Intel Smart Response Technology

För nästan ett år sedan så skrev vi en recension av Intels svar på frågan, nämligen SRT (Smart Response Technology). Då testade vi hur tekniken fungerade tillsammans med Intels egna SSD 311 ”Larson Creek” men också tillsammans med en något billigare Corsair Force F40. Intel har nu släppt en ny version av sin cache-SSD vid namn Intel SSD 313 och är uppföljaren till SSD 311. Mer detaljer om denna senare i testet.

Intel Smart Response Technology fungerar genom att man kopplar in en mindre SSD tillsammans med en befintlig hårddisk. Sedan måste man konfigurera och installera en del program för att få det hela att fungera. Man måste till exempel ställa om till RAID-läge i datorns BIOS, vilket också gör att man måste ha RAID-drivrutiner för Intels styrkrets installerad. Ovanpå detta så måste man installera Intels Rapid Storage Technology, som är en mjukvara för att hantera Intels mjukvaru-RAID och se status för dessa inne i Windows. När installationen är klar så trycker man på ”Accelerate” knappen, varpå den extra lilla SSD-enheten försvinner och kvar finns bara den stora hårddisken. Resultatet är istället att systemet känns betydligt mer responsivt.

Två läge för prestanda eller säkerhet

Intel Smart Response Technology har två olika lägen; Enhanced och Maximized. Enhanced fungerar ungefär som en RAID 1 på steroider. När ny data ska skrivas till hårddisken så skickas denna data till både hårddisken och SSD-enheten samtidigt, varpå båda lagrar detta. Det betyder att skrivprestandan är begränsad till hårddiskens skrivhastighet. Däremot när man ska läsa data så kommer man att läsa från SSD-enheten istället och därmed få betydligt högre prestanda. Det funkar givetvis bara med data som ligger i cachen (den data som används mest). Fördelen med detta läge att all data finns alltid lagrad på den mekaniska hårddisken och man har då en helt annan säkerhet mot strömavbrott och liknande, än om man delar upp systemet på två enheter som i exempelvis RAID 0 eller nästa läge: Maximized mode.

Bäst prestanda med Maximized

Maximized är det läget som vi kommer att testa idag, och också det som ger bäst prestanda. Om Enhanced hade likheter med RAID 1 så har Maximized flera likheter med RAID 0. Skrivningarna till enheterna sker till SSD-enheten i första hand, denna försöker då att skicka över informationen till hårddisken så fort hårddisken hinner med. Läsning sker även det från SSD-enheten i första hand. Allt detta styrs av Intels egna mjukvara som plockar ut den den data som du använder oftast och låter den ligga på SSD-enheten, medan det andra ligger på hårddisken och kan laddas in vid behov.

Inte helt smärtfri installation

Installationen av Intel Smart Response Technology är inte alltid den enklaste och det är något man måste tänka på. Tanken är att du ska ta ditt fullt fungerande system, installera programvara och sedan är du igång. I praktiken så är det dock något annorlunda och trots att vi gjort detta tidigare så var vi tvungna att rådfråga manualen. Det visade sig att man inte kunde installera Rapid Storage Technology programvaran först, utan man var tvungen att installera drivrutiner för Intels mjukvaru-RAID och sedan ställa om till RAID-läge i BIOS. När det var klart kunde man installera Rapid Storage Technology. Om man installerade RST först så dök helt enkelt inte ”Accelerate”-knappen upp överhuvudtaget.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
herre-boy-Tjalve-xemacsHenrik BerntssonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Riktigt intressant artikel. Det blir väl denna vi får ha som referensram när vi återupptar diskussionen om hurvida hybridhårddiskar eller liknande lösningar är bra eller inte. 😛 För Linux finns motsvarande programvara, Flashcache respektive Bcache. Av dessa tror jag Bcache är att föredra. En sak som jag inte tycker artikeln tar upp tillräckligt är livslängden på dessa även om jag förstår problematiken med att säga något eftersom ett test bara kan fortlöpa en begränsad tid. Särskilt enheter baserade på MLC-minnen torde ha så pass begränsad livslängd att man verkligen bör fundera över den aspekten vid inköpet. Jag såg någon som… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Jag får intrycket av att tekniken i sig inte är helt värdelös, men att lösningarna på marknaden inte är mycket att hänga i granen 😛 Som Gustav tar upp är det svårt att placera Intel SSD 313. En Intel SSD 330 60 GB känns mer passande med SRT om något.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Till att börja med så vill jag säga att det är väldigt svårt att ge rättvisa prestandaresultat på cachelösningar överlag. Om man kör syntetiska benchmarks så får får man SSDns prestanda och allt ser jättebra ut. Kör man filkopiering så blir resultatet horribelt stundtals. Så det är svårt att illustrera hur det faktiskt fungerar. Precis som jacob säger, så är takniken inte alls dum. Lite uppdetring av programvaran från Intels sida och SRT kan bli något som är värt att använda ordentligt. Dataplex däremot tycker jag har för myclet nackdelar för att det ska vara något att pyssla med. jag… Läs hela »

Micklo
Gäst
Micklo

Att använda en SSD enhet som cache har filsystemet ZFS kunnat göra länge, helt automatiskt. Man kan använda en SSD enhet som en läscache, eller som en skrivcache. Prestandavinsterna kan vara enorma, flera 100.000 IOPS!

Men ZFS är ju ett Enterprise filsystem främst för stora raids. Kanske inte något som var man sitter med hemma….

Kent L
Gäst
Kent L

Eller så gör man som jag och köper ett ASUS P8Z77-V Premium moderkort. Som har 4 dedikerade sata uttag som går via en msata SSD som sitter på moderkortet. Dom ”riktiga” SSD’r som man vill använda sig utav, har sedan två andra dedikerade sata uttag som INTE går via msata för bästa prestanda. En ganska så smutt lösning faktiskt.

mindow
Gäst
mindow

intel srt funkar kanon vid min kodning, går snabbare än på ren ssd. kanske det beror på ssd-storleken, har 120 men undrar om det går fortare på 256 el. 512

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Micklo”]Att använda en SSD enhet som cache har filsystemet ZFS kunnat göra länge, helt automatiskt. Man kan använda en SSD enhet som en läscache, eller som en skrivcache. Prestandavinsterna kan vara enorma, flera 100.000 IOPS![/quote] Nu är jag ingen expert på ZFS. men som jag förstår det så kan man använda en SSD antigen som en L2 cache till RAM för att öka läshastigheten när RAM är fullt. Eller så kan man lägga filsystemets ZIL på en SSD för att öka synkron skrivprestanda. Så det är lite antigen eller. Jag tror att Intels lösning kan ha en framtid om… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Det är redan försent för den här typen av lösningar. Volymerna finns på vanliga ssder och de ökar mångfalt snabbare så priserna pressas där och den här typen av varken eller lösningar är redan passé.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Tempel”]Det är redan försent för den här typen av lösningar. Volymerna finns på vanliga ssder och de ökar mångfalt snabbare så priserna pressas där och den här typen av varken eller lösningar är redan passé.[/quote]Jag tror precis som du Tempel att det här loppet redan är kört på många sätt. De som behöver 1-2 TByte och inte har fysisk plats för en ssd extra i sin laptop så finns det nog en period kvar där det fortsatt satsas på hybridlösningar. Det lär dröja innan vi ser rena SSDer på flera TByte. Sen kan man ju också fråga sig hur… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”-Tjalve-”]Om vi leker med tanken att en cache enhet skriver ungefär 5GB data om dagen med en en WA på 0,2 som snitt. Då skulle det skrivas ungefär 1GB om dagen till NAND. Om alla NAND-chip klarar av att skrivas 3000 gånger (oftast mer) så skulle man altså kunna använda detta system i 30×3000 dagar. Dvs 246 år för Accelerator 30GB. Nu är detta ett extremt förenklat exempel och i många fall så skrivs mycket mer data och WA är högre. Men det sätter i alla fall det hela i ett visst perspektiv. Intel har ju satt SLC minnen… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”xemacs”][quote name=”-Tjalve-”]Om vi leker med tanken att en cache enhet skriver ungefär 5GB data om dagen med en en WA på 0,2 som snitt. Då skulle det skrivas ungefär 1GB om dagen till NAND. Om alla NAND-chip klarar av att skrivas 3000 gånger (oftast mer) så skulle man altså kunna använda detta system i 30×3000 dagar. Dvs 246 år för Accelerator 30GB. Nu är detta ett extremt förenklat exempel och i många fall så skrivs mycket mer data och WA är högre. Men det sätter i alla fall det hela i ett visst perspektiv. Intel har ju satt SLC… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag gjorde ett litet snabb-test nu på kvällen.Jag installerade Corsair Accelerator tillsammans med en mekaniks HDD. Men innan det så kollade jag SMART data och läste fram följande värden sedan enheten togs i drift.Skrivningar på host: 497 GBSkrivningar på NAND: 461 GBDetta ger en WA på: 0,92. Rent teoretiskt så ska inte en SSD kunna få mindre än 1. Men Sandforce klarar detta tack vare komprimering. Nu tog jag och installerade dataplex, startade om och sedan flyttade jag 118GB mediafiler från min server till enheten.Sedan avinstallerade jag dataplex (varpå allt krashade igen :P). När Dataplex var borta så kollade jag… Läs hela »

herre-boy
Gäst
herre-boy

har en fråga and ssd cache på en lenovo dator
http://www.dustin.se/product/5010641138/lenovo-thinkpad-edge-e530-ci7-2-1-4gb-75016-ssd-gt630m-high-res-15-6-w7hp-blue/#intcmp=searchProvider_dacsa

denna har även en mekanisk disk på 750GB om man byter ut den mekaniska hddn och ersätter den med en 128GB SSD disk får man någon fördel av ssd cachen då? eller är det helt meningslöst med denna dator då?