Sandforce, Intel och Marvell

Som vanligt när man pratar SSD i dagsläget så är det Sandforce som kommer på tal. Företaget har revlotionerat SSD-lagringen, inte bara en, utan två gånger. Sandforce framfart har både hjälp och skälpt flera företag som vill etablera sig på den växande SSD-marknaden.

Innan Sandforce fanns på kartan så var det flera tillverkare och SSD-kontroller som var med och slogs om företagen och konsumenternas gunst. I dag så har många av dessa fallit i glömska och många har givit upp SSD-rejset helt. Anledningen till att det blivit så är att prestanda är det ända man har att konkurrera med och vi ska snart förklara varför. Förutom Sandforce så är det nästan bara Intel och Marvell som lyckats hänga med i svängarna. De kan inte konkurrera med Sandforce i ren prestanda, men övriga fuktioner gör dessa enheter tillräckligt intressanta för att vara med och slåss.

Minneschipen styr SSD-enheternas kostnad

Priset på en SSD är helt beroende på vad den kostar att tillverka. Den överlägset största kostanden ligger i själva minneschipen. De står för mellan 70% till 80% av en SSD-enheternas totala tillverkningskostnad. Bland övriga kostnader så ligger själva SSD-kontrollern, höljet och kretskortet med övriga kretsar. Att använda sig av en billigare (och sämre) kontroller gör inte själva SSD-enheten så mycket billigare. En SSD på 120GB kostar nästan lika mycket oavsett vilken kontroller som används. På det sättet blir det svårt att bygga en budgetmodell som är så pass mycket billigare än sina högpresterande rivaler, att det helt enkelt inte lönar sig. Effekten blir att det inte knappt finns någon marknad för de långsammare SSD-kontrollerna. Den slutgiltiga produkten blir helt enkelt inte tillräckligt mycket billigare än sina snabbare konkurrenter.

De stora aktörerna tar över

Det enklaste sättet att få ner kostnaderna är att köpa stora volymer och det gynnar givetvis de stora tillverkarna som Corsair och OCZ. De små aktörerna får därför göra enheter som är precis lika bra, med samma komponenter, men till något högre pris. Detta gör det mycket svårt för mindre aktörer att slå sig in på marknaden där konkurrensen är stenhård. Ett tydligt exempel är PhotoFast som försökte sig på en hård satsning i Sverige under förra året men inte lyckades konkurrera med de större aktörernas priser och fick se över sina planer.

Förutom att göra det svårt för mindre aktörer så blir det även svårt att släppa olika modeller i olika prisklasser. Eftersom det är just minnet som är den största kostanden så är det också billigare minnen ett sätt att få ner kostnaden. Mindre tillverkningsteknik gör också att man får in mer lagringsyta på samma yta och det behövs därför inte lika många minneschip. Minnen med högre prestanda är givetvis också dyrare och påverkar också enhetes totala prestanda.

Som många kommer att märka så är alla Sandforce-baserade enheter specificerade till ungefär samma hastighet. Dock finns de olika prisklasser och vi kommer i den här artiklen att jämföra dessa för att se hur stor skillnad det är, och vart skillnaden kommer ifrån.

Förutom ett gäng Sandforce-baserade enheter så bjuder vi även på det första testet i Sverige av Intels 320 i 160GB utförande. Just Intels 320 serie är baserad på en lite äldre kontroller men som har 10st NAND-kanaler till sitt förfogande. Det innebär att enhetes prestanda är starkt beroende av antalet minneschip. Vi kommer att titta på hur stor skillnad det är mellan 300GB versionen, som vi testat tidigare, och den mer prisvänliga 160GB modellen. Vi har också ett flertal enheter som är baserade på värdens första SATA 6Gbps kontroller, nämligen Marvell 88SS9174, bland annar Crucial M4 som också är känd som Micron C400.

Innan vi tittat på testets deltagare så passar vi på att titta lite på vad som skiljer dagens SSD-enheter åt.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Martin AnderssonmurakHenrik Berntssondlq84Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Intressant test. Man tackar.

Blev förvånad när jag läste ”nackdelen” hos intel 320 ”gammal”. Den kom ändå efter t ex 510 och kanske flera andra i testet. /s

Anton Karmehed
Admin

Det ska givetvis stå ”gammal SSD-kontroller” då den debuterade redan i X25-serien.
Ändrar det nu

Henry de Kruijf
Medlem

Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Underbar läsning, tycker om att ni hade med både 120Gb Vertex 3 och Vertex 3 120Gb Max Iops. 😆

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tror du förutsätter att det finns en SSD som är ”bäst för alla”. Det tror inte jag på. Vanliga diskar kan det vara så för trots att vanliga diskar är EXTREMT lika varandra i prestanda, pris osv osv Men här är det fortfarande skillnader i – Interface (om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tänkte på samma sak när vi satt och skulle dela ut utmärkelser. Men faktum är att det inte går att ge rekommendation till Vertex 3 120GB utan att också ge det till HyperX och Force GT. Dessa tre är en bra kompromiss mellan prestanda, pris, tillgänglighet osv. Men… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote]Laglorden och Gustav har redan sagt det mesta. Men jag tänkte passa på att berätta att vi i vår nya design kommer att ha alla våra möjliga utmärkelser listade med våra framtagna motiveringar, allt för att Ni läsare ska få en bättre förståelse för hur och varför vi delar ut… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag älskar verkligen den tekniska genomgången. På en helt annan nivå än de flesta andra tester på andra sajter.

Skulle vara intressant att få test på Crucials m4 i större storlekar då skrivprestandan skall vara snäppet bättre på den och priset/GB inte skiljer sig mycket från 120G versionen.

Även Samsungs 470 saknade jag då den ju skiljer sig från dom andra med egen kontroller.

Anton Karmehed
Admin

Som kanske vissa av er märkt har artikeln varit otillgänglig en stund under dagen och detta på grund av smärre ändringar i slutledningen. Vår konsumentmodell av Vertex 3 240GB var lite sen inkommen i testet och vi hade missat att se över slutbetygen med denna klassledare i beaktning. Våra slutomdömen kring enheterna kvarstår dock och visar vilken positiv utveckling vi sett på SSD-marknaden i år.

Jacob Hugosson
Medlem

Bra test Gustav!

Jag får ju säga att Intels SSD:er fortfarande ser mest intressanta ut sett till pris/GB men de andra tillverkarna börjar ju faktiskt komma ikapp på den fronten också.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

I rutorna för Intel-diskarna finns det en felstavning i varje… ”sämmre”

Bra jämförelser annars! Har själv en Agility 3 och är sjukt nöjd!

Henrik Berntsson
Admin

en vertex 3 240 gigare hade inte gjort ont alls 🙂 riktigt imponerande siffror överlag

Murak
Medlem
Murak

Trevligt tekniksnack och nogranna tester. Det märks att ni lägger krut på ssd-rapporteringen.
För de som undrar är intels 320 diskar 7mm tunna (istället för 9.5mm som är standard) om man tar av en plastram, vilket gör att de passar i laptops som använder sig av de tunnare diskarna.

Martin Andersson
Gäst

Står naturligtvis ingenting om Intels 8MB bugg. Googla på det (typ ”8mb bad_ctx”)! Tydligen väldigt vanligt och när det väl händer så finns det ingen chans att få tillbaka sina filer/data. Jag råkade precis ut för detta 😕 Tidigare ägare av en Intel 320 SSD. Kommer aldrig införskaffa en Intel hårddisk i hela mitt liv igen.