Slutsats

Det finns flera slutsatser vi kan dra utifrån våra tester som vi gjort idag. Att byta från Toggle 2.0 till asynkron nand har en enorm påverkan på enhetens prestanda. Inte nog med att vi såg en markant försämring i våra syntetiska Iometer-tester. Vi ser också kraftiga prestandaförluster i våra tester som är baserade på verklig användning. I vår egen NHSB-testsvit som mäter prestandan vid olika användningsscenario så presterar den nya versionen av V300 13,6 procent, 30 procent respektive 35 procent av tre tester. Ju tyngre testet är, desto större är skillnaden. Tyvärr så är det inte bara det att den nya versionen är sämre i de flesta tester. Den tappar som mest i de tester som är absolut viktigast för användarupplevelsen. I många fall så är den till och med långsammare än Kingston V+200 som redan när den släpptes för 2 år sedan ansågs som en budgetenhet.

Vi är besvikna på hur Kingston har agerat i det här fallet, inte minst eftersom Kingston har varit så pass bra på att köra med öppna kort tidigare. Det är en sak att släppa en ny version av en SSD som har sämre komponenter och sämre prestanda. Men att göra det utan att ändra vare sig specifikationer eller produktnamn, när enheten stundtals bara ger en bråkdel av föregångarens prestanda, är snarast en skandal.

Bollen ligger i Kingstons händer

Så vad kan en konsument som exempelvis baserat sitt köp på våra tidigare tester i svenska SSD-guiden av ursprungsmodellen av V300 göra? Tyvärr så finns nog inte mycket mer att göra än att klaga till tillverkaren Kingston. Kingston har i sig inte gjort något fel. Enligt deras specifikationer så ska V300 klara av att leverera 450 megabyte per sekund vid skrivning och läsning av data – i testprogrammet Atto. Det är något både den gamla och nya modellen av V300 klarar av. Problemet är att de resultat som vi ser i Atto inte är på något sätt förankrade med prestandan vid vanlig användning.

Ska vi summera läget ser det ut på följande vis.

  • Den modell av Kingston V300 som nu är oftast förekommande i svenska datorbutiker använder sig av asynkrona minneskretsar (Modellnummer är 506A och 521A).
  • Ovan nämnda modell håller fortfarande Kingstons utsatta prestandaspecifikationer vid mätningar i Atto.
  • Prestandan vid traditionella användning och i vanliga användningsscenario är däremot radikalt försämrad jämfört med den modell av V300 som Kingston ursprungligen lanserade och som de flesta medier gjort prestandatester på.
  • Vid vanlig kontorsanvändning presterar nya V300 30 procent sämre än den äldre modellen.
  • Vid läsning av stora filer i Windows tappar enheten 60 procent av hastigheten jämfört med ursprungsmodellen.
  • Enheten presterar i flera fall sämre än tillverkarens äldre budgetenhet V+200.
  • Trots dessa radikala prestandaskillnader säljer Kingston fortfarande enheten med samma namn och samma prislapp

NordicHardware har kontaktat Kingston inför detta test och bett om en officiell kommentar kring situationen. I väntan på ytterligare information från deras amerikanska huvudkontor har vi hittills fått nöja oss med att Kingston står fast vid enheternas prestandaspecifikationer. Vilket våra egna tester i Atto också bekräftar att man faktiskt gör. Kingston har även valt att skicka oss ytterligare en enhet som ska representera de enheter som säljs i butik idag. En enhet vi kommer testa framöver för att se om prestandan skiljer sig något mot våra tester på den enhet vi själva fått tag på i en svensk datorbutik.

Uppdatering 2014-03-09: Enheten som Kingston skickades till oss visade sig vara version A521. Precis samma modell som den vi testat i den här artikeln. Mycket riktigt så lider även denna modell av de prestandaproblem som vi påvisat. Vi passade även på att uppgradera till den senaste versionen av Kingstons firmware. Resultatet var detsamma, alla de nya enheterna presterar mycket dåligt.

Kingston är en av de få tillverkare som lyckats klara av den hårda konkurrensen på SSD-marknaden trots vare sig egen nand-tillverkning eller tillgång till en egen kontrollkrets. I takt med att konkurrensen blir allt hårdare så kan varje misstag vara förödande. Detta var ett onödigt misstag som Kingston enkelt hade kunnat undvika genom att fortsätta på samma sätt som vid tidigare nand-flashbyten.

Kingston och andra tillverkare måste byta specifikationsmodell

Vår förhoppning och uppmaning till Kingston är att man gör det möjligt för sina kunder att byta in sina ”nya” V300-enheter mot en SSD-enhet som erbjuder motsvarande prestanda som den ursprungliga enheten av V300 faktiskt erbjöd. Vi hoppas även att detta kan bli början på en diskussion hos Kingston och övriga SSD-tillverkare att sluta använda Atto som en måttstock för prestandaspecifikationer på sina SSD-enheter. Vi har länge påpekat, och på nytt bekräftat, att de resultat som erhålls i Atto är långt ifrån förankrade till traditionella användningsscenario och med andra ord är närmast värdelösa för en konsument att basera sina köpråd på. De kan, som i fallet med Kingston V300, snarare vara vilseledande.

För dig som vill få svar på frågan om vilken SSD du bör lägga dina pengar på kan vi istället rekommendera er att läsa Svenska SSD-guiden. Världens största SSD-test där vi lyfter fram de enheter som verkligen presterar bäst och ger mest för pengarna. En guide som redan tidigare i veckan uppdaterades med en varning för Kingston V300 och som kontinuerligt uppdateras med liknande information och marknadsanalyser.

Håll utkik på NordicHardware för ytterligare uppdateringar kring Kingston V300 och andra kommande SSD-reportage.

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
OlaP-Tjalve-Anders LagerqvistRikkard kdrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Snacka om att skjuta sig själva i foten… kommer dröja innan jag ens funderar på Kingston igen. Mycket mycket dåligt och jag hoppas det får kännbara konsekvenser för dem så detta inte uppmuntras.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Snacka om att skjuta sig själva i foten… kommer dröja innan jag ens funderar på Kingston igen. Mycket mycket dåligt och jag hoppas det får kännbara konsekvenser för dem så detta inte uppmuntras.[/quote]

Precis. Mycket därför vi lägger en del krut på detta. De ska inte få göra så här utan att folk får veta det.

this
Medlem
this

Det gäller att vara på sin vakt. Kollar alltid NH’s SSD guide innan köp och rekommendationer till andra.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”this”]Det gäller att vara på sin vakt. Kollar alltid NH’s SSD guide innan köp och rekommendationer till andra.[/quote]

Det tackar vi givetvis för. Om det finns saker vi kan förbättra så är det bara att komma med förslag. Det är ju faktiskt för er konsumenter som vi skriver 🙂

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Tack för väldigt viktig information.

Väldigt illa. Köpte 2 gamla av den snabba modellen men kommer inte köpa av dem igen innan det gjort rätt för sig igen & visar att de är att lita på.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”kacktjarn”]Tack för väldigt viktig information.

Väldigt illa. Köpte 2 gamla av den snabba modellen men kommer inte köpa av dem igen innan det gjort rätt för sig igen & visar att de är att lita på.[/quote]

Precis. Sämre prestanda är ju en sak. Men just att de gjort så här utan att visa det tyder ju på an viss policy i företaget som gör mig personligen, väldigt besviken. Jag hoppas att de skärper sig i framtiden och slutar upp med de här dumheterna.

Erik H
Gäst
Erik H

När gjorde Kingston detta byte? Köpte min V300 strax innan jul, hur vet man om man har den sämre eller bättre minneskretsen?

drizzit
Medlem
drizzit

[quote name=”Erik H”]När gjorde Kingston detta byte? Köpte min V300 strax innan jul, hur vet man om man har den sämre eller bättre minneskretsen?[/quote]

Sida 2 i artikeln visar en bild på var du ser ditt firmware nr.
Ny (dålig)A506, A521
Gammal (Bra)505A, 505B, 505C 507, 520

Rikkard k
Gäst
Rikkard k

Dåligt av Kingston! Blir ej köp av denna igen, även fast jag är nöjd med min.

Om man har den gamla snabba versionen (v505) vilket jag har, vågar man uppdatera till nyaste firmware (v525) utan att prestandan då blir lidande, som i de nyare enheterna? Som jag förstår det så beror försämringen inte på firmware implementeringen men på själva minnet. Jag vill gärna ha nyaste firmware på min v505, eftersom att andra buggar fixats till av Kingston…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Rikkard k”]Dåligt av Kingston! Blir ej köp av denna igen, även fast jag är nöjd med min. Om man har den gamla snabba versionen (v505) vilket jag har, vågar man uppdatera till nyaste firmware (v525) utan att prestandan då blir lidande, som i de nyare enheterna? Som jag förstår det så beror försämringen inte på firmware implementeringen men på själva minnet. Jag vill gärna ha nyaste firmware på min v505, eftersom att andra buggar fixats till av Kingston…[/quote] Hej Rikkard.Du kan absolut uppgradera din FW. Det är endast de som kommer med de senare firmware versionerna installerade från scratch… Läs hela »

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]
Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.[/quote]Nej, inte köpt nån än, vet inte om jag vill chansa. Skulle det… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”][quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.[/quote]Nej, inte köpt nån än, vet inte om jag vill chansa.… Läs hela »

OlaP
Gäst
OlaP

Jag har 60 gb versionen, 507ABBF0, så den är bra då eller?