Nya V300 mot gamla V300

Ser vi till skillnaden mellan de två versionerna av Kingstons V300 SSD handlar allt om minneskretsarna och det gränssnitt som binder samman dem med kontrollerkretsen. Det finns generellt två olika gränssnitt, ONFI och Toggle. Toggle används av Samsung och Toshiba och i den gamla versionen av V300 så använde man minnen som är av Toggle-typ. Enligt Kingston så använder den nya modellen av V300 istället asynkrona ONFI-minnen istället för Toggle. Asynkrona minnen brukar generellt sätt betyda att minnena använder den betydligt äldre och långsammare ONFI v1 standarden. Fördelen med de äldre asynkrona minnena är att de är enklare att tillverka och därmed billigare. Nackdelen är att prestandan är betydligt sämre. Toggle-minnen har en teoretisk överföringshastighet på ungefär 200 megabyte per sekund, medan de asynkrona minnena endast klarar ungefär 50 megabyte per sekund och därmed så blir prestandan lidande. Vi vet inte med säkerhet att Kingston använder sig av det äldre gränssnittet, det enda man bekräftat är att minneskretsarna är asynkrona och prestandan tyder på att det handlar om ONFI v1 specificerade kretsar. Problemet borde samtidigt bli mindre ju fler nand-enheter man använder och därför tror vi att 120GB modellen påverkas mer än exempelvis 240GB modellen.

Även om Kingston presenterat sina egna siffror ville vi ta reda på hur detta verkligen påverkar prestandan i SSD-enheten för dig som konsument. Därför gick vi ut på stan och skaffade oss en Kingston V300 120GB revision 521A som är en av de två revisionerna som använder de nya och till synes sämre presterande minneskretsarna. Den andra revisionen med dessa asynkrona minneskretsar heter 506A. Vi körde vår nya enhet genom vår gedigna SSD-testsvit jämför resultaten med den äldre och rappare varianten av V300 (505A), men också med Kingstons äldre budgetenhet V200+ som likt nya modellen av V300 (506A/521A) använde asynkrona minneskretsar. Först en kort sammanfattning av specifikationerna för de enheter som vi jämför.

Enhet V300 (505A) V300 (A521) V200+
Lanserad slutet av 2012 slutet av 2013 början av 2012
Minnen Toshiba 19nm Toggle 2.0 Micron 20nm Async Micron 25nm Async
Sekventiell Skriv 450 MB/s 450 MB/s 480 MB/s
Sekventiell Läs 450 MB/s 450 MB/s 535 MB/s
Slumpmässig Skriv 55 000 IOPS 55 000 IOPS 55 000 IOPS
Slumpmässig Läs 85 000 IOPS 85 000 IOPS 85 000 IOPS

På pappret så ska enheterna prestera ungefär lika bra. Notera att den nya V300 har precis samma specifikationer som den gamla.

Hur vet man då ifall man har den nya eller den gamla versionen? Man kan ganska enkelt se det genom att ta reda på vilken firmware version som enheten kommer installerad med. Detta går att se med hjälp av diverse hårddisk verktyg. Annars ser man det enklast genom att titta på klisterlappen som sitter på enheten. Bilderna här nedan visar vårt nya resp gamla testexemplar. Den gamla har version 505A medans den nya har 521A, notera att även enheter med beteckningen 506A kommer med långsammare asynkrona minneskretsar.

Skillnaden mellan den ”nya” och den ”gamla” versionen av Kingston SSDNow V300.

Ny (dålig) Gammal (Bra)
A506, A521 505A, 505B, 505C 507, 520

Då har det blivit dags för oss att testa prestandan och se hur stor skillnad det egentligen är. Men innan det så gjorde vi ett test med Atto Disk benchamark för att verifiera att den klarar de 450 megabyte per sekund som Kingston påstår i sina specifikationer.

Atto benchmark: Kingston V300 (Nya 521A med asynkron nandflash)

Jo men visst, om man använder sig av okomprimerad data och en kö på 10 stycken kommando samtidigt (Queue Depth 10) och endast använder sekventiell data, då kan man faktiskt få ut ungefär 500 megabyte per sekund i både läs- och skrivhastighet i Atto. Frågan är hur väl detta reflekterar enheternas verkliga prestanda.

Innehåll

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
OlaP-Tjalve-Anders LagerqvistRikkard kdrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Snacka om att skjuta sig själva i foten… kommer dröja innan jag ens funderar på Kingston igen. Mycket mycket dåligt och jag hoppas det får kännbara konsekvenser för dem så detta inte uppmuntras.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Snacka om att skjuta sig själva i foten… kommer dröja innan jag ens funderar på Kingston igen. Mycket mycket dåligt och jag hoppas det får kännbara konsekvenser för dem så detta inte uppmuntras.[/quote]

Precis. Mycket därför vi lägger en del krut på detta. De ska inte få göra så här utan att folk får veta det.

this
Medlem
this

Det gäller att vara på sin vakt. Kollar alltid NH’s SSD guide innan köp och rekommendationer till andra.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”this”]Det gäller att vara på sin vakt. Kollar alltid NH’s SSD guide innan köp och rekommendationer till andra.[/quote]

Det tackar vi givetvis för. Om det finns saker vi kan förbättra så är det bara att komma med förslag. Det är ju faktiskt för er konsumenter som vi skriver 🙂

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Tack för väldigt viktig information.

Väldigt illa. Köpte 2 gamla av den snabba modellen men kommer inte köpa av dem igen innan det gjort rätt för sig igen & visar att de är att lita på.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”kacktjarn”]Tack för väldigt viktig information.

Väldigt illa. Köpte 2 gamla av den snabba modellen men kommer inte köpa av dem igen innan det gjort rätt för sig igen & visar att de är att lita på.[/quote]

Precis. Sämre prestanda är ju en sak. Men just att de gjort så här utan att visa det tyder ju på an viss policy i företaget som gör mig personligen, väldigt besviken. Jag hoppas att de skärper sig i framtiden och slutar upp med de här dumheterna.

Erik H
Gäst
Erik H

När gjorde Kingston detta byte? Köpte min V300 strax innan jul, hur vet man om man har den sämre eller bättre minneskretsen?

drizzit
Medlem
drizzit

[quote name=”Erik H”]När gjorde Kingston detta byte? Köpte min V300 strax innan jul, hur vet man om man har den sämre eller bättre minneskretsen?[/quote]

Sida 2 i artikeln visar en bild på var du ser ditt firmware nr.
Ny (dålig)A506, A521
Gammal (Bra)505A, 505B, 505C 507, 520

Rikkard k
Gäst
Rikkard k

Dåligt av Kingston! Blir ej köp av denna igen, även fast jag är nöjd med min.

Om man har den gamla snabba versionen (v505) vilket jag har, vågar man uppdatera till nyaste firmware (v525) utan att prestandan då blir lidande, som i de nyare enheterna? Som jag förstår det så beror försämringen inte på firmware implementeringen men på själva minnet. Jag vill gärna ha nyaste firmware på min v505, eftersom att andra buggar fixats till av Kingston…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Rikkard k”]Dåligt av Kingston! Blir ej köp av denna igen, även fast jag är nöjd med min. Om man har den gamla snabba versionen (v505) vilket jag har, vågar man uppdatera till nyaste firmware (v525) utan att prestandan då blir lidande, som i de nyare enheterna? Som jag förstår det så beror försämringen inte på firmware implementeringen men på själva minnet. Jag vill gärna ha nyaste firmware på min v505, eftersom att andra buggar fixats till av Kingston…[/quote] Hej Rikkard.Du kan absolut uppgradera din FW. Det är endast de som kommer med de senare firmware versionerna installerade från scratch… Läs hela »

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]
Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.[/quote]Nej, inte köpt nån än, vet inte om jag vill chansa. Skulle det… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”][quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.[/quote]Nej, inte köpt nån än, vet inte om jag vill chansa.… Läs hela »

OlaP
Gäst
OlaP

Jag har 60 gb versionen, 507ABBF0, så den är bra då eller?