligger på ungefär samma prislapp. Däremot så blev vi positivt överaskade av hur bra Dark L3 fungerar. Team har haft problem med alla sina tidigare enheter vi testat i SSD-guiden. Den här gången har vi inte upplevt några problem eller underligan beteenden, en rolig och positiv utveckling för minnestillverkaren.

SSD Lägsta pris på Prisjakt.nu
Team Group Dark L3 240GB


 
Corsair Force LS 240GB

 
Team Group Dark L3 120GB

  
Corsair Force LS 120GB


  

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-r3mpuh^42 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
r3mpuh^42
Gäst

Hej & tack så hemskt mycket för det utförliga testet!

En liten fråga bara; Vad hade ni valt för SSD till en PS3, där enbart 3-4/en handfull spel kommer att spelas & alla nedladdade från PSN, alltså utan att blue-ray läsaren används? Ha i åtanke att Playstation 3 enbart stödjer kapar hastigheten vid 150MB/s p.g.a. enbart SATA 1,5 Gbit/s Sata 1 stöd.

Jag står personligen och velar mellan Corsair Force LS 120GB för 824 kr inkl. frakt & Team Group Dark L3 240GB för 1039 kr inkl. frakt.

Tack på förhand! 🙂
Mvh r3mpuh

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”r3mpuh^42″]Hej & tack så hemskt mycket för det utförliga testet! En liten fråga bara; Vad hade ni valt för SSD till en PS3, där enbart 3-4/en handfull spel kommer att spelas & alla nedladdade från PSN, alltså utan att blue-ray läsaren används? Ha i åtanke att Playstation 3 enbart stödjer kapar hastigheten vid 150MB/s p.g.a. enbart SATA 1,5 Gbit/s Sata 1 stöd. Jag står personligen och velar mellan Corsair Force LS 120GB för 824 kr inkl. frakt & Team Group Dark L3 240GB för 1039 kr inkl. frakt. Tack på förhand! 🙂Mvh r3mpuh[/quote] Hej.Jag har inte analyseriat hur en… Läs hela »