Omdömen: 1-3 TB

Testades 2013-12-13

Seagate Barracuda/Desktop HDD 3TB (ST3000DM001)
ST3000DM001_frontBarracuda är Seagates mellanklassdisk som inte sticker ut något särskilt i våra tester. Disken slår inga fartrekord, men hamnar inte heller sist i något av testerna. Det hamnar dock i listans nedre vid hantering av stora filer och slumpmässig data. Överlag är det dock en lätt och lagom hårddisk med acceptabelt pris per gigabyte.

+ Prisvärd
– Något långsam med stora filer och slumpmässig data

Lägsta pris på prisjakt:

Seagate Barracuda 7200.12 1TB (ST31000524AS)
ST3100524AS_backBarracuda 7200.12 är en 3 Gbps-hårddisk som uppdaterats med SATA 6 Gbps-gränssnitt och är således inte vidare konkurrenskraftig i prestanda. Den presterar ungefär i linje med Seagates och Western Digitals lågvarvsdiskar trots sin 7 200-varvs rotationshastighet. Med 1 terabyte lagringsutrymme och en prislapp strax över 600 kronor kan den vara ett vettigt alternativ för den som inte behöver enorma mängder utrymme eller vill hålla sig under tusenlappen, men överlag är det inte en disk vi skulle rekommendera idag. Den har positionsmässigt ersatts av en annan testdeltagare, Seagate Desktop HDD.
+ Går att hitta relativt billigt
– Föråldrad och långsam i förhållande till rotationshastigheten
Lägsta pris på prisjakt:
Seagate Barracuda Green 2TB (ST2000DL003)
ST2000DL003_frontDet strömsnåla lågvarvsalternativet från Seagate är som väntat inget fartmonster. Den lägger sig omkring den undre kvartilen hastighetsmässigt och sticker inte iväg uppåt eller nedåt något nämnvärt i något av testerna. Till skillnad från Western Digitals Green-serie så finns disken inte i större storlek än 2 terabyte, åtminstone inte ännu. Med en prislapp omkring 1 500 kan det vara mer värt att kika på konkurrentens alternativ som levererar mer utrymme per krona, men även en i genomsnitt något lägre prestanda.

+ Strömsnål
– Dyr i förhållande till utrymme och prestanda

Lägsta pris på prisjakt:

Seagate Barracuda XT 3TB (ST33000651AS)
ST33000651AS_frontBarracuda XT riktas mot samma målgrupp som konkurrenten Western Digital RE. I våra tester visar den sig vara något snäpp bakom båda dessa diskar prestandamässigt, men jämfört med Constellation ES har den fördelen att komma med fem års garanti istället för tre. Med det sagt kan Western Digitals disk, som även den matchar med fem år, vara ett vassare alternativ, men överlag måste vi säga att vi är nöjda med prestandan hos Barracuda XT.
+ Fem års garanti
– Något långsammare än konkurrensen
Lägsta pris på prisjakt: För närvarande ej tillgänglig
Seagate Constellation CS/Terascale 3TB (ST3000NC000)
ST3000NC000_frontConstellation CS eller Terascale-diskarna presterar trots sin inriktning mot arbetsstationer och andra mer professionella områden ungefär i linje med en genomsnittlig konsumentdisk, och placerar sig generellt kring mitten av prestandaskalan, och något längre ner med slumpmässig data. Just 3-terabytesversionen har något bättre latenser än sin storebror med 4 terabyte. Inom sin målgrupp finns det dock vassare alternativ från konkurrenten Western Digital, exempelvis RE-disken i samma storlek som överlag presterar bättre och har längre garanti.
+ Acceptabelt utrymme per krona
– Inte konkurrenskraftig prestanda eller garanti
Lägsta pris på prisjakt:
Seagate Desktop SSHD 2TB (ST2000DX001)
ST2000DX001_4Konceptet med en hybriddisk låter lovande, men i fallet Desktop SSHD måste vi säga att det är något av en uddlös produkt. Sekventiell data med låg entropi ska vara området där den presterar bäst, men där lyckas den trots sin NAND-cache inte ta sig förbi helt mekaniska diskar som Western Digital RE, Hitachi Deskstar eller Seagate Constellation. Dessutom är disken en av de långsammaste i testet när det kommer till slumpmässig data. Allt som allt kan vi utifrån våra tester inte riktigt se en god anledning att rekommendera Seagate SSHD över en vanlig hårddisk, eller för den delen att införskaffa en regelrätt SSD.

+ Acceptabelt utrymme per krona
– Prestandan lever inte upp till förhoppningarna

Lägsta pris på prisjakt:

Seagate SV35 3TB (ST3000VX000)
ST3000VX000_frontSeagate överraskar med SV35, som i många scenarion presterar riktigt bra. Disken håller ganska jämna steg med WD RE och andra högpresterande diskar i våra trace-tester och IOMeter, men kalkar ner kring mitten av listan när det gäller kopiering och längre ner vid skrivning av medelstora filer. Den trivs inte särskilt bra vid slumpmässiga läsningar, men desto bättre med sekventiell data. Den klarar sig även helt acceptabelt i våra NHSB-tester. Mest intressant är dock kanske att den gör det med halva priset jämfört med WD RE eller Seagate Constellation. Det gör den till ett prisvärt alternativ bland 3-terabytesdiskarna.
+ Prisvärd prestanda
– Halkar efter vid läsning av slumpmässig data
Lägsta pris på prisjakt:
WD Black 3TB (WD3001FAEX)
WD3001FAEX_frontTillhörande den övre delen av konsumentklassen av hårddiskar är Caviar Black ett ganska trevligt alternativ. Seagate SV35 kommer med en lägre prislapp och i många av testerna även med högre prestanda, men Caviar Black klarar sig bättre med slumpmässig data vilket kan vara vanligare för vardagliga filer. De mer professionella diskarna som RE och Seagate Barracuda XT eller Constellation ES är överlag snabbare i samtliga tester, men kommer också med en betydligt högre prislapp. Caviar Black trumfar även Seagate SV35 med sina fem år i garantitid, jämfört med två år för SV35.

+ Jämn prestanda, fem års garanti
– Billigare alternativ i samma storlek finns.

Lägsta pris på prisjakt:

WD Green 3TB (WD30EZRX)
WD30EZRX_frontDen här disken är byggd för att dra lite ström, och det är därför föga förvånande att den hamnar tillsammans med sitt syskon ED30EURS i den nedre delen av skalan i samtliga av våra tester. Däremot springer resultaten inte iväg i något test, utan de presterar ungefär som de förväntas göra – långsammare än konkurrensen, men med en lägre strömförbrukning. Den här disken kommer med en något kortare garantitid, 2 år, jämfört med sitt lite långsammare syskon WD30EURS och dess tre år. Den är också något snabbare och även lite billigare, så den kan mycket väl vara ett bra köp om man prioriterar dessa egenskaper.
+ Låg strömförbrukning, billig
– Bara två års garanti
Lägsta pris på prisjakt:
WD Green 3TB (WD30EURS)
WD30EURS_frontDen här disken har samma målgrupp som disken ovan, WD30EZRX, men använder sig av det långsammare SATA 3 Gbps-gränssnittet och presterar några procent långsammare vårt egenutvecklade test.I IOMeter och Robocopy är det något mer spridda skurar, och den här disken tycks tycka om lästesterna något bättre än sitt SATA 6 Gbps-syskon. Den kommer med 1 miljon timmar MTBF och tre års garanti istället för två, som kan väga upp för dess lite högre prislapp för den som är ute efter en strömsnål och stabil disk.

+ 1 miljon timmar MTBF, låg spec. strömförbrukning
– Ej SATA 6 Gbps

Lägsta pris på prisjakt:

WD Red 3TB (WD30EFRX)
WD30EFRX_frontWestern Digitals mellanklassdisk för konsumenter visar sig ligga till just så – i mellanklass. Den spränger inga prestandarekord men bjuder inte heller på några stora negativa överraskningar. Prestandan är dock marginellt bättre än eller i klass med Caviar Green-serien i våra NHSB-tester, och vi märker av samma tendens i Robocopy och IOMeter. Det kan därför vara värt att kika på Green-serien istället. 6 Gbps-varianten av Green har bara två års garanti men liknande prestanda till ett lägre pris, och 3 Gbps-varianten ligger i samma prisklass. Caviar Black kostar några hundralappar mer, men är även genomgående ett snabbare alternativ med längre garantitid.
+ Acceptabelt pris per gigabyte
– Långsam för sin rotationshastighet
Lägsta pris på prisjakt:
WD RE 3TB (WD3000FYYZ)
WD3000FYYZ_frontJust 3-terabytesvarianten av Western Digital RE faller något bakom sitt 4-terabytessyskon i prestanda i båda våra NHSB-tester, och den trillar även ner bakom den billigare Western Digital Caviar Black förutom vad gäller IO-latenser i Office-testet. Den klarar sig även bättre i testet med sekventiell data i IOMeter och är även lite vassare med stora filer i Robocopy. Överlag skulle vi dock säga att Caviar Black är det bättre alternativet i 3-terabytesklassen då den matchar med fem års garanti, har i snitt högre prestanda och en lägre prislapp.

+ Fem års garanti
– Inte konkurrenskraftig prestanda

Lägsta pris på prisjakt:

WD Velociraptor 1TB (WD1000DHTZ)
WD1000DHTZ_frontVelociraptor har sedan flera år tillbaka hållit i kronan som den snabbaste hårddisken för konsumenter, och det är en titel man fortsätter hålla hårt i. Med sina 10 000 varv per minut sopar Velociraptor banan med samtliga andra deltagare samtliga av våra tester, varesig det handlar om sekventiell eller slumpmässig data och varesig det berör överföringshastighet eller responstid. Den är dock fortfarande inte i närheten av en SSD, och flashbaserade alternativ ger allt mer lagringsutrymme per krona, den punkt där Velociraptor har det svårast.
+ Överlägset snabbast i samtliga test
– Dyr
Lägsta pris på prisjakt:

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anders LagerqvistMikael 1234-Tjalve-Bogey Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. 🙂

Magnus
Medlem
Magnus

”Listan ovan kommer att uppdateras kontinuerligt med nya headset och färska utmärkelser så håll utkik på sajten för nyheter om uppdateringar i guiden.”

Tryckfelsnisse har varit framme 😛

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Mean Machine”]Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. :)[/quote]
Det hade varit mycket jobb om allt hade funkat felfritt. Nu har det varit extremt mycket jobb haha 🙂
Men testet blev faktiskt över förväntan, hade personligen inte trott att det var så stora skillnader på mekaniska diskar som det faktiskt är. Blir intressant att se hur det artar sig när vi kompletterar med nya modeller framöver!

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni fortsätter med dessa köpguider. 🙂

Bra gjort att få till fyra stycken guider till dags dato och att dessutom ha ambitionen att hålla dessa uppdaterade.

Det tycker jag är värd all uppmuntran och jag förstår ju att det ligger en hel del arbete bakom, mer än kanske vad många tror.
Mvh

Andreas G
Medlem

Det är bara att buga och bocka för även denna uttömmande guide. 🙂

john
Medlem
john

Ett mycket bra och läsvärt test, med bra rekommendationer.
Jag tillhör själv kategorin gamers, där SSDn får nöja sig med enbart win 8.1
Medans min Velociraptor enbart har Steam och Origin att tänka på.

Bogey
Medlem
Bogey

Fenomenalt test 😆

Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.

Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Bogey”]Fenomenalt test 😆

Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.

Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?[/quote]
Det beror på att seagates SSHD använder en 5400 rpm motor. Dess prestanda fördelar kommer när den får lära sig användarmönstret och börjar cacha data i NAND.
Jag skulle rekommendera att du tittar på vårt test av just seagate SSHD. Där har vi testat att köra dessa tester flera gånger efter varandra och då ser man en tydlig skillnad.
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/seagate-sshd-500gb-testad-det-baesta-av-tva-vaerldar.html

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig ”bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig ”bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?[/quote]
Det beror på lite vad du ska använda den till. Vid rena sekventiella överföringar så är Baracudan lite långsammare än konkurrenterna. Samtidigt är den bättre än QD Green när det gäller att starta program/spel och liknande.

Mikael 1234
Gäst
Mikael 1234

Varför slutar dem bara inte med att tillverka mekaniska diskar??? Skulle snabba på utvecklingen och prissättningen av SSD m.fl.

Medlem

Hej!

Vore kul att se ett test av Toshibas diskar också. Det är ju den klart minsta tillverkare och den enda som varken Western Digital eller Seagate har köpt upp.

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Lite dåligt med uppdateringar här? Skulle vilja se lite fler tester på >5TB-diskar.