Vad behövs och hur fungerar det?

För att kunna använda Rapid så krävs ingen särskild hårdvara. Men först och främst så måste man ha en Samsung-SSD av nyare modell. Initialt så är det endast 840 Evo som fungerar men vi har fått bekräftat att även 840 Pro kommer att få stöd. Troligtvis kommer alla framtida modeller av Samsungs SSD-enheter också att stödjas. Det finns också en del begränsningar som gör att det inte är möjligt för alla att använda det (se punktlista här nedanför). Sedan krävs det att man installerar Samsung Magician version 4.2 (som ännu inte är släppt officiellt). I Magician så kan man enkelt slå på Rapid med en knapp. Efter det så är det endast en omstart som kärvs, och sedan är man igång. Installationen är mycket simpel och Magician har faktiskt vuxit till sig och blivit ett bra programvara som håller reda på din SSD åt dig. Förutom detta så är det några saker man bör tänka på innan man sätter igång.

  • Det fungerar endast på Windows 7 och 8 (både 32bit och 64bit)
  • Det fungerar endast med en SSD. Så har du flera, så kan du bara accelerera den ena.
  • Det har rapporterats om problem med nyare styrkretsar från AMD. Äldre ska dock fungera.
  • Precis som Dataplex så fungerar inte Rapid särskilt bra med hårddiskkontroller tillverkade av Nvidia.
  • Minst 2 gigabyte med internminne krävs, även 4 gigabyte rekommenderas.

Har du en relativt modern dator med Intel chipset, så är det bara att köpa en 840 Evo och köra igång.

När man slår igång Rapid Mode så installeras en drivrutin som lägger sig mellan de vanliga drivrutinerna, och operativsystemet. Drivrutinen håller sedan reda på alla skrivningar och läsningar som görs till och från din SSD. Det fiffiga är att drivrutinen tittar både på varje IO, men även på vilken typ av fil det är. På det sättet kan drivrutinen själv välja ut vad som bör cachas och vad som inte bör cachas. Exempel på saker som inte cachas är mediafiler som ändå inte göra någon nytta att ha i cachen. Eftersom systemet arbetear på blocknivå så behöver inte hela filer läggas i cachen utan endast de ”delar” som används oftast. Precis som Dataplex så lär sig systemet vad du använder mest och ser till att ha detta tillgängligt i cachen så mycket som möjligt.

Rapid lånar 25 procent eller maximalt 1 gigabyte minne

Storleken på cachen är 25 procent av ditt totala internminne, med ett maximum på 1 gigabyte. Det vill säga, om du har över 4 gigabyte i minne så kommer cachen inte bli större än 1 gigabyte i vilket fall. Dessutom används endast minne som ej blivit allokerat till något annat. Så om systemet helt plötsligt behöver mer RAM så kommer Rapid att ge plats för det.

Accelerering av både läs- och skrivprestnada

Rapid består av två olika tekniker. Först har vi ”Read Acceleration”. Det består av det som vi just förklarade här ovan. Rapid ser till att ha en kopia av den mest använda informationen i RAM. Vartefter man använder systemet så kommer det att lära sig vilken typ av data som är viktigast för just dig och se till att det finns i cachen när du behöver det. Den andra delen kallar Samsung för ”Write Optimization”. Här är det istället endast skrivningar som behandlas, och då framförallt slumpmässiga skrivningar vid låg QD. Här menar Samsung att man samlar ihop många små skrivningar och samlar dessa till skrivningar vid betydligt höge QD, och därmed också betydligt högre prestanda. Förutom det så används även RAM som cache för skrivningar för att sedan gradvis skrivas till SSD-enheten så fort som den mäktar med. Samsung har även pratat om att det sker någon form av komprimering av informationen som skrivs till cachen. På det sättet kan man även utnyttja processorn för att öka lagringsprestanda.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-jimmy bSocialPayloadStardeluxeflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lady
Medlem
Lady

Hur funkar den i Raid, 2-3 diskar ?
Då den läser från ram är den något att ha i Server.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Lady”]Hur funkar den i Raid, 2-3 diskar ?Då den läser från ram är den något att ha i Server.[/quote]Är det 840 Evo du menar?Rapid fungerar inte i RAID då systemet endast kan accelerera en SSD. 840 Evo (och då även RAPID) borde fungera i en server. Tyvärr så är det så att där du ser de största vinsterna med SSD (på serversidan) är ofta skrivintensiva databaser och liknande applikationer. I det läger är INTE 840 Evo ett bra alternativ på grund av den begränsade mängden skrivningar som kan göras. I det läget är det bättre att titta på de… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Intressant artikel och bra att ni även testade olika scenarion för att simulera strömavbrott. 🙂

Jag tycker sammantaget att programvaran är väldigt intressant, även om jag skulle vilja se stöd för flera SSD i kommande uppgraderingar. Kanske det kommer? 😮

Farfgmii
Gäst
Farfgmii

Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?
Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote]Det beror lite på vad man är ute efter. I 250/256GB segmentet så är 840 Pro betydligt snabbare än 840 Evo (detta har jag vi inte testat och därför får du ta det med en nypa salt, men det BORDE vara så). Personligen hade jag valt 840 Pro för den längre garantitiden (5år på PRO, 3 år på Evo). Bryr man… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote]Gustav är den som bäst kan svara på frågan men generellt tror jag faktiskt det är svårt att säga innan vi haft möjlighet att testa just Evo 250GB. Med de nya TLC NAND chipen på 128-bit kommer det med största sannolikhet bli en märkbar prestandaförlust att gå från 500GB till 250GB, troligtvis därför det är svårt att få tag i dessa… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote] I praktiken spelar det liten roll dvs märker man skillnad i ens användning mellan dessa diskar och jag skulle vilja se det dubbelblind test där nån gör det….Kör fortfarande med en 2 år gammal crucial M4 och lär inte byta i första taget.och tycker man ens egen ssd är slö kan man köra liknande mjukvara tex Primocache för samma form… Läs hela »

Rene
Medlem
Rene

Har ni hört något från Samsung när 840 PRO får stöd för Rapid? Enligt Samsung Magician stöds enbart 840 EVO.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Stardeluxe”]Har ni hört något från Samsung när 840 PRO får stöd för Rapid? Enligt Samsung Magician stöds enbart 840 EVO.[/quote]
Inga direkta datum, men det har pratats om firmware uppdatering i slutet av september. Det är inte omöjligt att stöder för 840 Pro kommer även då.

SocialPayload
Gäst
SocialPayload

Fungerar RAPID om man partionerar 840 Evo?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”SocialPayload”]Fungerar RAPID om man partionerar 840 Evo?[/quote]
Då RAPID fungerar utan partition helt, så har jag svårt att tänka mig att det inte skulle funka. Då jag inte har testat så kan jag inte bekräfta det, men jag kan lungt säga att det borde inte vara några problem alls.

jimmy b
Gäst
jimmy b

”Under tre timmar så försökte vi skada vår installation genom att rycka ur strömkabeln vid sämsta möjliga tid”

Nätagget har kondensatorer som sparar spänning, kapa strömmen direkt på disken så blir det bättre effekt 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”jimmy b”]”Under tre timmar så försökte vi skada vår installation genom att rycka ur strömkabeln vid sämsta möjliga tid”

Nätagget har kondensatorer som sparar spänning, kapa strömmen direkt på disken så blir det bättre effekt :)[/quote]

Det kanske var otydligt. Men det var precis det jag gjorde 😉
”Drog ur strömkbaeln till disken” borde det nog stå.