Samsung lovar att göra sin prisade budget-SSD 840 Evo ännu snabbare med sin cacheteknik Rapid. I vår grundliga test av tekniken lyckas vi nå datahastigheter på över 800 megabyte per sekund samtidigt som Rapid visar sig stå bra pall för våra simulerade strömavbrott.

I mitten av Juli så visade Samsung upp sina framtida SSD produkter under 2013 Samsung Global SSD Summit i Seoul. Eventets höjdpunkt var givetvis deras nya mellanklassenhet, 840 Evo. För er som ännu inte gjort det så rekommenderar vi att ni läser vårt test av 840 Evo här. En i sig mycket intressant och prisvärd SSD-enhet.

En av de mer spännande funktionerna som introducerades med 840 Evo är deras nya cacheteknik Rapid. I vanligt asiatiskt manér så handlar det om en akronym som betyder ”Real-time Accelerated Processing of I/O Data”. I praktiken så är Rapid en cachningsmjukvara inte olikt det vi tidigare sett från bland andra Sandisk, Intel och Nvelo (läs vår artikel angående dessa här). Det som skiljer Rapid från de andra, är att istället för att använda en liten snabb SSD för att öka prestandan hos en mekanisk hårddisk, så använder man istället datorn RAM för att få ökad lagringsprestanda med en SSD. Vi har med andra ord kommit så lång att SSD-enheter som från början användes som cacheenheter numera får sin egen cachelösning, vilket säger en del om den lagringsprestanda konsumentdatorer besitter idag.

Rapid är utvecklat av Nvelo som köptes upp av Samsung för ett tag sedan. Innan det så utvecklade Nvelo en annan cacheprogramvara vid namn Dataplex. Dataplex licensierades ut till SSD-tillverkare som sedan kunde sälja programvaran tillsammans med deras SSD och på så viss ge SSD-liknande prestanda med en mekanisk hårddisk. Vi har tidigare testat två sådana lösningar med Dataplex, OCZ Synapse och Corsair Accelerator. Förutom dessa två så vet vi att även Crucial sålde enheter med Dataplex. Ska vi vara helt ärliga så fungerade inte Dataplex särskilt bra. Det behövdes inte mycket för att hela filsystemet skulle bli knas och därmed tvinga dig att installera om hela systemet. Med total dataförlust som följd. Av den anledningen så var vi något skeptiska när Samsung visade upp skrivprestanda över 1 000 megabyte per sekund, i Crystal Disk Mark, på presskonferansen i Seoul.

Nu har det gått några veckor och vi har nu haft möjligheten att testa Rapid mer ingående.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-jimmy bSocialPayloadStardeluxeflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lady
Medlem
Lady

Hur funkar den i Raid, 2-3 diskar ?
Då den läser från ram är den något att ha i Server.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Lady”]Hur funkar den i Raid, 2-3 diskar ?Då den läser från ram är den något att ha i Server.[/quote]Är det 840 Evo du menar?Rapid fungerar inte i RAID då systemet endast kan accelerera en SSD. 840 Evo (och då även RAPID) borde fungera i en server. Tyvärr så är det så att där du ser de största vinsterna med SSD (på serversidan) är ofta skrivintensiva databaser och liknande applikationer. I det läger är INTE 840 Evo ett bra alternativ på grund av den begränsade mängden skrivningar som kan göras. I det läget är det bättre att titta på de… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Intressant artikel och bra att ni även testade olika scenarion för att simulera strömavbrott. 🙂

Jag tycker sammantaget att programvaran är väldigt intressant, även om jag skulle vilja se stöd för flera SSD i kommande uppgraderingar. Kanske det kommer? 😮

Farfgmii
Gäst
Farfgmii

Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?
Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote]Det beror lite på vad man är ute efter. I 250/256GB segmentet så är 840 Pro betydligt snabbare än 840 Evo (detta har jag vi inte testat och därför får du ta det med en nypa salt, men det BORDE vara så). Personligen hade jag valt 840 Pro för den längre garantitiden (5år på PRO, 3 år på Evo). Bryr man… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote]Gustav är den som bäst kan svara på frågan men generellt tror jag faktiskt det är svårt att säga innan vi haft möjlighet att testa just Evo 250GB. Med de nya TLC NAND chipen på 128-bit kommer det med största sannolikhet bli en märkbar prestandaförlust att gå från 500GB till 250GB, troligtvis därför det är svårt att få tag i dessa… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote] I praktiken spelar det liten roll dvs märker man skillnad i ens användning mellan dessa diskar och jag skulle vilja se det dubbelblind test där nån gör det….Kör fortfarande med en 2 år gammal crucial M4 och lär inte byta i första taget.och tycker man ens egen ssd är slö kan man köra liknande mjukvara tex Primocache för samma form… Läs hela »

Rene
Medlem
Rene

Har ni hört något från Samsung när 840 PRO får stöd för Rapid? Enligt Samsung Magician stöds enbart 840 EVO.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Stardeluxe”]Har ni hört något från Samsung när 840 PRO får stöd för Rapid? Enligt Samsung Magician stöds enbart 840 EVO.[/quote]
Inga direkta datum, men det har pratats om firmware uppdatering i slutet av september. Det är inte omöjligt att stöder för 840 Pro kommer även då.

SocialPayload
Gäst
SocialPayload

Fungerar RAPID om man partionerar 840 Evo?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”SocialPayload”]Fungerar RAPID om man partionerar 840 Evo?[/quote]
Då RAPID fungerar utan partition helt, så har jag svårt att tänka mig att det inte skulle funka. Då jag inte har testat så kan jag inte bekräfta det, men jag kan lungt säga att det borde inte vara några problem alls.

jimmy b
Gäst
jimmy b

”Under tre timmar så försökte vi skada vår installation genom att rycka ur strömkabeln vid sämsta möjliga tid”

Nätagget har kondensatorer som sparar spänning, kapa strömmen direkt på disken så blir det bättre effekt 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”jimmy b”]”Under tre timmar så försökte vi skada vår installation genom att rycka ur strömkabeln vid sämsta möjliga tid”

Nätagget har kondensatorer som sparar spänning, kapa strömmen direkt på disken så blir det bättre effekt :)[/quote]

Det kanske var otydligt. Men det var precis det jag gjorde 😉
”Drog ur strömkbaeln till disken” borde det nog stå.