Rekommendationer och utmärkelser

Produktrekommendationer

OBS! Den här artikeln är en arkiverad utgåva av Svenska Hårddiskguiden som inte längre uppdateras med nya produkter eller resultat. För våra senaste rekommendationer och tester bör du istället kika i den nya versionen av guiden, där du hittar både recensioner, nyheter och nyttig information inför ditt hårddiskköp. 


På den här sidan kommer vi avrunda testet med att ge våra slutgiltiga rekommendationer bland de testade diskarna, utifrån vad en användare kan förvänta sig, vad som utlovas och vad som levereras. Alla hårddiskar kommer inte passa alla användare, och alla användare kommer inte för den delen inte heller märka någon skillnad mellan enheterna. Det finns olika målgrupper även inom hårddisksegmentet och vi väljer ut de modeller som passar bäst för respektive konsument. Återigen vill vi också inflika att vår rekommendation alltid är att använda en SSD som primär lagring i en dator. Hårddisken är för sekundär masslagring, exempelvis i en NAS eller ett externt hårddiskkabinett.

Marknadsanalys 2014-10-03
Både Seagate och WD fortsätter pressa gränserna för hårddisktekniken, numera med hjälp av sina nya heliumfyllda diskar. Modeller på 6 terabyte finns ute på marknaden, men även nya 8- och 10-terabytesdiskar är på ingång. Samtidigt fortsätter SSD-marknaden skala oerhört snabbt, och frågan är hur långe till hårddisken kommer fortsätta vara kungen av masslagring. Vi har uppdaterat guiden med WD:s nya NAS-inriktade 6-terabytesdisk ur Red-familjen, som visat sig vara ett vasst alternativ för den som vill ha gott om lagringsdensitet till ett rimligt pris.

Klicka för äldre marknadsanalyser

Marknadsanalys 2014-06-12:
Vi har utökat guiden med vår första 6-terabytesmodell, Seagate Enterprise Capacity HDD ST6000NM0024, och fler hårddiskar är på väg. Just 6 terabyte samt 5 terabyte är de nya antågande standarderna för hårddiskar, men vi räknar inte med någon vidare snabb anpassning hos konsumenterna. Samtidigt utvecklas nämligen SSD-markanden med stormsteg, och nyligen visade Sandisk upp världens första SSD med 4 terabyte. På sikt ser det ut som att hårddisken kommer bli av med sin position som kung av masslagring, men hur lång tid det faktiskt kommer dröja återstår att se.

Marknadsanalys 2014-02-19:
Hårddiskar är ingen marknad som rör sig med stormsteg, men även här börjar det hända lite grann. Vi har uppdaterat vår guide med två nya 4-terabytesmodeller som båda två lyckats röra om ordentligt i grytan i mån av prestanda, men kanske den största nyheten på marknaden är de nya 5- och 6-terabytesmodellerna som sakta men säkert är på väg ut i handeln. Vi har ännu inte lagt vantarna på dessa diskar, där exempelvis Hitachi har satsat på helimfyllda modeller, men vi hoppas kunna fylla ut vår guide ännu mer under de kommande månaderna.

Marknadsanalys 2013-12-12:
Det går bra för Western Digital för närvarande, som har många modeller flera olika målgrupper ute på marknaden, och flera av dem har knipit utmärkelser i vårt test i flera prisklasser. De är även moderbolag till Hitachi GST vars deltagande modell imponerat. Seagate ligger dock hack i häl och gör stora satsningar på företagsmarknaden, men visar även att företagssortimentet kan vara bra alternativ även för konsumenter. Flashlagring blir allt billigare i och med mindre och billigare processnoder som möjliggjort 1-terabytesenheter. Fortfarande har dock hårddiskarna ett svårslaget försprång i lagringskapacitet per krona och snart väntar vi oss få se nya 5-terabytesdiskar på marknaden vilket kan röra om i grytan ytterligare.
Hårddiskar i storlekarna 3 och 4 terabyte har blivit allt billigare, och idag är det svårt att rekommendera hårddiskar på 2 terabyte eller mindre. Undantaget är om man har en mycket begränsad budget och verkligen inte kan sträcka sig till kostnaden för en större hårddisk.

För dig som vill hitta rätt SSD-enhet att kombinera med din mekaniska hårddisk rekommenderar vi er att kika närmare på Svenska SSD-guiden, världens största SSD-test.

Notera att de utmärkelser som delas ut här kan komma att ändras med tiden allt eftersom hårddiskguiden uppdateras med nya modeller eller exempelvis att tillverkarna ser över sina prissättningar. På guidens förstasida kan du framöver se nuvarande och äldre utmärkelser.

Seagate Enterprise Capacity HDD 6TB – Omdöme från 2014-06-12
ST6000NM0024_frontNordicHardware_award_Referensprodukt_DarkblueNordicHardware_award_Bast_i_test_Darkred
Seagates 6-terabytesdisk ärver många egenskaper från vår tidigare testvinnare ST4000NM0033, och lyckas sträcka sig ännu längre. Det är inte bara testets största hårddisk, utan också en av de absolut snabbaste. I nästan samtliga tester toppar den listan för 7 200-varvsdiskarna, och i några fall slår den till och med 10 000-varvsmonstret Velociraptor på fingrarna. Med 128 megabyte cache, mängder av utrymme, grym prestanda och 5 års garanti är det bland det vassaste du kan hitta i hårddiskväg idag, väl lämpad för servrar eller arbetsstationer. Prislappen springer iväg som följd, men om prestanda och utrymme är viktigare än vad som står på kvittot så är det här helt klart hårddisken för dig.
+ Mycket bra och konsekvent prestanda, 128 MB cache fem års garanti, lång drifttid
– Högt pris
Lägsta pris på prisjakt:

(4 985 vid publicering)
Hitachi GST Desktar NAS 4TB – Omdöme från 2014-06-19
HDS724040ALE640_4NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueNordicHardware_award_RedaktorensVal_Orange
HGST Deskstar NAS är egentligen samma hårddisk som tidigare erhållit utmärkelserna Redaktörens val och Rekommenderar, nämligen Deskstar 7K4000. Hårddiskarna presterar i praktiken identiskt, och därmed tillskrivs Deskstar NAS samma fördelar som sitt syskon. Däremot är den här disken lättare att hitta hos svenska återförsäljare och har dessutom ett lite lägre pris i skrivande stund. Därför får Deskstar NAS helt sonika överta sitt syskons båda utmärkelser, då den står kvar som en snabb, prisvärd och välbalanserad hårddisk både som primär och sekundär lagring.+ Mycket god prestanda, prisvärd
– Tappar lite prestanda vid slumpmässig läsningLägsta pris på prisjakt:

(1 599 vid publicering)
Seagate SV35 3TB – Omdöme från 2013-12-13
ST3000VX000_frontNordicHardware_award_Rekommenderar_BlueSeagate SV35 verkligen överraskar oss på redaktionen med sin fina prestanda, inte minst med tanke på att den primärt är avsedd för något så obskyrt som övervakningskameror. Med ett attraktivt pris per gigabyte för sin prestandanivå är det slagkraftigt alternativ för den som söker sekundär lagring i 3-terabytesklassen, exempelvis i sidan om en SSD eller i en NAS. Positivt är även den förhållandevis lågt specificerade ljudnivån. Disken tappar prestanda vid slumpmässiga operationer, men det är användning som främst gör sig märkt på en systemdisk, där vi ändå rekommenderar en SSD istället för en hårddisk. Det är inte heller något som sätter några spår i vårt verklighetsimiterande benchmark NHSB. Seagate SV35 är en disk väl värd att rekommendera för dig som vill ha en snabb och bra prissatt allrounddisk.
+ Mycket bra prestanda, bra prissättning
– Tappar prestanda i slumpmässiga operationer
Lägsta pris på prisjakt:

(1 082 vid publicering)
WD Black 4TB (WD4003FZEX) – Omdöme från 2014-02-19
WD4003FZEX_004NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue
Den som letar efter en konsumentdisk för tung lagring lär inte hitta någonting snabbare än den här modellen av Western Digital Black. WD4003FZEX är ruggigt snabb, och springer ifrån sina syskon rejält i nästan alla tester, till den grad att den till och med tar sig förbi betydligt dyrare företagsdiskar i både Robocopy och sekventiella belastningar i Iometer. Disken faller däremot efter en bit med slumpmässig data, vilket tyder på att det är just filöverföringar och masslagring snarare än systeminstallation som WD har satsat på. Den här varianten av WD Black kan varmt rekommenderas för den som är ute efter en snabb disk med mycket lagring för pengarna för exempelvis en sekundär disk i sidan om en SSD eller i en NAS.+ Mycket bra filprestanda, bra prissättning, 5 års garanti
– Tappar prestanda i slumpmässiga belastningarLägsta pris på prisjakt:

(1 651 vid publicering)
WD Velociraptor 1TB – Omdöme från 2013-12-13
WD1000DHTZ_frontNordicHardware_award_BastPrestanda_Lightgreen
Flashlagring blir allt billigare, så målgruppen för den snabba Velociraptor-disken blir allt mindre. Den är dock lämpad för den som är ute efter snabbast möjliga lagring i 1-terabytessegmentet och inte vill eller kan stäcka sig till prislappen för en SSD i samma storlek. Det står även klart i våra tester att Velociraptor är den snabbaste konsumenthårddisken på marknaden idag, som totalt utklassar samtliga andra deltagare med sina 10 000 varv i minuten. Därför väljer vi att tilldela Western Digital Velociraptor vår utmärkelse för bäst prestanda.
+ Klassledande prestanda
– Hög kostnad per gigabyte
Lägsta pris på prisjakt:

(1 651 vid publicering)
WD Red 6TB – Omdöme från 2014-10-03
WD60EFRX_01
images/labswedish/artiklar/NordicHardware/awards/middlethumbnails/NordicHardware_award_BraKop_darkgreen.pngWD riktar sin nya 6-terabytesdisk mot NAS-användare, och det är också för de användarna den tycks passa som handen i handsken. Den kostar ungefär hälften så mycket som Seagates proffsdisk Enterprise Capacity HDD och medan den inte presterar riktigt lika bra är den ett väldigt rimligt alternativ för den som vill ha riktigt hög lagringsdensitet till ett rimligt pris, exempelvis för en NAS med begränsat antal hårddiskplatser. Det finns andra diskar med lägre pris, men då också med lägre densitet. Dessutom har den flera intressanta finesser för just NAS-användare, exempelvis WD:s eget antivibrationssystem. Av den anledningen ger vi WD Red 6TB vår utmärkelse Bra Köp, för dig som vill ha en rimligt prissatt NAS-hårddisk med rejält med utrymme.+ Hög lagringsdensitet, rimlig prissättning, bra basprestanda
– Endast 5 400 RPMLägsta pris på Prisjakt.se:

(2 499 vid publicering)
Seagate NAS HDD 4TB – Omdöme från 2013-12-13
ST4000VN000_004NordicHardware_award_BraKop_darkgreen
Seagate NAS är en hårddisk som inte har det absolut lägsta priset per gigabyte, men som ger en god balans mellan att ge mycket utrymme per enhet, ett bra pris och vettig prestanda. En NAS har generellt ett mer begränsat antal utrymmen att fylla med hårddiskar, så för den kategorin är det vettigt att satsa på en 4- eller 6-terabytesdisk även om 3-terabytesmodeller kan ge mer utrymme per spenderad krona. Disken har dessutom en mycket låg specificerad strömförbrukning och ljudnivå. Seagates modell är ett mycket bra köp för den som är ute efter ett kostnadsmedvetet hårddiskval för sin nätverkslagring.
+ Bra förhållande mellan lagringsutrymme, pris och prestanda
– Finns 4TB-diskar som ger fler gigabyte per krona
Lägsta pris på prisjakt:

(1 424 vid publicering)
Seagate Desktop HDD 3TB – Omdöme från 2014-10-03
ST3000DM001_backNordicHardware_award_MestForPengarna_Orange
Seagate Desktop HDD är inte snabbast, men har idag ett riktigt attraktivt pris. Den har svårt att hävda sig som prestandadisk, men vill du helt enkelt få ut maximalt utrymme per spenderad krona och prioriterar det framför prestandan så är Seagates konsumentdisk kanske enheten för dig. Därför får den också vår utmärkelse Mest för pengarna.
+ Mycket lagringsutrymme per krona
– Något bristande prestanda
Lägsta pris på prisjakt:

(898 vid publicering)

Hårddiskguiden kommer att uppdateras kontinuerligt med nya enheter och utmärkelser allt eftersom marknaden utvecklas. Målet är att erbjuda den mest kompletta och bäst uppdaterade köpguiden för hårddiskar ni kan hitta och vi tar därför gärna emot tips och idéer i artikelkommentarerna. Allt från vad vi mer kan ta upp i guiden till intressanta hårddiskar att lägga till i jämförelsen.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anders LagerqvistMikael 1234-Tjalve-Bogey Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. 🙂

Magnus
Medlem
Magnus

”Listan ovan kommer att uppdateras kontinuerligt med nya headset och färska utmärkelser så håll utkik på sajten för nyheter om uppdateringar i guiden.”

Tryckfelsnisse har varit framme 😛

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Mean Machine”]Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. :)[/quote]
Det hade varit mycket jobb om allt hade funkat felfritt. Nu har det varit extremt mycket jobb haha 🙂
Men testet blev faktiskt över förväntan, hade personligen inte trott att det var så stora skillnader på mekaniska diskar som det faktiskt är. Blir intressant att se hur det artar sig när vi kompletterar med nya modeller framöver!

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni fortsätter med dessa köpguider. 🙂

Bra gjort att få till fyra stycken guider till dags dato och att dessutom ha ambitionen att hålla dessa uppdaterade.

Det tycker jag är värd all uppmuntran och jag förstår ju att det ligger en hel del arbete bakom, mer än kanske vad många tror.
Mvh

Andreas G
Medlem

Det är bara att buga och bocka för även denna uttömmande guide. 🙂

john
Medlem
john

Ett mycket bra och läsvärt test, med bra rekommendationer.
Jag tillhör själv kategorin gamers, där SSDn får nöja sig med enbart win 8.1
Medans min Velociraptor enbart har Steam och Origin att tänka på.

Bogey
Medlem
Bogey

Fenomenalt test 😆

Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.

Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Bogey”]Fenomenalt test 😆

Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.

Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?[/quote]
Det beror på att seagates SSHD använder en 5400 rpm motor. Dess prestanda fördelar kommer när den får lära sig användarmönstret och börjar cacha data i NAND.
Jag skulle rekommendera att du tittar på vårt test av just seagate SSHD. Där har vi testat att köra dessa tester flera gånger efter varandra och då ser man en tydlig skillnad.
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/seagate-sshd-500gb-testad-det-baesta-av-tva-vaerldar.html

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig ”bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig ”bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?[/quote]
Det beror på lite vad du ska använda den till. Vid rena sekventiella överföringar så är Baracudan lite långsammare än konkurrenterna. Samtidigt är den bättre än QD Green när det gäller att starta program/spel och liknande.

Mikael 1234
Gäst
Mikael 1234

Varför slutar dem bara inte med att tillverka mekaniska diskar??? Skulle snabba på utvecklingen och prissättningen av SSD m.fl.

Medlem

Hej!

Vore kul att se ett test av Toshibas diskar också. Det är ju den klart minsta tillverkare och den enda som varken Western Digital eller Seagate har köpt upp.

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Lite dåligt med uppdateringar här? Skulle vilja se lite fler tester på >5TB-diskar.