Slutledning

När vi först hörde talas om Rapid så var vi måttligt entusiastiska. Vid första anblicken så ser det ut att vara ett PR-trick från Samsungs sida där man visar prestandaökningar som endast kan mätas under specifika förhållanden. Men efter att ha testat lösningen under en period så måste vi ändå säga att Samsungs lösning inte är så dum och faktiskt ser ut att ge ett tydligt mervärde till en redan imponerande SSD-enhet.

Det främsta som talar för Rapid är att det faktiskt fungerar. I de flesta av våra tester så får vi rejält mycket bättre prestanda. Vi blev glatt överaskade att man faktiskt även såg en märkbart högre överföringshastighet vid kopiering av filer, vilket vi inte trodde vi skulle se. Hur mycket av detta som känns och märks av vid verklig användning är däremot lite svårare att säga. Men i väldigt diskintensiva applikationer så kommer Rapid definitivt att vara en tillgång. För dem som mest spelar spel och surfar runt på nätet så kommer man troligtvis inte att märka så stor skillnad mot att bara använda en vanlig SSD även om vi i våra olika testscenario ser klara fördelar när det handlar om exempelvis laddning av spelkartor eller program.

När det kommer till datasäkerhet så finns det en viss risk att få korrupt data vid strömavbrott. Detta beror på att allt som cachas i RAM kommer att gå förlorat om det inte hinner sparas ner på SSD-enheten först. Vi gjorde en hel del tester på detta för att försöka framkalla just ett sådant fel. Under de 4 timmar som vi satt och testade detta så lyckades vi inte framkalla något allvarligare än vad som likaväl kan hända på en vanlig hårddisk utan Rapid. Eftersom vi inte kan testa alla scenarion så måste vi vänta och se vad som händer när programvaran släpps officiellt. Vi tycker i alla fall att Rapid känns som en mogen programvara som i våra tester fungerar utan problem. Har du dessutom en laptop så har du alltid ditt batteri som skyddar dig mot strömavbrott.

Det finns dock även andra nackdelar. Det har bland annat rapporterats om problem med vissa styrkretsar från AMD. Förutom det så krävs det att du som konsument använder Windows 7/8 för att Rapid ska fungera. Det finns i nuläget inte heller några planer på att ge stöd för Linux eller OS X.

Sammanfattningsvis så är vi imponerade av stabiliteten hos den nuvarande versionen av Rapid. Även prestandan är över våra förväntningar där vi når prestandanivåer som vi annars bara ser i PCI Express-lösningar eller RAID-konfigurationer. Samsungs cacheteknik Rapid verkar onekligen vara ytterligare ett ess i skjortärmen för komponentjättens satsning på SSD-marknaden. I skrivande stund är det endast nya budgetenheten Samsung 840 Evo som stödjer tekniken men Samsung har redan lovat stöd för 840 Pro i framtida uppdateringar. Vi skulle samtidigt bli överraskade om inte andra tillverkare följde efter med liknande cachelösningar.

Läs mer om Samsung 840 Evo i vår detaljerade test och se våra SSD-rekommendationer här på NordicHardware i Svenska SSD-guiden – världens största SSD-test.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-jimmy bSocialPayloadStardeluxeflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lady
Medlem
Lady

Hur funkar den i Raid, 2-3 diskar ?
Då den läser från ram är den något att ha i Server.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Lady”]Hur funkar den i Raid, 2-3 diskar ?Då den läser från ram är den något att ha i Server.[/quote]Är det 840 Evo du menar?Rapid fungerar inte i RAID då systemet endast kan accelerera en SSD. 840 Evo (och då även RAPID) borde fungera i en server. Tyvärr så är det så att där du ser de största vinsterna med SSD (på serversidan) är ofta skrivintensiva databaser och liknande applikationer. I det läger är INTE 840 Evo ett bra alternativ på grund av den begränsade mängden skrivningar som kan göras. I det läget är det bättre att titta på de… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Intressant artikel och bra att ni även testade olika scenarion för att simulera strömavbrott. 🙂

Jag tycker sammantaget att programvaran är väldigt intressant, även om jag skulle vilja se stöd för flera SSD i kommande uppgraderingar. Kanske det kommer? 😮

Farfgmii
Gäst
Farfgmii

Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?
Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote]Det beror lite på vad man är ute efter. I 250/256GB segmentet så är 840 Pro betydligt snabbare än 840 Evo (detta har jag vi inte testat och därför får du ta det med en nypa salt, men det BORDE vara så). Personligen hade jag valt 840 Pro för den längre garantitiden (5år på PRO, 3 år på Evo). Bryr man… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote]Gustav är den som bäst kan svara på frågan men generellt tror jag faktiskt det är svårt att säga innan vi haft möjlighet att testa just Evo 250GB. Med de nya TLC NAND chipen på 128-bit kommer det med största sannolikhet bli en märkbar prestandaförlust att gå från 500GB till 250GB, troligtvis därför det är svårt att få tag i dessa… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Farfgmii”]Då kvarstår faktum, hur ser ni på köp av en EVO 250GB vs PRO 256GB när den får motsvarande firmware i september?Är det dumt att snåla ca 400kr på en EVO eller är det rent av ett bättre köp?[/quote] I praktiken spelar det liten roll dvs märker man skillnad i ens användning mellan dessa diskar och jag skulle vilja se det dubbelblind test där nån gör det….Kör fortfarande med en 2 år gammal crucial M4 och lär inte byta i första taget.och tycker man ens egen ssd är slö kan man köra liknande mjukvara tex Primocache för samma form… Läs hela »

Rene
Medlem
Rene

Har ni hört något från Samsung när 840 PRO får stöd för Rapid? Enligt Samsung Magician stöds enbart 840 EVO.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Stardeluxe”]Har ni hört något från Samsung när 840 PRO får stöd för Rapid? Enligt Samsung Magician stöds enbart 840 EVO.[/quote]
Inga direkta datum, men det har pratats om firmware uppdatering i slutet av september. Det är inte omöjligt att stöder för 840 Pro kommer även då.

SocialPayload
Gäst
SocialPayload

Fungerar RAPID om man partionerar 840 Evo?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”SocialPayload”]Fungerar RAPID om man partionerar 840 Evo?[/quote]
Då RAPID fungerar utan partition helt, så har jag svårt att tänka mig att det inte skulle funka. Då jag inte har testat så kan jag inte bekräfta det, men jag kan lungt säga att det borde inte vara några problem alls.

jimmy b
Gäst
jimmy b

”Under tre timmar så försökte vi skada vår installation genom att rycka ur strömkabeln vid sämsta möjliga tid”

Nätagget har kondensatorer som sparar spänning, kapa strömmen direkt på disken så blir det bättre effekt 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”jimmy b”]”Under tre timmar så försökte vi skada vår installation genom att rycka ur strömkabeln vid sämsta möjliga tid”

Nätagget har kondensatorer som sparar spänning, kapa strömmen direkt på disken så blir det bättre effekt :)[/quote]

Det kanske var otydligt. Men det var precis det jag gjorde 😉
”Drog ur strömkbaeln till disken” borde det nog stå.