Analys och Slutledning

När vi testade Samsung 840 Pro i slutet av 2012 så var vi mäkta imponerade av enhetens prestanda och framförallt låga strömförbrukning. Samtidigt som 840 Pro lanserades, så släpptes även Samsungs nya budgetmodell Samsung 840. Tyvärr så har det tagit oss väldigt lång tid att få tag i ett testexemplar. Nu när vi äntligen fått möjlighet att testa enheten så lämnas vi med lite blandade känslor.

För det första så tycker vi att Samsung gjort helt rätt i som tagit det här steget. Men framförallt så tycker vi om att Samsung inte har tummat på någonting i sin budgetmodell. Skillnaderna mellan modellerna är väldigt liten. Likadan kontroller, samma typ av DRAM och i princip samma typ av minneskretsar. Detta gör att Samsung 840 presterar mycket bra i våra tester som är väldigt fokuserade på läsning av data. TLC är långsammare även vid läsning, men skillnaden är inte alls lika stor som vid skrivning. Detta gör att 840 tappar väldigt mycket mot dagens high-end enheter så fort som man behöver skriva data.

Skrivhastigheten är satt till 250 megabyte per sekund och det håller enheten stenhårt på oavsett om det handlar om sekventiell eller slumpmässig skrivning. Det känns nästan som om Samsung lagt in en spärr som gör att enheten inte kan skriva data fortare. En anledning skulle kunna vara att Samsung vill ha en stor prestandaskillnad mellan 840 och 840 Pro och därför håller tillbaka enheten en aning. En annan anledning skulle kunna vara för att öka livslängden på enheten.

Om vi tittar på våra tester som är baserade på scenarion ur verkligheten så ser vi att Samsung 840 hamnar i mitten eller strax under mitten. Oftast så placerar den sig prestandamässigt någonstans mellan Sandforce-enheter med 120GB respektive 240GB lagringskapacitet. I vissa enstaka test som är väldigt fokuserad på läsning så presterar enheten väldigt bra och är i klass med 840 Pro. Det är framförallt skrivprestandan som håller enheten tillbaka.

Livslängden är ett annat frågetecken då enhetens minnesceller endast klarar att skrivas om 1 000 gånger. Vi ser inte detta som ett jättestort problem. Men vill man vara på den säkra sidan så kan man ta till ytterligare lite overprovisioning (formatera inte alla de 233 gigabyte som finns tillgängligt). Man skulle till exempel nöja sig med att formatera 220 gigabyte och därmed öka livslängden något. Som vanlig användare behöver man inte bry sig så mycket, men vi hade inte valt att köpa in Samsung 840 till en arbetsstation eller en server.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
-Tjalve-Lagl0rdendj christianCarl HolmbergSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Question_Tech
Gäst
Question_Tech

Av ren nyfikenhet när det nämns i denna artikel ”biljoner minnesceller” menas då vårt system (det långa) som inkluderar miljard eller det korta systemet som de flesta engelsk språkliga länder kör där miljard är direkt översatt till biljon (se länk nedan som förklarar de båda systemen) eller är det verkligen så många minnesceller i ett NAND minne?

Länk: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C-52AI_ojyQ

Sebbe
Medlem
Sebbe

Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första.

Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon

dj christian
Gäst
dj christian

Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen?

Någon som kan förklara?

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

[quote name=”Sebbe”]Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första. Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon%5B/quote%5D 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som ”numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard, osv.… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Question_Tech”][quote name=”Sebbe”]Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första. Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon%5B/quote%5D 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som ”numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard,… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hej alla. Question_Tech har givetvis rätt och det står fel i artikeln (ber om ursäkt för detta). Det ska givetvis vara en miljard, inte biljon. Detta är nu ändrat. Det handlar altså om 17 200 000 000 celler.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dj christian”]Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen? Någon som kan förklara?[/quote] Det är en bra fråga faktiskt. Utan att veta med säkerhet, så har jag några teorier. Den första är att Samsung 840 250GB har extra overprovisioning jämfört med 840 PRO. 840 PRO har ungefär 6,8% som alla SSD har. 840 har ungefär 9%. Jag vet att den skillnaden inte är så stor, men när vi gör dessa tester så fyller vi enheten till absolut maximum och då gör varje lite gnutta med extra utrymme en… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”Question_Tech”]… 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som ”numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard, osv. (Nordiska länder och europa) Det korta systemet har miljon, biljon, triljon osv (Engelsk språkiga länder)och att detta oftast översätts fel tex om man läser i en tidning från USA eller dylikt så står det 1 billion det betyder för oss 1 miljard alltså… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Sebbe”][quote name=”Question_Tech”] Jag såg filmen och det jag syftade på var att Biljon i långa systemet var 1 000 000^2. Då är miljon (1 000 000 ) dvs ensam. (Enligt gamla stavsättet så stavas det milion och atom på engelska heter ion. Dvs 1000 ensamma, eller 1000 nollor.[/quote] Ion är inte atom på engelska, ion är engelska stavningen av jon, det vill säga en atom som inte är elektriskt neutral då antalet elektroner i skalen är fler eller färre än antalet protoner i kärnan. Inte för att det är vidare relevant när det kommer till talsystem dock, men rätt… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”dj christian”]Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen? Någon som kan förklara?[/quote] Det är en bra fråga faktiskt. Utan att veta med säkerhet, så har jag några teorier. Den första är att Samsung 840 250GB har extra overprovisioning jämfört med 840 PRO. 840 PRO har ungefär 6,8% som alla SSD har. 840 har ungefär 9%. Jag vet att den skillnaden inte är så stor, men när vi gör dessa tester så fyller vi enheten till absolut maximum och då gör varje lite gnutta med extra utrymme… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dj christian”]Mycket tack för ett välformulerat svar! Du syftar på att den vanliga 840-modellen har TLC-minnen som bara klarar av 1000 skrivningar? Dock är det tvärtom enligt Swecs test av 256gb ssd-diskar. Där klarar sig Pro modellen bättre än den vanliga modellen när de använder Anvils Storage Utilities. Förmodligen skiljer sig det programmets tortyrtest mot ert men ändå intressant att benämna det iallafall.[/quote] Nu kan jag inte svara för exakt hur Swec har gjort sina tester och utan att veta det så är det omöjligt att ge en förklaring. Vi använder oss endast av sekventiell skrivning för att mäta… Läs hela »

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote]Jo om du tillverkar ett flashminne med 17,2 miljarder celler så innebär det att man får 16 gigabyte med lagringskapacitet med SLC. Med MLC så får man 32 gigabyte och med TLC så får man 48 gigabyte. Detta trots att det är samma fysiska storlek och därmed samma tillverkningskostand.[/quote] Hmm hmm, 64 GB borde det väl bli med TLC isånafall? eller, nej, 16 Gbit (för 16 miljarder ”celler” = 2 GB med SLC, 4 GB med MLC och 8 GB med TLC, eller tänker jag helt fel? Hurosomhelst har jag väldigt svårt se det blir 50% mer med TLC om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Lagl0rden”]Hmm hmm, 64 GB borde det väl bli med TLC isånafall? eller, nej, 16 Gbit (för 16 miljarder ”celler” = 2 GB med SLC, 4 GB med MLC och 8 GB med TLC, eller tänker jag helt fel? Hurosomhelst har jag väldigt svårt se det blir 50% mer med TLC om antalet ”värden” man kan lagra ökar med 100% jämfört med MLC…[/quote] fysiskt 16Gbit = 2 gigabyte SLC = 4 gigabyte MLC och 6 gigabyte TLC. Anledningen är att man behöver dubbelt så många refferensvärden för att få ytterligare en bit. Ökningen från 1bit till 2 bitar är således… Läs hela »