På CES 2014 i Las Vegas så tog vi oss en snabbtitt på OCZ:s nya SSD i Vertex-serien, Vertex 460. Sedan dess har vi synat OCZ:s nytillskott i sömmarna och inte minst undersökt vad Toshibas uppköp av företaget betyder för deras SSD-enheter där kraftfulla OCZ Vertex 460 är förste man till rakning.

Redan för ungefär ett år sedan så anade vi ugglor i mossen när OCZ inte kunde presentera sina räkenskaper i tid. Kort därefter fick vi också höra att företaget hade sparkat sin dåvarande VD och att man misslyckats med att bli uppköpt av en större aktör. Sedan var det tyst till för ungefär två månader sedan. Då meddelande man att OCZ hade lämnat in en konkursansökan och de försenade räkenskaperna bekräftades vara mer än en tillfällighet. Så sent som några timmar innan denna artikel publicerades dök det upp ett pressmeddelande från OCZ som avslöjade att Toshibas uppköp nu blivit officiellt och att OCZ Technology upphör i förmån för Toshibas nystartade dotterbolag OCZ Storage Solutions. Mer om detta kan ni läsa i vår nyhetsartikel nedan;

Det dröjde inte länge förrens OCZ gick ut med ytterligare ett pressmeddelande där man meddelade att bolagets SSD-division skulle köpas av Toshiba. Detta ger Toshiba tillgång till OCZ:s nuvarande varumärke och inte minst deras egenutvecklade kontroller och firmware. Detta kom inte direkt som en överraskning för oss då nästan alla andra tillverkare av NAND-flash säljer SSD under eget märke. Toshiba har visserligen flera egna kontrollerkretsar, men ingen av dem är utvecklad för konsumentmarknaden. Vår gissning var att Toshiba ville använda OCZ:s Barefoot 3 kontroller och dess utvecklare för att släppa egna SSD-enheter under eget namn.

Annons

Så blev det inte riktigt, åtminstone inte initialt. Toshiba ansåg att OCZ:s varumärke fortfarande var starkt nog för att fortsätta. Så sedan uppköpet har OCZ tuffat på mer eller mindre som vanligt. Något som dock har förändrats är OCZs val av NAND-flash. Tidigare så har man använt IMFTs synkrona NAND-flash. Men eftersom företaget nu ägs av Toshiba så vill man givetvis använda Toshibas Toggle-NAND istället. Det är alltså detta kretsbyte som gör att vi idag testar Vertex 460.

Förra året så testade vi Vertex 450. Den var väldigt lik Vector och båda enheterna använde sig IMFTs synkrona NAND. Den senaste versionen av Vector (Vector 150) använde istället Toshibas 19 nanometer Toggle-NAND. Förutom det så hade man även ökat mängden Overprovisioning för att få bättre prestanda under hård belastning (För att läsa mer om overprovisioning, se Svenska SSD Guiden). Detta gjorde dock att mängden data som går att lagra, sjunker från 256 gigabyte till 240 gigabyte.

Vertex 460 som vi testar idag följer samma linje som Vector 150 gjort. Vi ser en övergång från synkront till Toggle-NAND. Vi ser också en minskning av lagringskapaciteten från 256 gigabyte till 240 gigabyte, vilket borde resultera i bättre prestanda under hård belastning och bättre livslängd.

Annons

Till skillnad från Vertex 450 så jämför OCZ Vertex 460 med konkurrenternas instegsmodeller (Som Samsung 840 Evo och Plextor M5S). Detta indikerar att man har för avsikt att låta Vertex 460 bli instegsenheten. Av den anledningen så kommer man troligtvis att fasa ut Vertex 3.20 och Vertex 4 inom en ganska snar framtid. Frågan är bara om enheten prissätts som en instegsenhet. Om den gör det så kan OCZ ha en riktig dräpare i Vertex 460.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid