Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kan Nordichardware göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning för enheter via PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna; all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Strömförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

Som vanligt har Samsungs SATA-enheter väldigt låg strömförbrukning i vila. Samsung har gjort ett antal iterationer av sin kontroller och det verkar som om strömförbrukningen blir bättre för varje version.

Under belastning drar enheten betydligt mer. Här är enhetens låga prestanda också en av anledningarna till det sämre resultatet. Trots det så finns det många enheten som drar betydligt mindre ström än 860 Qvo. Det ser ut som om de nya QLC-kretsarna drar en hel del ström. Vi ser exempelvis att 860 Evo drar betydligt mindre. Då ska vi dock komma ihåg att 2TB NAND-flash kommer att dra mer ström än exempelvis 500GB eller 1TB.

Konstigt nog drar enheten mindre ström i virtualization. Det är fortfarande betydligt mer än 860 Evo. Det finns dock andra enheter som också drar mindre ström, exempelvis Crucials MX500 och WDs 3D Blue.

Strömförbrukningen ser fortfarande hyfsat bra ut och 860 Qvo drar ungefär lika mycket ström som föregångaren 860 Evo. Man ska dock komma ihåg att QLC borde dra något mer ström än vad TLC gör.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid