Vector vs. 840 Pro vs. Vertex 4

Vi var intresserade av att se hur prestandan har utvecklats sedan Vertex 4. Så vi gjorde en hel drös med tester för att se hur Vector presterar med olika typer av dataöverföringar och olika QD. Vi gjorde samma tester på Samsung 840 Pro och Vertex 4. Vi har med Samsung 840 Pro eftersom det är Vectors största konkurrent och för att det är den regerande prestandakungen.

I vårt första test så testar vi hur sekventiell läshastighet utvecklar sig vartefter man ökar storleken på datapaketen. Samtliga tester gjordes med QD1. Detta för att det är överlägset vanligast i en klient miljö. Upp till 2 kilobyte så presterar alla ungefär likadant. Vid 4 kilobyte så ser vi att Vector och 840 Pro drar ifrån rejält. Detta håller sig genom alla tester, med ett litet undantag vid 128 kilobyte. Vertex 4 stora svaghet var just läsning av data vid låg QD. Vi ser här att Vector gör ett mycket bättre jobb i det avseendet.

Vi gjorde samma test igen. Fast denna gång med skrivning av data istället. Vi vet sedan tidigare att Vertex 4 presterar riktigt bra vid skrivning av data. Även här gör Vector ett kliv framåt och matchar till och med Samsung 840 Pro när vi ökar storleken på paketen.

Annons

För nästa test så bestämde vi oss för att testa hur snabb Vector är vid olika QD. De flesta klientbelastningar brukar vara mellan 1 och 5 i QD. Servrar och databaser brukar använda flera parallella trådar och då får man betydligt högre QD. Första testet så testar vi slumpmässig läsning på 4 kilobyte i olika QD. Här ser vi att Vector faktiskt är långsammare än Vertex 4 vid lägre QD. Först när vi kommer upp till QD32 så går Vector om. Ingen av dem har dock en chans mot Samsung 840 Pro.

Vi tittar på samma test igen, fast denna gång så ändrar vi till skrivning. Vid låg QD så presterar enheterna väldigt lika, med en viss fördel för Vertex 4. Vid högre QD så är dock Samsung 840 Pro något bättre. Vector och Vertex 4 presterar väldigt lika.

Vi går raskt vidare till att jämföra hur de olika enheterna presterar under extremt hög belastning. Observera att en enhet som används i en klientdator aldrig kommer att hamna i den här situationen. Dessa tester gör vi mest för att se hur enheten beter sig. Meningen med dessa tester är att se hur enheten presterar under konstant hård belastning under 50 minuter. I det här diagrammet så har vi fokuserat på vad som händer efter ungefär 43 minuter fram till slutet av testet. I det här läget så är alla minnesceller helt fyllda och enheten måste hela tiden flytta undan gammal data för att göra plats för ny.

Annons

Även om Vector har väldigt sporadisk prestanda (allt mellan 4 000 och 14 000 IOPS) så är prestandan högre än både Vertex 4 och Samsung 840 Pro kan visar upp. Särskilt 840 Pro har det särskilt svårt och stannar ibland upp nästan helt. Så om du skulle få för dig att sätta någon av dessa i din extremt överbelastade databasserver, välj en Vector. Eller för den delen en äkta enterprise-enhet som Intel DC S3700.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid