Prestanda: Nordichardware Storage Bench

Istället för att ta med alla enheter som vi testat så valde vi ut några specifika modeller som är bra på olika saker och jämförde dem med Samsung 840 Evo med Rapid påslaget. För att se hur bra systemet är på att ”lära sig” så körde vi varje test 3 gånger efter varandra. Även om vi inte har med alla resultat från svenska SSD Guiden, så är alla siffror hämtade därifrån. Vilket innebär att Rapids resultat går att jämföra direkt med alla andra enheter i Svenska SSD Guiden.

Först ut har vi vårt speltest. Vi ställde tidigare frågan om Rapid skulle göra någon nytta vid vardaglig användning, eller om det bara var något för den som vill skryta med sina poäng i Crystal Disk Mark. När det gäller vårt speltest så ser det ut som om Rapid kan ha en positiv effekt på exempelvis laddningstider.

Vinsten är om möjligt ännu större när man arbetar med kontorsprogram. Här är det dock lite svårare att märka en skillnad eftersom många program startar direkt även utan Rapid. Men för de som arbetar med väldigt diskintensiva program så kommer man definitivt att märka en skillnad med Rapid. Vi ökar överföringshastigheten med över 100 procent när vi jämför med 840 Evo utan Rapid och prestandaökningen mot marknadens snabbaste SATA-SSD Samsung 840 Pro är över 70 procent. Imponerande var ordet.

I vårt editortest så är skillnaden inte riktigt lika stor som i de tidigare testen. Det beror mycket på att stora delar av testet bestå av unik data och då tjänar man inte så mycket på att cacha den data man brukar använda. Men ändå en rejäl prestandaökning där 840 Evo levererar drygt 20 procent mer prestanda än den snabbaste SATA-enheten vi testat här på NordicHardware.

Vi testade även svarstiderna påverkades något nämnvärt när vi slog på Rapid.

Test Samsung 840 Evo 500GB Samsung 840 Evo 500GB + Rapid
Game – Max Latency 11,87 ms 28,46 ms
Game – Standard Deviation 0,37 ms 0,36 ms
Game – % of IOs over 10ms 0,01 % 0,01 %
Office – Max Latency 239,16 ms 102,89 ms
Office – Standard Deviation 4,69 ms 2,92 ms
Office – % of IOs over 10ms 0,48 % 0,53 %
Editor – Max Latency 173,30 ms 173,30 ms
Editor – Standard Deviation 4,84 ms 4,55 ms
Editor – % of IOs over 10ms 0,61 % 0,61 %

Skillnaden här är inte så stor. Störst skillnad ser vi i maximal latens under game och office-testerna men detta kan vara slumpmässiga latenspikar, vilket till viss del stärks av det faktum att enheten med och utan Rapid tar varsin vinst i dessa tester. Positivt är däremot att standardavvikelsen i Office talar för Rapids fördel med procentuellt sätt betydligt lägre latenser.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-jimmy bSocialPayloadStardeluxeflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lady
Medlem
Lady

Hur funkar den i Raid, 2-3 diskar ?
Då den läser från ram är den något att ha i Server.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Lady”]Hur funkar den i Raid, 2-3 diskar ?Då den läser från ram är den något att ha i Server.[/quote]Är det 840 Evo du menar?Rapid fungerar inte i RAID då systemet endast kan accelerera en SSD. 840 Evo (och då även RAPID) borde fungera i en server. Tyvärr så är det så att där du ser de största vinsterna med SSD (på serversidan) är ofta skrivintensiva databaser och liknande applikationer. I det läger är INTE 840 Evo ett bra alternativ på grund av den begränsade mängden skrivningar som kan göras. I det läget är det bättre att titta på de… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Intressant artikel och bra att ni även testade olika scenarion för att simulera strömavbrott. 🙂

Jag tycker sammantaget att programvaran är väldigt intressant, även om jag skulle vilja se stöd för flera SSD i kommande uppgraderingar. Kanske det kommer? 😮

Farfgmii
Gäst
Farfgmii

Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?
Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote]Det beror lite på vad man är ute efter. I 250/256GB segmentet så är 840 Pro betydligt snabbare än 840 Evo (detta har jag vi inte testat och därför får du ta det med en nypa salt, men det BORDE vara så). Personligen hade jag valt 840 Pro för den längre garantitiden (5år på PRO, 3 år på Evo). Bryr man… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote]Gustav är den som bäst kan svara på frågan men generellt tror jag faktiskt det är svårt att säga innan vi haft möjlighet att testa just Evo 250GB. Med de nya TLC NAND chipen på 128-bit kommer det med största sannolikhet bli en märkbar prestandaförlust att gå från 500GB till 250GB, troligtvis därför det är svårt att få tag i dessa… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote] I praktiken spelar det liten roll dvs märker man skillnad i ens användning mellan dessa diskar och jag skulle vilja se det dubbelblind test där nån gör det….Kör fortfarande med en 2 år gammal crucial M4 och lär inte byta i första taget.och tycker man ens egen ssd är slö kan man köra liknande mjukvara tex Primocache för samma form… Läs hela »

Rene
Medlem
Rene

Har ni hört något från Samsung när 840 PRO får stöd för Rapid? Enligt Samsung Magician stöds enbart 840 EVO.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Stardeluxe”]Har ni hört något från Samsung när 840 PRO får stöd för Rapid? Enligt Samsung Magician stöds enbart 840 EVO.[/quote]
Inga direkta datum, men det har pratats om firmware uppdatering i slutet av september. Det är inte omöjligt att stöder för 840 Pro kommer även då.

SocialPayload
Gäst
SocialPayload

Fungerar RAPID om man partionerar 840 Evo?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”SocialPayload”]Fungerar RAPID om man partionerar 840 Evo?[/quote]
Då RAPID fungerar utan partition helt, så har jag svårt att tänka mig att det inte skulle funka. Då jag inte har testat så kan jag inte bekräfta det, men jag kan lungt säga att det borde inte vara några problem alls.

jimmy b
Gäst
jimmy b

”Under tre timmar så försökte vi skada vår installation genom att rycka ur strömkabeln vid sämsta möjliga tid”

Nätagget har kondensatorer som sparar spänning, kapa strömmen direkt på disken så blir det bättre effekt 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”jimmy b”]”Under tre timmar så försökte vi skada vår installation genom att rycka ur strömkabeln vid sämsta möjliga tid”

Nätagget har kondensatorer som sparar spänning, kapa strömmen direkt på disken så blir det bättre effekt :)[/quote]

Det kanske var otydligt. Men det var precis det jag gjorde 😉
”Drog ur strömkbaeln till disken” borde det nog stå.