SLC-Cache

SLC Cache

Nästan alla SSD-enheter använder sig av SLC-cache. Det är en del av enhetens lagringskapacitet som används för att bara skriva en databit per cell och därmed öka enhetens prestanda. Vissa enheter har en dedikerad del av enhetens lagringskapacitet för detta, andra använder en dynamisk cache som byter storlek beroende på hur mycket ledigt utrymme det finns. En sak som alla dessa har gemensamt är att ju mer kapacitet enheten har, desto större är cachen och det gör att prestandan blir ännu bättre. Samsungs lösning använder både en fast del och en dynamisk del där Samsung menar att enheten själv kan avgöra när man bör använda den utökade dynamiska cachen och när det inte behövs.

SSDSamsung 860 Qvo 1 TBSamsung 860 Qvo 2 TBSamsung 860 Qvo 4 TB
Fixed6 GB6 GB6 GB
Dynamic36 GB72 GB72 GB
Total42 GB78 GB78 GB

Alla tre modeller har en fast cache på 6 gigabyte och sedan är det beroende på hur stor enhet man har. Det är dock lite märkligt att 2TB och 4TB har lika stor cache. Det hade varit rimligt om cachen, på 4TB modellen, var något större.

I vanlig ordning försökte vi fylla enheten med data för att se hur enheten reagerar på det. Vår 2TB modell skriver data med bra prestanda i ungefär 14 sekunder, varpå prestandan sjunker till ungefär 150 MB/s. Den första toppen är den statiska cachen på 6GB och när den är full så börjar enheten skriva direkt till QLC och i det här fallet struntade enheten helt i att använda den dynamiska cachen.

Annons

När vi tittar på prestandan över längre tid, ser vi att 860 Qvo inte använder den dynamiska cachen alls. Det ska bli intressant att se hur resultatet ser ut i våra Robocopy-tester. 6GB borde inte räcka för att hålla för att hålla prestandan hög genom hela det testet och det är ett typexempel på när man behöver en större SLC-cache.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid