Analys och Slutledning

För OCZ så är Vector så mycket mer än bara en ny SSD. Den är frukten av det som OCZ velat uppnå under flera års tid. Att kunna utveckla och producera en marknadsledande SSD-kontroller helt utan hjälp från andra företag. Det finns flera fördelar med detta. Först och främst så kan man profilera sig med funktioner som ingen annan tillverkare har. Man kan också rätta fel både i hårdvara och firmware utan att behöva vänta på att en annan tillverkare ska lösa problemet. Det största fördelen för OCZ är att det är billigare att tillverka en egen kontroller än att köpa från någon annan. Dessutom så kan de, ifall OCZ vill, börja sälja sin kontroller till andra tillverkare och därmed tjäna pengar på det sättet.

Vi vet att OCZ gärna vill ta sig in mer på servermarknaden och gissningsvis så kommer vi att få se deras nya Barefoot 3-kontroller i både enterprise-enheter och billigare konsumentenheter. Det är nog inte omöjligt att OCZ kommer att bygga huvuddelen av sitt sortiment kring Barefoot 3 och avynglingar på densamma. Tanken är ju att OCZ ska banta ner sitt sortiment och fokusera på färre enheter. Om dessa enheter har samma kontroller så blir det betydligt enklare att hantera och billigare att tillverka.

 

Om vi tittar lite på Vector som SSD-enhet så är det en riktigt intressant enhet vi har att göra med. När vi såg hur överlägsen Samsung 840 Pro var i vissa tester så trodde vi att skulle dröja innan vi stötte på en enhet som var i närheten rent prestandamässigt. Ungefär en månad tog det och nu har vi en enhet som är en värdig motståndare till Samsung 840 Pro. Prestandamässigt så är inte Vector riktigt lika snabb som Samsung 840 Pro, men jämfört med övriga konkurrenter så är den märkbart snabbare. Vid sekventiella överföringar, i till exempel Robocopy, så visar sig Vector från sin bästa sida och lyckas prestera bäst av alla.

Om vi jämför OCZ:s steg från Vertex 4 till Vector, så är det som natt och dag. Vertex 4 var givetvis en bra SSD, men den hade sina brister. I princip alla de bristerna har rättats till eller åtminstone förbättrats avsevärt i Vector. Det går dock inte undkomma att se likheterna med Vertex 4. Vector beter sig ungefär som en Vertex 4 på steroider. Gissningsvis så har man tagit över mycket av den firmware som utvecklats för Vertex 4, till Vector. Performance Mode ska också finnas, precis som i Vertex 4. Men det verkar om det har en mer tillbakadragen roll i Vector då vi inte har märkt något av det i våra tester.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg. www.ssder.se

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid