Analys: Prestanda, Installation, Problem

SSD-cachning ser på pappret väldigt bra ut. Till låg kostnad så kan man få ”SSD-liknande” prestanda med sin gamla trötta hårddisk för bara några hundralappar. I praktiken så är detta både rätt och fel. Det är rätt för att i många fall så får man en ordentlig prestandaökning. En SSD-cache kompletterar en hårddisk som bäst på det som en hårddisk är sämst på, nämligen skrivning och läsning av slumpmässig data. I dessa fall så kan man få prestanda som liknar det man får med en SSD. Däremot när vi börjar arbeta med sekventiell skrivningar så tappar vi den fina prestandaökningen. I vissa fall så kan man få ut något högre hastighet än vad hårddisken vanligtvis ger, vilket vi tycker är helt okej. Meningen är ju att cache-enheten ska cacha den typen av data som hårddisken är dålig på att hantera (slumpmässig data) och låta den mekaniska disken hantera det sekventiella. Tyvärr så har varken Intel eller Nvelo lyckats få deras respektive lösningar så pass smarta så de kan urskilja detta alla gånger.

I den bästa av världar så ska inte stora sekventiella skrivningar cachas alls, utan hårddisken ska få jobba med detta själv. Vi upptäckte dock att så var inte var fallet. Har man en långsammare SSD som Corsair Accelerator 30 GB, så kommer sekventiell skriv- och läshastighet att bli lidande.

Det är också väldigt svårt att avgöra vad det är som cachas och vad som inte cachas. Detta gör det också väldigt svårt att testa detta då resultaten kan bli väldigt sporadiska. Överlag så presterar både Intel SSD 313 och OCZ Synapse bättre än det man får av en vanlig hårddisk och fyller därför en bra funktion. Prestandavinsten varierar givetvis men vi tycker den är tillräcklig för att motivera en sådan här produkt. Corsair Accelerator däremot förstör ibland mer än vad den gör nytta. Med usel skrivhastighet så tappar man hela funktionen. Trots dugliga resultat vid skrivning av slumpmässig data, så är prestandaförlusten för stor vid sekventiell dataöverföring. När du har en separat SSD med bara operativsystemet så gör man inte särskilt mycket mycket stora dataöverföringar med komprimerade filer. När du däremot kör din cache-enhet tillsammans med en 2 terabyte hårddisk så har du inte bara operativsystem på disken. Då finns ju även filmsamlingen och musiksamlingen på samma disk.

Både Intel Smart Response Technology och Dataplex ger ungefär samma prestandaökning, men det är lite olika beroende på vilken typ av belastning man utsätter systemet för. Överlag så skulle vi säga att Dataplex är det system som presterar något bättre av de två.

Installation

Båda systemen skyltar med hur enkelt det är att installera och hur enkelt det är att administrera. Intels variant är aningen mer komplicerad, men vi tror att medel Svensson skulle klara av att installera det. Däremot om man råkar göra fel (installerar saker i fel ordning) så blir allting helt plötsligt mycket svårare och det finns väldigt lite information om felsökning. Intel SRT må vara lite mer omständigt att installera men det är också mer flexibelt och man kan använda vilken SSD-enhet man vill. Man kan också ställa in två olika lägen där man kan kontra driftsäkerhet mot prestanda.

Dataplex är betydligt enklare. Det är bara en enkel installationsguide, en omstart och sedan är det klart. Samtidigt så är det inte lika flexibelt. Man kan inte ändra några inställningar alls och man får helt enkelt nöja sig med den produkt man får. Dataplex har också nackdelen att man måste registrera om sin produkt om man byter för mycket hårdvara i datorn. Byter du för många ”kritiska komponenter” så tror Dataplex att du flyttat programmet till ett annat system och licensen blir ogiltig. Därför måste man vara noga med att avinstallera Dataplex innan man upgraderar sin hårdvara och sedan installera det igen.

Problem – glöm inte ta en backup

Under vår testperiod så stötte vi på ett antal problem som gör att vi får svårt att rekommendera dessa produkter till någon annan än hemanvändare (om ens det). Intel SSD 313 med SRT fungerade bra tills vi skulle avinstallera det. När man ska ta bort en cache-enhet så måste all data som finns på SSD-enheten skrivas över till den mekaniska. Detta tog väldigt lång tid och tillslut så fick man ett felmeddelande som sa att det uppstod ett fel vid synkroniseringen och att data kan ha gått förlorad. Efter det så ville vårt testsystem inte starta på varken SSD:n eller den mekaniska hårddisken. Lösningen blev att gå in i Intels RAID-konfiguration och ställa om båda enheterna till ”Icke-RAID” och sedan formatera om båda enheterna.

Dataplex hade vi lite småstrul vid avinstallationen också, men inte något direkt nämnvärt. Däremot så testade vi OCZ Synapse (med Dataplex) på en helt nybyggd stationär dator, i ett helt annat syfte än denna recension. Installationen gick bra och första omstarten gick bra. Men vid andra omstarten så fick man ett meddelande som sa att Dataplex inte kunde hitta cache-enheten. Den hittades i BIOS men det gick helt enkelt inte att få igång. Det var bara att formatera båda enheterna och göra om från början. Vi försökte ytterligare fem gånger att få igång det, men varje gång fick vi precis samma fel. Efter lite efterforskning på OCZ:s forum, så visar det sig att detta inte är helt ovanligt. Det är flera som fått samma problem och det verkar inte finnas någon lösning på det heller. Det slutade med att vi körde Intel SRT med OCZ Synapse och det funkade utmärkt.

Ironiskt nog så har vi haft minst problem med Corsair Accelerator. Den enhet som presterade i särklass sämst i våra tester.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
herre-boy-Tjalve-xemacsHenrik BerntssonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Riktigt intressant artikel. Det blir väl denna vi får ha som referensram när vi återupptar diskussionen om hurvida hybridhårddiskar eller liknande lösningar är bra eller inte. 😛 För Linux finns motsvarande programvara, Flashcache respektive Bcache. Av dessa tror jag Bcache är att föredra. En sak som jag inte tycker artikeln tar upp tillräckligt är livslängden på dessa även om jag förstår problematiken med att säga något eftersom ett test bara kan fortlöpa en begränsad tid. Särskilt enheter baserade på MLC-minnen torde ha så pass begränsad livslängd att man verkligen bör fundera över den aspekten vid inköpet. Jag såg någon som… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Jag får intrycket av att tekniken i sig inte är helt värdelös, men att lösningarna på marknaden inte är mycket att hänga i granen 😛 Som Gustav tar upp är det svårt att placera Intel SSD 313. En Intel SSD 330 60 GB känns mer passande med SRT om något.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Till att börja med så vill jag säga att det är väldigt svårt att ge rättvisa prestandaresultat på cachelösningar överlag. Om man kör syntetiska benchmarks så får får man SSDns prestanda och allt ser jättebra ut. Kör man filkopiering så blir resultatet horribelt stundtals. Så det är svårt att illustrera hur det faktiskt fungerar. Precis som jacob säger, så är takniken inte alls dum. Lite uppdetring av programvaran från Intels sida och SRT kan bli något som är värt att använda ordentligt. Dataplex däremot tycker jag har för myclet nackdelar för att det ska vara något att pyssla med. jag… Läs hela »

Micklo
Gäst
Micklo

Att använda en SSD enhet som cache har filsystemet ZFS kunnat göra länge, helt automatiskt. Man kan använda en SSD enhet som en läscache, eller som en skrivcache. Prestandavinsterna kan vara enorma, flera 100.000 IOPS!

Men ZFS är ju ett Enterprise filsystem främst för stora raids. Kanske inte något som var man sitter med hemma….

Kent L
Gäst
Kent L

Eller så gör man som jag och köper ett ASUS P8Z77-V Premium moderkort. Som har 4 dedikerade sata uttag som går via en msata SSD som sitter på moderkortet. Dom ”riktiga” SSD’r som man vill använda sig utav, har sedan två andra dedikerade sata uttag som INTE går via msata för bästa prestanda. En ganska så smutt lösning faktiskt.

mindow
Gäst
mindow

intel srt funkar kanon vid min kodning, går snabbare än på ren ssd. kanske det beror på ssd-storleken, har 120 men undrar om det går fortare på 256 el. 512

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Micklo”]Att använda en SSD enhet som cache har filsystemet ZFS kunnat göra länge, helt automatiskt. Man kan använda en SSD enhet som en läscache, eller som en skrivcache. Prestandavinsterna kan vara enorma, flera 100.000 IOPS![/quote] Nu är jag ingen expert på ZFS. men som jag förstår det så kan man använda en SSD antigen som en L2 cache till RAM för att öka läshastigheten när RAM är fullt. Eller så kan man lägga filsystemets ZIL på en SSD för att öka synkron skrivprestanda. Så det är lite antigen eller. Jag tror att Intels lösning kan ha en framtid om… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Det är redan försent för den här typen av lösningar. Volymerna finns på vanliga ssder och de ökar mångfalt snabbare så priserna pressas där och den här typen av varken eller lösningar är redan passé.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Tempel”]Det är redan försent för den här typen av lösningar. Volymerna finns på vanliga ssder och de ökar mångfalt snabbare så priserna pressas där och den här typen av varken eller lösningar är redan passé.[/quote]Jag tror precis som du Tempel att det här loppet redan är kört på många sätt. De som behöver 1-2 TByte och inte har fysisk plats för en ssd extra i sin laptop så finns det nog en period kvar där det fortsatt satsas på hybridlösningar. Det lär dröja innan vi ser rena SSDer på flera TByte. Sen kan man ju också fråga sig hur… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”-Tjalve-”]Om vi leker med tanken att en cache enhet skriver ungefär 5GB data om dagen med en en WA på 0,2 som snitt. Då skulle det skrivas ungefär 1GB om dagen till NAND. Om alla NAND-chip klarar av att skrivas 3000 gånger (oftast mer) så skulle man altså kunna använda detta system i 30×3000 dagar. Dvs 246 år för Accelerator 30GB. Nu är detta ett extremt förenklat exempel och i många fall så skrivs mycket mer data och WA är högre. Men det sätter i alla fall det hela i ett visst perspektiv. Intel har ju satt SLC minnen… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”xemacs”][quote name=”-Tjalve-”]Om vi leker med tanken att en cache enhet skriver ungefär 5GB data om dagen med en en WA på 0,2 som snitt. Då skulle det skrivas ungefär 1GB om dagen till NAND. Om alla NAND-chip klarar av att skrivas 3000 gånger (oftast mer) så skulle man altså kunna använda detta system i 30×3000 dagar. Dvs 246 år för Accelerator 30GB. Nu är detta ett extremt förenklat exempel och i många fall så skrivs mycket mer data och WA är högre. Men det sätter i alla fall det hela i ett visst perspektiv. Intel har ju satt SLC… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag gjorde ett litet snabb-test nu på kvällen.Jag installerade Corsair Accelerator tillsammans med en mekaniks HDD. Men innan det så kollade jag SMART data och läste fram följande värden sedan enheten togs i drift.Skrivningar på host: 497 GBSkrivningar på NAND: 461 GBDetta ger en WA på: 0,92. Rent teoretiskt så ska inte en SSD kunna få mindre än 1. Men Sandforce klarar detta tack vare komprimering. Nu tog jag och installerade dataplex, startade om och sedan flyttade jag 118GB mediafiler från min server till enheten.Sedan avinstallerade jag dataplex (varpå allt krashade igen :P). När Dataplex var borta så kollade jag… Läs hela »

herre-boy
Gäst
herre-boy

har en fråga and ssd cache på en lenovo dator
http://www.dustin.se/product/5010641138/lenovo-thinkpad-edge-e530-ci7-2-1-4gb-75016-ssd-gt630m-high-res-15-6-w7hp-blue/#intcmp=searchProvider_dacsa

denna har även en mekanisk disk på 750GB om man byter ut den mekaniska hddn och ersätter den med en 128GB SSD disk får man någon fördel av ssd cachen då? eller är det helt meningslöst med denna dator då?