Summering

Samsung 860 Qvo har väldigt mycket gemensamt med 860 Evo. De båda enheterna är i princip identiska, förutom att 860 Qvo använder Samsungs 1Tbit QLC-NAND. Båda använder samma chassi, kretskort, kontroller och DRAM. Trots det så konkurrerar inte de båda enheterna om samma konsumenter utan Samsung har alltså valt att endast sälja 860 Qvo i 1TB, 2TB och 4TB-modeller. Genom att plocka bort de minsta modellerna och endast sälja Qvo med riktigt hög lagringskapacitet kan Samsung komma runt en del av de problem som finns med QLC-NAND. Nämligen generellt låg prestanda och låg livslängd. Med större modeller som huserar fler minneschip håller sig prestandan på en hyfsad nivå och det finns gott om plats för en rejäl SLC-cache. Det betyder också att Samsung inte satsar på att göra superbilliga SSD-enheter, utan istället enheter som är extra billiga per gigabyte, vilket passar väldigt bra för exempelvis stora spelbibliotek eller spelkonsoler. Det är därför mer rimligt att köpa en 500GB Samsung 860 Evo eller 970 Evo som systemenhet, och sedan använda en 2TB 860 Qvo som en andra enhet där man exempelvis lagrar sitt steam-bibliotek.

Omdöme: Samsung 860 Qvo 2TB

Genom att behålla MJX-kontrollern och ladda på rejält med lagringskapacitet, lyckas 860 Qvo hålla en ok prestandanivå trots att enheten använder betydligt långsammare QLC-NAND. I våra tester är 860 Qvo något långsammare än 860 Evo men i de flesta tester är enheten också snabbare än exempelvis Crucial MX500 och MX300. I alla fall när det gäller klient-belastning. När vi går över till tyngre belastning för arbetsstationer och Servrar, ja då hänger inte 860 Qvo med längre. Anledningen är att så länge man arbetar inom ramen för enhetens SLC-cache, ja då är prestandan bra. Men när man jobbar med tyngre belastning och SLC-cachen efter ett tag blir fylld, då går det inte fort. Trots att vi har en enhet på 2TB är inte skrivhastigheten högre än ungefär 150 MB/s utanför cachen vilket är betydligt sämre än exempelvis 860 Evo och MX500.

Sekventiell prestanda är, för det mesta, helt ok. Återigen förutsätter vi att man håller sig inom SLC-cachen. Så länge du inte fyllt enheten för mycket kommer det alltid att finnas en ordentlig cache att använda sig av. Även strömförbrukningen är inom rimliga nivåer men det finns mer strömeffektiva enheter att köpa.

Samsung 860 Qvo 2TB är alltså inte en enhet vi skulle rekommendera att köpa som primär systemenhet. Där finns det enheter som är betydligt snabbare och som har högre TBW-värde (håller för längre tids tung användning). Men vi ser ändå ett värde att använda 860 Qvo som sekundär lagringsenhet för filer som du behöver ha snabb tillgång åt. Vi tror också att denna enhet kommer att bli populär bland spelkonsoler och speldatorer som ett bra alternativ till mekanisk lagring för stora spelbibliotek.

I dagsläget är det dock både osäkert exakt vart den svenska prissättningen landar och enligt svenska återförsäljare kommer inte heller de första leveranserna förrän i mitten av januari månad. Samsung 860 Qvo kan mycket väl vara en riktigt bra SSD för steambiblioteket men vi kan inte veta med säkert förrän vi har de faktiska butikspriserna i hand. Positivt är iaf att vi, oavsett utgång, bör få betydligt mer SSD-lagring för pengarna i början av nästa år.

Samsung 860 Qvo 2TB
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittSATA AHCI
Formfaktor2,5 (7mm)
Fördelar
Mycket lagring för pengarna
Stöd för hårdvarukryptering
Nackdelar
Långsam när SLC-cachen är slut
Lågt TBW-värde
Bra att veta
860 Qvo lämpar sig bäst som sekundär lagringsenhet för spelbibliotek eller stora filer.
Klient3.9
Workstation5.4
Filöverföring3.4
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.


Svenska SSD-guiden

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid