OCZ Arc 100 240GB

OCZ Arc 100
Lagringskapacitet 240 GB
Kontroller Barefoot 3 M10
Minnesteknik MLC NAND (Toshiba A19 64Gbit 19nm Toggle)
Gränssnitt SATA 6Gbps
DRAM cacheminne 512 MB DDR3
Sekventiell läshastighet 490 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 430 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 75 000 IOPS (292 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 80 000 IOPS (273 MB/s)
Firmware 1.00
Strömförbrukning – vila/aktiv 0,60 / 3,45 W
MTBF 2 000 000 Hours
Formfaktor 2,5″ 7mm (9,5mm med medföljande adapter)
Garanti 3 år (21,38 TB) + ShieldPlus Warrenty

Precis som Vector 150 och Vertex 460 så använder sig Arc av OCZ:s egen kontrollerkrets Barefoot 3. M10 är samma revision som sitter i Vertex 460 och den är identisk med den som sitter i Vector, förutom att den använder sig av lägre klockfrekvenser. Vi har också fått information från OCZ om att kontrollern har ännu lägre klockfrekvens i Arc jämfört med Vertex 460. Förutom det så har OCZ valt att använda sig av Toshibas A19-NAND som visat sig vara förhållandevis billigt men ändå presterar väldigt bra. Hårdvarumässigt så ser det inte ut att vara så jättestor skillnad mot vare sig Vector 150 eller Vertex 460 men vi får se mer noggrant när vi öppnar den sedan.

Specifikationerna ser annars bra ut och matchar både 840 Evo och MX100. Särskilt intressant är det att OCZ har så pass bra specifikationer för de mindre modellerna och här kan OCZ ha något riktigt intressant på gång. De billigaste enheterna som går att köpa idag, använder sig av 128 gigabit NAND. Detta gör att de är generellt sätt är långsammare i respektive storlek eftersom de har färre nand-enheter. Arc däremot använder 64 gigabit vilket gör enheten dyrare att tillverka men också snabbare i 120GB och 256GB-modellerna jämfört med exempelvis 840 Evo och MX100.

Shieldplus underlättar garantiärende

Precis som med Vertex 460 så har Arc tre års garanti med 20GB skrivningar per dag i tre år. Det ger oss en total datamängd på 21,38 terabyte, vilket är förhållandevis lite jämfört med många konkurrenter. Däremot så har man valt att inkludera hela Arc serien i en ny typ av support och garanti som man kallar för ShieldPlus Warranty. Det innebär bland annat att du alltid har garanti på din enhet oavsett om du har kvar originalkvitto eller ej. Det enda som behövs är enhetens serienummer. Shildplus betyder också att om man kontaktar supporten och man kommer fram till att enheten är defekt, så skickas det direkt ut en ny Arc 100 enhet som ersättning. När du får enheten, så får du också med en fraktlapp så att du utan kostnad kan skicka in din gamla enhet. Om det fungerar som OCZ säger att det gör så är det ett stort steg framåt för hur OCZ tidigare gjort med sina garantiärenden. Mycket bra jobbat OCZ! Nu hoppas vi att även andra tillverkare gör samma sak.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Pris (listpris)
OCZ Arc 100 480 GB 490 MB/s 450 MB/s 80 000 IOPS 75 000 IOPS Ej listad
OCZ Arc 100 240 GB 480 MB/s 430 MB/s 80 000 IOPS 75 000 IOPS
OCZ Arc 100 120 GB 475 MB/s 400 MB/s 80 000 IOPS 75 000 IOPS

OCZ kommer att släppa Arc i de tre vanligaste storlekarna och täcker därför de flesta behov. Noterbart är att alla enheter presterar ungefär lika bra. Den stora skillnad ligger i sekventiell skrivhastighet som, inte helt oväntat, blir större ju högre kapacitet enheten har. Märkligt nog så blir även sekventiell läsprestanda högre med de större modellerna. Faktum är att sekventiell läsprestanda är väldigt låg överlag och först så trodde vi att OCZ har begränsat prestandan i firmware. Så är det dock inte utan OCZ har istället använt lägre klockfrekvenser på kontrollern. Detta är troligtvis för att kunna använda de kretsar som inte fixar kraven som ställs på chip som ska sitta i Vector 150 eller Vertex 460. På det sättet kan man använda fler av de kretsar man tillverkar och också få ner priserna.

Arc skiljer sig en aning mot både Vector och Vertex serierna när det kommer till förpackningen. Den klassiska OCZ-förpackningen med den medföljande 2,5″->3,5″ adaptern är borta (tack för det). Istället har vi en väldigt enkel kartong som endast innehåller en SSD-enhet. Själva enheten är dock av samma robusta design som sina dyrare storasyskon. Chassit är helt i metall och det är ingen plast eller tunn plåt så långt ögat kan nå. I handen så känns det inte som en budgetenhet utan en mer påkostad modell.

Innuti så hittar vi OCZs egna Barefoot 3 M10 kontroller. Det är precis samma kontroller som vi tidigare sett i Vertex 450 och Vertex 460. Själva kontrollern är identisk med den som sitter i Vector-serien. Skillnaden är att denna kör med något lägre klockfrekvens och därmed presterar aningen sämre. Tillsammans med kontrollern hittar vi 16 minneschip med artikelnummer TH58TEG7DDKBA4C. Detta talar om för oss att varje chip är på 16 gigabyte och innehåller två nand-enheter var (64*2 = 128Gbit). Skillnaden mellan dessa minneskretsar och de vi tidigare sett i Vector 150 och Vertex 460, är att dessa är tillverkade med Toshibas andra generations 19 nanometerteknik. Detta gör att varje cell är 19×19,5 nanometer jämfört med 19×26 nanometer som de tidigare kretsarna. Det gör att varje minneschip tar mindre plats och därmed blir billigare att tillverka. Varje chip har således en kapacitet på 16 gigabyte vilket ger oss en total kapacitet på 256 gigabyte. Av dessa så har OCZ tilldelat lite extra kapacitet för overprovisioning. Detta för att öka prestandan vid hård belastning samt underlätta Garbage Collection och sänka Write Amplification. Till detta så har OCZ även monterat två stycken Micron D9PSH DDR3 kretsar. Varje chip har en kapacitet på 256 megabyte, vilket ger oss en cache på totalt 512 megabyte.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Patrik A-Tjalve-flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

ssd idag = större lagring
prestanda tester börjar bli lite överflödigt tyvärr.
500gb för 800kr vore nåt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”flopper”]ssd idag = större lagring
prestanda tester börjar bli lite överflödigt tyvärr.
500gb för 800kr vore nåt.[/quote]

Det finns mycket i det du säger. Vi måste nog tyvärr vänta på PCI-E innan vi ser några nya revolutioner i prestanda.
vad gäller 500GB för 800kr så är det nog inte sååååå långt bort ändå. Vi har ju 256GB för 800kr idag när det var ungefär 1300 för bara något år sedan.

Patrik A
Gäst
Patrik A

Sedan fattar jag inte varför Toshiba envisas med att ha kvar OCZ som namn. Jag kommer ALDRIG att köpa OCZ om dom så skulle bli bäst i världen på SSD’s i ren protest så länge dom har det namnet kvar. Konkurrens behövs självklart men varför välja nåt annat än Samsung som har dom bra track record. OCZ gick just som sagt omkull och kunde ju varken göra SSD’s eller sköta bokföringen.Haft 3st OCZ, två är döda den 3:e vet jag inte den gav jag bort som ”test” disk till en i polen.Men alla andra jag köpt som intel 320 eller… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Patrik A”]Sedan fattar jag inte varför Toshiba envisas med att ha kvar OCZ som namn. Jag kommer ALDRIG att köpa OCZ om dom så skulle bli bäst i världen på SSD’s i ren protest så länge dom har det namnet kvar. Konkurrens behövs självklart men varför välja nåt annat än Samsung som har dom bra track record. OCZ gick just som sagt omkull och kunde ju varken göra SSD’s eller sköta bokföringen.Haft 3st OCZ, två är döda den 3:e vet jag inte den gav jag bort som ”test” disk till en i polen.Men alla andra jag köpt som intel… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Absolut så rör det sig om bättre enheter nu än tidigare och dom fugnerar säkert mer än tillräckligt bra. Men det tog OCZ bra låg tid att komma dit med.Med OCZ var det regel snarare än undantag att flsha sin SSD några gånger under livstiden för att få bukt med problem.Men som jag ser det så avstår jag ofta från företag som släpper dåliga produkter eller har kass service i några år som rent straff när det finns lika bra eller bättre enheter och företag att välja på. Personligen tycker jag det är lite konstigt att Toshiba inte kör med… Läs hela »