Nytt år och nya SSD-enheter på Nordichardware och vi börjar året i samma takt som vi slutade. Idag ska vi ta oss en titt på hela sex SSD-enheter från PNY. Där en av dem kan vara det perfekta valet för en mindre server eller en workstation. NH testar PNY XLR8, XLR8 Pro och Prevail Elite.

SSD-marknaden har ökat explosionsartat de senaste två åren och det verkar som om alla vill ha sin del av kakan. Man skulle kunna säga att man kan dela in alla aktörer i två kategorier. I det översta skiktet så har vi giganter som Corsair, OCZ, Intel och Samsung. Dessa slåss om lejonparten av marknaden. Under dem så finns det en hel drös med tillverkare som också gett sig in i SSD-kriget. Några av de större aktörerna i den här segmentet är Kingston, Adata och Plextor. Förutom dessa så finns det massor med tillverkare som i princip köper färdiga SSD-enheter och säljer dem under egen namn. Detta är möjligt tack vare Sandforce och deras sätt att arbeta.

Sandforce är en kretstillverkare som numera ägs av LSI. Sandforce tillverkar idag en mängd olika kontrollerkretsar för SSD-enheter men de är i grunden av samma design, funktion och presterar väldigt lika. Det som skiljer dem åt är hur många minnen som kan kopplas till dem samtidigt, stöd för SATA 6,0 Gbps och liknande funktioner. Sandforce tillverkar dock inga SSD-enheter utan de säljer sin kontroller komplett med fungerande firmware, till sina partners. Det betyder att i princip vilket företag som helst kan köpa en färdig kontroller och en färdig firmware av Sandforce. Sen behöver man bara ringa till Intel och köpa lite NAND-flash och tillslut montera allt på ett kretskort. På slutet så måste man även komma på ett häftigt namn på sin SSD.

Ok då, det kanske är lite krångligare än så, men faktum är att Sandforce har gjort det väldigt enkelt för mindre företag att börja sälja egna SSD-enheter. Vi har testat ett antal sådan här enheter på Nordichardware. Visserligen är det bra med konkurrens, men det uppstår ett problem. Eftersom de mindre tillverkarna inte säljer i samma volymer som de större, så kan de inte köpa sina NAND-flash till samma pris. Ju mer du köper, desto bättre pris får du. Det gör också att deras enhet är exakt likadan som många andras enheter. Det är samma kontroller och samma firmware (med små justeringar eventuellt). Detta har gjort att det blivit ett överflöd med enheter som är baserade på Sandforce kontroller, och alla presterar ungefär likadant.


Förutom SSD-enheter och andra lagringsprodukter, så tillverkar PNY grafikkort baserade på Nvidias kretsar.

Idag ska vi ta en titt på inte mindre än 6 stycken enheter från det amerikanska bolaget PNY. De är inte så jättekända i Sverige, men en del känner igen dem då de sålt en del grafikkort och numera även USB-stickor, SD-kort och SSD-enheter då förstås. Vad gör då PNY för att just deras enheter ska stå ut i mängden? Det ska vi försöka ta reda på när vi tar oss en titt på PNY XLR8, XLR8 Pro och Prevail Elite. Förutom dessa så har PNY även en serie som heter Prevail. Denna serie är nästan identisk med XLR8 Pro så vi valde att inte ta med dessa. Den största skillnaden mellan enheterna har med service och support att göra.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-drizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Som vanligt får man väl säga så verkar det bero helt på prissättning om dom kan slå sig in på marknaden eller inte då det inte är lätt att skilja sig från mängden när alla märken kör med mer eller mindre samma komponenter. Men alltid trevligt med konkurrens för oss konsumenter då man kan hoppas på att det leder till bättre produkter samt priser.

Sist men inte minst tack för ytterligare ett välgjort och välskrivet test och + i kanten för test av flera storlekar och modeller från samma tillverkare. Ser fram emot mer! 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Som vanligt får man väl säga så verkar det bero helt på prissättning om dom kan slå sig in på marknaden eller inte då det inte är lätt att skilja sig från mängden när alla märken kör med mer eller mindre samma komponenter. Men alltid trevligt med konkurrens för oss konsumenter då man kan hoppas på att det leder till bättre produkter samt priser. Sist men inte minst tack för ytterligare ett välgjort och välskrivet test och + i kanten för test av flera storlekar och modeller från samma tillverkare. Ser fram emot mer! :)[/quote] Ja PNY ska ha… Läs hela »