Namnet Radeon förknippas i första hand med AMD:s grafikkretsar. Men på senare tid har vi även fått stifta bekantskap med RAM-minnen med namnet Radeon. Nu tar AMD nästa steg och lanserar i samarbete med OCZ en serie SSD-enheter under eget namn – AMD Radeon R7 SSD.

SSD-enheter är kanske inte det första man tänker på när man tänker AMD. Det är nog snarare processorer eller grafikkort som kommer först på tal när folk pratar om AMD. Men det AMD som vi ser idag är väldigt annorlunda från det AMD som var en aktad spelare på processormarknaden för nästan 10 år sedan. AMD är idag en bra bit efter Intel på processormarknaden och efter uppköpet av ATI så har AMD flyttat sitt fokus en aning.

Till skillnad från Intel så har AMD länge satt datorspelare och entusiaster i första rum. Det kan vi bland annat se på AMD:s processorer där väldigt många är upplåsta för överklockning. AMD har också gjort flera försök att samla spelare och entusiaster runt sin egen hårdvara. Ett exempel på detta var spelarplattformen AMD Dragon som släpptes 2009. Tanken var att datortillverkare skulle vilja processor, moderkort och grafikkort från AMD och därmed få hårdvara som fungerade bra tillsammans och som var designade för spelare. Men efter det så har vi inte hört så mycket om AMDs plattform, men det kan vara på gång nu igen.

Det ser ut som om AMD försöker samla mer hårdvara under sitt väletablerade varumärke Radeon och det är återigen spelare som står i fokus. Utan att AMD själva sagt det rakt så antar vi att det är meningen att man mer eller mindre ska kunna bygga en hel dator med AMD-hårdvara och då kunna räkna med en garanterat bra speldator i kölvattnet av varumärket Radeon.

DSC_3091AMD säljer idag redan grafikkort, processorer och minne – många under Radeon-varumärket.

En del av detta är AMD:s nya Radeon R7 SSD-enheter. Eftersom AMD inte tillverkar vare sig nand-flash eller kontrollerkretsar för SSD-enheter så har man istället tagit hjälp av OCZ Storage Solutions. OCZ, som nyligen köptes upp av Toshiba, har själva haft ett stort fokus på just spel och entusiaster. Dessutom har de tillgång till Toshibas minneskretsar och de har även sin en egen kontrollerkrets, vilket gjorde dem till det bästa valet för AMD i dagsläget.

Det är samtidigt tydligt att det är ett partnerskap då AMD inte på något sätt försöker dölja vem tillverkaren av enheten är. Vi har sett att tillverkare köpt in enheter och sedan försökt få oss att tro att det är deras egna. Vi minns exempelvis när Adata köpt in enheter från Crucial och satt eget namn på dem trots att enheterna var identiska. Så är det alltså inte i det här fallet. Det är till och med så att OCZ sköter all form av support och garantiärenden som kan tänkas dyka upp och tittar vi på enhetens baksida så hittar vi där en stor OCZ logotype.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Tripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Spelar väl ingen roll att det är OCZ som står bakom AMD:s SSD. Så har det väl varit på marknaden för nätagg rätt länge – ett fåtal tillverkare gör aggregaten som sedan olika företag sätter sin logga på.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Tripptrapptrull”]Spelar väl ingen roll att det är OCZ som står bakom AMD:s SSD. Så har det väl varit på marknaden för nätagg rätt länge – ett fåtal tillverkare gör aggregaten som sedan olika företag sätter sin logga på.[/quote]

Så är det! Nackdelen är att det är fler som ska vara med och dela på vinsten. På SSD marknaden så är marginalerna så pass små så att varje extr utgigt gör att enheten blir dyrare och därmed mindre attraktiv. Väldigt mycket handlar om priset.