En SSD ses ofta som den ultimata uppgraderingen för en dator, men priset och kapacitetsbegränsningen avskräcker många. Idag tittar vi närmare på några av de kompromisser som finns, för den som vill ha mycket lagringsutrymme, men samtidigt utnyttja fördelarna hos en SSD.

Enligt vår åsikt är en SSD (Solid State Drive) den bästa uppgraderingen som man kan göra till en dator och många håller säkert med. Men det finns fortfarande nackdelar med tekniken. Den största är att de fortfarande är hopplöst dyra per gigabyte i jämförelse mot mekaniska hårddiskar. Vilket resulterar i att många köper en mindre och billigare SSD, för att sedan lagra bara operativsystemet på den. Medan större delen program och spel får läggas på en gammal hederlig hårddisk. Detta fungerar givetvis bra, men för att utnyttja en SSD fullt ut så behöver man ha sina program och även spel lagrade där. För det krävs det ofta att man har en SSD som är större än de 128 gigabyte som idag är standard.

Men när storleken ökar så ökar också kostnaden för uppgraderingen. Det spelar ingen roll vilka prestandakrav man har, vid 240 gigabyte och uppåt kostar det cirka 2 000 kronor. Ett vanligt scenario är att man börjat överväga köp av en SSD, men att det fortfarande känns för dyrt och att man inte vill krångla med ominstallationer och säkerhetskopiering av sina filer. Sådant tar tid och det är inte alla som klarar av det utan hjälp.

Detta är problem som många tillverkare nu börjar ta tag i på allvar med olika typer av så kallade hybridlösningar. Tanken är att kombinera en mekanisk hårddisk med en SSD för att då få det bästa av två världar. Vi har bland annat sett Seagates Momentous XT-serie, som använder en mindre inbyggd NAND-krets för att lagra data och även andra tillverkare har börjat tittat på liknande lösningar.

Det vi ska titta på idag skiljer sig en aning från de hårdvarubaserade, dessa är istället baserad på mjukvara. Vi kommer i denna artikel jämföra två olika lösningar i tre olika produktkonfigurationer för att se fördelar, respektive nackdelar när en SSD används som cache-enhet till en mekanisk hårddisk och jämföra vilken lösning som faktiskt är bäst.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
herre-boy-Tjalve-xemacsHenrik BerntssonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Riktigt intressant artikel. Det blir väl denna vi får ha som referensram när vi återupptar diskussionen om hurvida hybridhårddiskar eller liknande lösningar är bra eller inte. 😛 För Linux finns motsvarande programvara, Flashcache respektive Bcache. Av dessa tror jag Bcache är att föredra. En sak som jag inte tycker artikeln tar upp tillräckligt är livslängden på dessa även om jag förstår problematiken med att säga något eftersom ett test bara kan fortlöpa en begränsad tid. Särskilt enheter baserade på MLC-minnen torde ha så pass begränsad livslängd att man verkligen bör fundera över den aspekten vid inköpet. Jag såg någon som… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Jag får intrycket av att tekniken i sig inte är helt värdelös, men att lösningarna på marknaden inte är mycket att hänga i granen 😛 Som Gustav tar upp är det svårt att placera Intel SSD 313. En Intel SSD 330 60 GB känns mer passande med SRT om något.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Till att börja med så vill jag säga att det är väldigt svårt att ge rättvisa prestandaresultat på cachelösningar överlag. Om man kör syntetiska benchmarks så får får man SSDns prestanda och allt ser jättebra ut. Kör man filkopiering så blir resultatet horribelt stundtals. Så det är svårt att illustrera hur det faktiskt fungerar. Precis som jacob säger, så är takniken inte alls dum. Lite uppdetring av programvaran från Intels sida och SRT kan bli något som är värt att använda ordentligt. Dataplex däremot tycker jag har för myclet nackdelar för att det ska vara något att pyssla med. jag… Läs hela »

Micklo
Gäst
Micklo

Att använda en SSD enhet som cache har filsystemet ZFS kunnat göra länge, helt automatiskt. Man kan använda en SSD enhet som en läscache, eller som en skrivcache. Prestandavinsterna kan vara enorma, flera 100.000 IOPS!

Men ZFS är ju ett Enterprise filsystem främst för stora raids. Kanske inte något som var man sitter med hemma….

Kent L
Gäst
Kent L

Eller så gör man som jag och köper ett ASUS P8Z77-V Premium moderkort. Som har 4 dedikerade sata uttag som går via en msata SSD som sitter på moderkortet. Dom ”riktiga” SSD’r som man vill använda sig utav, har sedan två andra dedikerade sata uttag som INTE går via msata för bästa prestanda. En ganska så smutt lösning faktiskt.

mindow
Gäst
mindow

intel srt funkar kanon vid min kodning, går snabbare än på ren ssd. kanske det beror på ssd-storleken, har 120 men undrar om det går fortare på 256 el. 512

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Micklo”]Att använda en SSD enhet som cache har filsystemet ZFS kunnat göra länge, helt automatiskt. Man kan använda en SSD enhet som en läscache, eller som en skrivcache. Prestandavinsterna kan vara enorma, flera 100.000 IOPS![/quote] Nu är jag ingen expert på ZFS. men som jag förstår det så kan man använda en SSD antigen som en L2 cache till RAM för att öka läshastigheten när RAM är fullt. Eller så kan man lägga filsystemets ZIL på en SSD för att öka synkron skrivprestanda. Så det är lite antigen eller. Jag tror att Intels lösning kan ha en framtid om… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Det är redan försent för den här typen av lösningar. Volymerna finns på vanliga ssder och de ökar mångfalt snabbare så priserna pressas där och den här typen av varken eller lösningar är redan passé.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Tempel”]Det är redan försent för den här typen av lösningar. Volymerna finns på vanliga ssder och de ökar mångfalt snabbare så priserna pressas där och den här typen av varken eller lösningar är redan passé.[/quote]Jag tror precis som du Tempel att det här loppet redan är kört på många sätt. De som behöver 1-2 TByte och inte har fysisk plats för en ssd extra i sin laptop så finns det nog en period kvar där det fortsatt satsas på hybridlösningar. Det lär dröja innan vi ser rena SSDer på flera TByte. Sen kan man ju också fråga sig hur… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”-Tjalve-”]Om vi leker med tanken att en cache enhet skriver ungefär 5GB data om dagen med en en WA på 0,2 som snitt. Då skulle det skrivas ungefär 1GB om dagen till NAND. Om alla NAND-chip klarar av att skrivas 3000 gånger (oftast mer) så skulle man altså kunna använda detta system i 30×3000 dagar. Dvs 246 år för Accelerator 30GB. Nu är detta ett extremt förenklat exempel och i många fall så skrivs mycket mer data och WA är högre. Men det sätter i alla fall det hela i ett visst perspektiv. Intel har ju satt SLC minnen… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”xemacs”][quote name=”-Tjalve-”]Om vi leker med tanken att en cache enhet skriver ungefär 5GB data om dagen med en en WA på 0,2 som snitt. Då skulle det skrivas ungefär 1GB om dagen till NAND. Om alla NAND-chip klarar av att skrivas 3000 gånger (oftast mer) så skulle man altså kunna använda detta system i 30×3000 dagar. Dvs 246 år för Accelerator 30GB. Nu är detta ett extremt förenklat exempel och i många fall så skrivs mycket mer data och WA är högre. Men det sätter i alla fall det hela i ett visst perspektiv. Intel har ju satt SLC… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag gjorde ett litet snabb-test nu på kvällen.Jag installerade Corsair Accelerator tillsammans med en mekaniks HDD. Men innan det så kollade jag SMART data och läste fram följande värden sedan enheten togs i drift.Skrivningar på host: 497 GBSkrivningar på NAND: 461 GBDetta ger en WA på: 0,92. Rent teoretiskt så ska inte en SSD kunna få mindre än 1. Men Sandforce klarar detta tack vare komprimering. Nu tog jag och installerade dataplex, startade om och sedan flyttade jag 118GB mediafiler från min server till enheten.Sedan avinstallerade jag dataplex (varpå allt krashade igen :P). När Dataplex var borta så kollade jag… Läs hela »

herre-boy
Gäst
herre-boy

har en fråga and ssd cache på en lenovo dator
http://www.dustin.se/product/5010641138/lenovo-thinkpad-edge-e530-ci7-2-1-4gb-75016-ssd-gt630m-high-res-15-6-w7hp-blue/#intcmp=searchProvider_dacsa

denna har även en mekanisk disk på 750GB om man byter ut den mekaniska hddn och ersätter den med en 128GB SSD disk får man någon fördel av ssd cachen då? eller är det helt meningslöst med denna dator då?