TEST  För två år sedan var Intel en av pionjärerna vad gäller SSD-enheter. De var bland de första att släppa sina enheter och de hade den första SSD:n som faktiskt fungerande bra att använda. Sedan dess har det tyvärr inte hänt så mycket på SSD-fronten från Intels sida. Ni som läst våra tidigare artiklar som Intels 510 och 320 SSD-enheter vet att vi pratat mycket om Intels nuvarande position på SSD-marknaden och vad Intel kan göra för att ta sig tillbaka till hetluften igen.

Intels planer har varit aningen luddiga för oss ända sedan lanseringen av deras 510 modell. Vi har haft svårt att placera in Intel och vad Intel har tänkt att göra. Dock så börjar det så smått gå upp för oss att Intel inte alls tänker ta ett steg tillbaka på SSD-marknaden. Snarare tvärtom.

front2

För några veckor sedan fick vi se info om ett flertal nya SSD-serier från Intel. Där fanns 320 (Postville Refresh) och 510 (Elmcrest). Där fanns också ett gäng okända SSD-serier. Bland annat en ny 510 serie med kodnamnet ”Cherryville”, en helt ny high-end serie med det offeciella namnet Intel 720 och kodnamnen ”Ramsdale” respektive ”Lyndonville”. Dessa kommer troligtvis att bli mer företagsinriktade enheter och kommer nog att kosta därefter. Vidare fanns också en mindre variant med namnet 3xy och kodnamnet ”Paint Creek” och ser ut att vara tänkt för laptops och kanske andra mobila enheter.

Sist men inte minst, eller jo den är faktiskt minst, så har vi Intel 311 Larson Creek och det är den lilla minstingen som vi ska titta på idag. Larson Creek är nämligen den SSD som Intel själva tycker att man ska använda när man vill utnyttja det som Intel kallar för ”Smart Response” och nu ska vi ta reda på vad det är, hur det fungerar, och hur bra det fungerar.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Henrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

undra när vi får se 40 GByte integrerad SLC ssd på moderkorten 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är ju en intressant tanke faktiskt. Varför inte bygga in en larsoncreek direkt på moderkortet? 🙂

Henrik Berntsson
Admin

ja det hade inte suttit helt fel. det borde finnas goda möjligheter att integrera en ssd faktiskt, MSI Z68A-GD80 B3 som Jonas gick igenom och en 2500K med en integrerad ssd hade räckt lång tid till de allra flesta som inte spelar tyngre spel tex

Medlem
Olle P

Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Olle P”]Jag hade hoppats få se en jämförande test i Smart Response mellan LC och några av dessa ”större och billigare” SSD. (Och självklart även prestanda för hårddisken ensam, utan SRT.)

Jag misstänker att den betydligt lägre skrivhastigheten för mindre MLC kan inverka menligt på prestandan.[/quote]

Jag har för avsikt att göra lite fler tester senare i veckan. Jag har en Corsair Force 40GB som jag tänkte jämföra med. Så håll utkik under veckan 🙂