Testresultat: NHSB och PCMark7

Som vanligt så har vi testat enheten med hjälp av vår vanliga SSD-testsvit. Men i den här miniartikeln så har vi valt ut ett par tester som ger en generell bild av enhetens prestanda. I vår stora guide så uppdateras alla diagram för varje ny enhet som vi testar. Så för att se alla testresultat, gå till Svenska SSD-Guiden. Där kan du också läsa mer ingående information om våra tester och vad de olika testerna fokuserar på för användningsområden. I dessa diagram så kommer vi fokusera på hur dessa enheter presterar jämfört med de vi testat tidigare.

Först ut så har vi vårt Game-test från vår egen svit med tester. Nordichardware storage benchmark är ett trace-baserat test som spelar upp ett förinspelat scenario. Resultatet är ett medelvärde baserat på hur mycket data som flyttas under testet delat med tiden som testet tar att köra. I just det här testet så har vi spelat in över fyra timmar med spelande i bland annat Diablo 3, Battlefield 3. Mass Effect 3 och Skyrim.

Här hände något som vi inte hade väntat oss. Vi trodde att Vertex 3 och Vertex 3.20 skulle prestera mer eller mindre identiskt med varandra. Så är uppenbarligen inte fallet i detta test. Vertex 3.20 är märkbart långsammare än sin föregångare och presterar till och med sämre än Vertex 3 120GB. Det märkliga är att vi inte sett detta på Intel 335, som också har liknande minneskretsar. Samtidigt så vet vi att det här testet är väldigt beroende av enhetens läsprestanda och det är just läsning som borde påverkas mest av att gå över till 20 nanometer NAND. Det kan också vara något i enhetens firmware. Vi ställde dessa frågor till OCZ och de svarade med att 3.20 är något långsammare än sin föregångare, men att det inte skulle märkas vid vardaglig användning.

För att vara säker på att vi inte gjort något galet när vi testade enheten, så gjorde vi om samtliga tester (10 timmar med intensivt testande) tre gånger och vi fick samma resultat. Vi passade även på att uppdatera till Intels senaste Rapid Storage Technology, resultatet kvarstår. Det känns helt enkelt som den nya generationen Sandforce-enheter är långsammare än de första.

Vi går raskt vidare till vårt Office-test. Här har vi istället spela in flera dagars intensivt arbete med Microsofts Office-program. Det handlar i första hand om Word 2010, PowerPoint 2010, Outlook 2010, Adobe Reader X och Mozilla Firefox.

Här ser vi lite av samma tendenser som vi såg i förra testet. Den här gången så är inte skillnaden lika stor och Vertex 3.20 lyckas nu ta sig förbi 120GB enheterna. I det här testet så är Vertex 3.20 240GB den långsammaste 240GB enheter som vi testat hittills.

Det sista testet i Nordichardware Storage Benchmark är vårt överlägset tyngsta och mest krävande test. Testet består av dataöverföringar på över 175 gigabyte. Scenariot är baserat på redigering av film med hjälp av Adobe Creative Suite CS4. Framförallt så är det After Effects, Premiere och Media Encoder. Detta test borde reflektera en tungt belastad workstation.

Mönstret återupprepar sig och Vertex 3.20 är fortfarande den långsammaste 240GB enheten i fältet. När vi fått fram dessa resultat så gjorde vi en analys och delade upp resultatet i skrivningar och läsning. Prestandaskillnaden mellan Vertex 3 och Vertex 3.20 är ungefär densamma oavsett om det är skrivning eller läsning. Vertex 3.20 verkar bara allmänt långsammare.

PCMark visar ungefär det som vi redan vet. Vertex 3.20 är något långsammare än övriga Sandforce-enheter med samma kapacitet. Frågan är bara vad det är som gör att dessa enheter är långsammare än föregångaren?

Innehåll

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-ctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Har inget emot att de sätter långsammare chip i eller de där billigare varianterna. Dock skall detta återspeglas i priset, annars får det vara. Sitter och kollar lite på 500gb diskar för att kunna ha en till mina spel. Jag har just nu en spelmapp på runt 413 nätta GB, kanske går rensa lite. Men Några få MMO bygger på fort med de vanliga spelen på steam.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Du kan ju titta på Samsung 840 500Gb eller Crucial M500 som tydligen ska vara bra också.