Intel 510 120GB / 250GB

intel.box2

Intel SSD 510 120 / 250 GB
Lagringskapacitet 120 / 250 GB
Kontroller Marvell 88SS9174-BKK2
Minnesteknik MLC NAND (34nm ONFI v2.0)
Gränssnitt SATA III 6.0Gbps
DRAM cacheminne 128 MB DRAM
Sekventiell läshastighet 450 / 500 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 210 / 315 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 20 000 / 20 000 IOPS (78 / 78 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 8 000 / 12 000 IOPS (31 / 47 MB/s)
TRIM/NCQ: TRIM, NCQ, SMART
Responstid under 1ms
Strömförbrukning – vila/aktiv 1W / 4W
MTBF 1 200 000 timmar
Formfaktor 2,5-tum
Garanti 3 år

Intels just nu snabbaste SSD för konsumenter, heter Intel 510. Vi har tidigare testat både 120GB och 250GB modellen av denna enhet och den visade då att den var kapabel till mycket bra prestanda, särskilt vid sekventiell skrivning och läsning. Dess akilleshäl är slumpmässig skrivning vid 4K. Intel har dock visat om och om igen att de trots ganska blygsamma specifikationer, gör mycket snabba och stabila SSD-enheter. För grovjobbet står Marvell 88SS9174. Dvs precis samma kontroller som i Corsair P3-128 och Crucial M4.

510-familjen består i dagsläget av två olika modeller på 120 resp 250 GB. Vi har nöjet att ha med båda dessa enheter i vårt test idag. På det sättet kommer ni se skillnaden mellan enheterna på ett rättvist sätt. Det visar också hur pass mycket de extra minneschipen gör för prestandan.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
Intel 510
250 GB 500 MB/s 315 MB/s 12 000 IOPS 20 000 IOPS
Intel 510
120 GB 450 MB/s 210 MB/s 8 000 IOPS 20 000 IOPS
intel.ssd intel

Fler tillverkare borde ta efter Intel när det kommer till förpackning. Vanligtvis så struntar vi totalt i hur kartongen ser ut, men i Intels fall gör vi ett undantag. Den är trevlig att se på och inehållet är något som de flesta borde ta efter. Förutom SSD-enheten och den obligatoriska 2,5″-3,5″adaptern, så skickar Intel också med migreringsprogramvara. Dessutom skickar de även med en SATA-kabel med tillhörande MOLEX->SATA strömsladd.

intel.front intel.back

intel.back

Tittar vi på designen så ser vi att Intel 510 har kombinerat Marvellkontrollern med 16st minneschip signerade Intel. Kontorllern och minnena har sedan parats ihop med en 128MB DDR3 krets från Hynix.

120GB pch 25GB versionerna är identiska så när som på minneschipsen. Bilderna ovanför är tagna på 120GB versionen. Minnena är 16 till antalet, enda skillnaden är att 250GB versionen har 4st NAND-enheter per chip, medans 120GB versionen bara har 2st. I 120GB versionen så inehåller varje chip 8GB medans 250GB versionen har 16GB per chip, alla tillverkade med Intels 34nm-teknik.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Martin AnderssonmurakHenrik Berntssondlq84Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Intressant test. Man tackar.

Blev förvånad när jag läste ”nackdelen” hos intel 320 ”gammal”. Den kom ändå efter t ex 510 och kanske flera andra i testet. /s

Anton Karmehed
Admin

Det ska givetvis stå ”gammal SSD-kontroller” då den debuterade redan i X25-serien.
Ändrar det nu

Henry de Kruijf
Medlem

Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Underbar läsning, tycker om att ni hade med både 120Gb Vertex 3 och Vertex 3 120Gb Max Iops. 😆

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tror du förutsätter att det finns en SSD som är ”bäst för alla”. Det tror inte jag på. Vanliga diskar kan det vara så för trots att vanliga diskar är EXTREMT lika varandra i prestanda, pris osv osv Men här är det fortfarande skillnader i – Interface (om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tänkte på samma sak när vi satt och skulle dela ut utmärkelser. Men faktum är att det inte går att ge rekommendation till Vertex 3 120GB utan att också ge det till HyperX och Force GT. Dessa tre är en bra kompromiss mellan prestanda, pris, tillgänglighet osv. Men… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote]Laglorden och Gustav har redan sagt det mesta. Men jag tänkte passa på att berätta att vi i vår nya design kommer att ha alla våra möjliga utmärkelser listade med våra framtagna motiveringar, allt för att Ni läsare ska få en bättre förståelse för hur och varför vi delar ut… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag älskar verkligen den tekniska genomgången. På en helt annan nivå än de flesta andra tester på andra sajter.

Skulle vara intressant att få test på Crucials m4 i större storlekar då skrivprestandan skall vara snäppet bättre på den och priset/GB inte skiljer sig mycket från 120G versionen.

Även Samsungs 470 saknade jag då den ju skiljer sig från dom andra med egen kontroller.

Anton Karmehed
Admin

Som kanske vissa av er märkt har artikeln varit otillgänglig en stund under dagen och detta på grund av smärre ändringar i slutledningen. Vår konsumentmodell av Vertex 3 240GB var lite sen inkommen i testet och vi hade missat att se över slutbetygen med denna klassledare i beaktning. Våra slutomdömen kring enheterna kvarstår dock och visar vilken positiv utveckling vi sett på SSD-marknaden i år.

Jacob Hugosson
Medlem

Bra test Gustav!

Jag får ju säga att Intels SSD:er fortfarande ser mest intressanta ut sett till pris/GB men de andra tillverkarna börjar ju faktiskt komma ikapp på den fronten också.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

I rutorna för Intel-diskarna finns det en felstavning i varje… ”sämmre”

Bra jämförelser annars! Har själv en Agility 3 och är sjukt nöjd!

Henrik Berntsson
Admin

en vertex 3 240 gigare hade inte gjort ont alls 🙂 riktigt imponerande siffror överlag

Murak
Medlem
Murak

Trevligt tekniksnack och nogranna tester. Det märks att ni lägger krut på ssd-rapporteringen.
För de som undrar är intels 320 diskar 7mm tunna (istället för 9.5mm som är standard) om man tar av en plastram, vilket gör att de passar i laptops som använder sig av de tunnare diskarna.

Martin Andersson
Gäst

Står naturligtvis ingenting om Intels 8MB bugg. Googla på det (typ ”8mb bad_ctx”)! Tydligen väldigt vanligt och när det väl händer så finns det ingen chans att få tillbaka sina filer/data. Jag råkade precis ut för detta 😕 Tidigare ägare av en Intel 320 SSD. Kommer aldrig införskaffa en Intel hårddisk i hela mitt liv igen.