Slutledning

Vi har kommit till ett skifte där gammalt 25 nanometer NAND är dyrare att köpa än 20 nanometer NAND. Anledningen till det är att IMFT nu växlat upp produktionen av 20 nanometer och samtidigt börjat skära ner på 25 nanometer. Resultatet blir att minneschip tillverkade med 25 nanometer börjar bli svårare att få tag på och då har OCZ valt att gå över till de nyare och mindre kretsarna i den något föråldrade Vertex 3-serien. Ett logiskt val då de vill försöka hålla Vertex 4 och Vector på 25 nanometer ett tag till. Både för prestandans skull, men också för att det tar tid att anpassa sin egen kontroller för de nya minnen. I det här fallet så sköter Sandforce den biten och det gör övergången väldigt enkel för OCZ. Vi kommer nog även få se Vertex 4 och Vector med 20 nanometer NAND så småningom.

Tittar vi på enheten som helhet så finns det fördelar och nackdelar. Prestandamässigt så är Vertex 3.20 märkbart långsammare än sin föregångare i ett flertal tester, vilket vi tyckte var lite märkligt. Samtidigt så hjälper det att differentiera Vertex 3.20 mot OCZ:s övriga utbud. De goda nyheterna är att Vertex 3.20 troligtvis kommer att bli billigare än sin föregångare. I dagsläget så kostar de ungefär lika mycket, men vartefter de gamla enheterna försvinner så förväntar vi oss att priset på Vertex 3.20 börjar sjunka.

Man kan tycka att strömförbrukningen borde vara lägre på en enhet med 20 nanometer-minnen. Så är dock inte fallet när det gäller Vertex 3.20 240GB. I vila så drar den marginellt mindre, men under belastning så drar den marginellt mer. Vi väntar fortfarande på att Vertex 3.20 ska tilldelas den nya revisonen av Sandforce kontrollerkrets, då denna sägs ge märkbart lägre energiförbrukning.

Vertex 3.20 är en mainstream enhet som stundtals kan prestera riktigt bra. Den är fortfarande långsam vid skrivning av komprimerad data och samtidigt visar den sig vara långsammare än sin föregångare. Är man intresserad av att köpa en Vertex 3-enhet från OCZ tycker vi att priset får styra. Enheten kan vara intressant för en lägre prislapp, men det finns idag ingen anledning att köpa Vertex 3.20 framför den traditionella Vertex 3-modellen om priset är detsamma.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-ctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Har inget emot att de sätter långsammare chip i eller de där billigare varianterna. Dock skall detta återspeglas i priset, annars får det vara. Sitter och kollar lite på 500gb diskar för att kunna ha en till mina spel. Jag har just nu en spelmapp på runt 413 nätta GB, kanske går rensa lite. Men Några få MMO bygger på fort med de vanliga spelen på steam.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Du kan ju titta på Samsung 840 500Gb eller Crucial M500 som tydligen ska vara bra också.