Corsair Performance P3 128GB

P1281

Corsair Perfromance P3 128GB
Lagringskapacitet 128GB
Kontroller Marvell 88SS9174-BKK2
Minnesteknik MLC NAND (32nm Toggle-NAND)
Gränssnitt SATA III 6.0Gbps
DRAM cacheminne 128MB
Sekventiell läshastighet 410MB/s
Sekventiell skrivhastighet 210MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 20000 IOPS (78 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 12000 IOPS (47 MB/s)
TRIM/NCQ: TRIM, NCQ, SMART
Responstid under 1ms
Strömförbrukning – vila/aktiv 1W / 5W
MTBF 1 500 000 timmar
Formfaktor 2,5-tum
Garanti 3 år

Corsairs Performance-serie som släpptes tidigare i år var årets första stora SSD-nyhet. Detta är Corsairs första SATA 6,0 Gbps enhet på konsumentmarknanden och under huven sitter Marvell 88SS9174 som är samma krets vi hittar i bland annat Crucial C300, C400 och Intel 510. Om man tittar på tabellen här nedan så ser vi att enhetens prestanda är starkt beroende av enhetens storlek. Det ser ut att ju fler NAND-enheter som finns, desto högre prestanda kan man förvänta sig. Specifikationsmässigt så har den inte mycket att säga till om jämfört med de Sandforcebaserade enheter som finns ute idag. I dagsläget är den dessutom dyrare än Force 3.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
Corsair P3-256 256GB 480 MB/s 320 MB/s N/A N/A
Corsair P3-128 128GB 410 MB/s 210 MB/s 12 000 IOPS (20 000) IOPS
Corsair P3-64 64GB 365 MB/s 110 MB/s N/A N/A
intel.ssd

P3-128 kommer i precis samma förpackning som alla Corsairs SSD-enheter. Enda skillnaden är utsidan som i detta fall är vit och har texten Performance 3. Givetvis följer det även med 2,5″->3,5″ Adapter för att montera enheten i en vanlig 3,5″ plats. Själva enheten är i tunn plåt och följer samma design som många andra SSD-enheter.

intel.ssd p3_128_9

Corsair Performance-128 har en något annorlunda design jämfört med en vanlig SSD. För det första så använder den sig av en PCB designad för en 1,8-tums enhet. Troligtvis har man valt att göra så för att slippa designa två olika kretskort. Förutom det så har Corsair satt några slags kuddar på själva minnena. Dessa används troligtvis för att försöka överföra en del av värmen från minneschippsen till metallhöljet.

Tittar vi på själva kretskortet så ser vi SSD kontrollern från Marvell. Vi har också 8 st. minneskretsar från Toshiba med serienummer TH58TVG7D2FBA89. Efter lite forskning så visar det sig handla om Toshibas 32nm Toggle-NAND flash. Varje krets har en storlek på 16GB vilket totalt ger en lagringskapacitet på 128GB. Brevid minneskontrollern sitter också en DRAM-cache på 128MB.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Martin AnderssonmurakHenrik Berntssondlq84Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Intressant test. Man tackar.

Blev förvånad när jag läste ”nackdelen” hos intel 320 ”gammal”. Den kom ändå efter t ex 510 och kanske flera andra i testet. /s

Anton Karmehed
Admin

Det ska givetvis stå ”gammal SSD-kontroller” då den debuterade redan i X25-serien.
Ändrar det nu

Henry de Kruijf
Medlem

Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Underbar läsning, tycker om att ni hade med både 120Gb Vertex 3 och Vertex 3 120Gb Max Iops. 😆

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tror du förutsätter att det finns en SSD som är ”bäst för alla”. Det tror inte jag på. Vanliga diskar kan det vara så för trots att vanliga diskar är EXTREMT lika varandra i prestanda, pris osv osv Men här är det fortfarande skillnader i – Interface (om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tänkte på samma sak när vi satt och skulle dela ut utmärkelser. Men faktum är att det inte går att ge rekommendation till Vertex 3 120GB utan att också ge det till HyperX och Force GT. Dessa tre är en bra kompromiss mellan prestanda, pris, tillgänglighet osv. Men… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote]Laglorden och Gustav har redan sagt det mesta. Men jag tänkte passa på att berätta att vi i vår nya design kommer att ha alla våra möjliga utmärkelser listade med våra framtagna motiveringar, allt för att Ni läsare ska få en bättre förståelse för hur och varför vi delar ut… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag älskar verkligen den tekniska genomgången. På en helt annan nivå än de flesta andra tester på andra sajter.

Skulle vara intressant att få test på Crucials m4 i större storlekar då skrivprestandan skall vara snäppet bättre på den och priset/GB inte skiljer sig mycket från 120G versionen.

Även Samsungs 470 saknade jag då den ju skiljer sig från dom andra med egen kontroller.

Anton Karmehed
Admin

Som kanske vissa av er märkt har artikeln varit otillgänglig en stund under dagen och detta på grund av smärre ändringar i slutledningen. Vår konsumentmodell av Vertex 3 240GB var lite sen inkommen i testet och vi hade missat att se över slutbetygen med denna klassledare i beaktning. Våra slutomdömen kring enheterna kvarstår dock och visar vilken positiv utveckling vi sett på SSD-marknaden i år.

Jacob Hugosson
Medlem

Bra test Gustav!

Jag får ju säga att Intels SSD:er fortfarande ser mest intressanta ut sett till pris/GB men de andra tillverkarna börjar ju faktiskt komma ikapp på den fronten också.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

I rutorna för Intel-diskarna finns det en felstavning i varje… ”sämmre”

Bra jämförelser annars! Har själv en Agility 3 och är sjukt nöjd!

Henrik Berntsson
Admin

en vertex 3 240 gigare hade inte gjort ont alls 🙂 riktigt imponerande siffror överlag

Murak
Medlem
Murak

Trevligt tekniksnack och nogranna tester. Det märks att ni lägger krut på ssd-rapporteringen.
För de som undrar är intels 320 diskar 7mm tunna (istället för 9.5mm som är standard) om man tar av en plastram, vilket gör att de passar i laptops som använder sig av de tunnare diskarna.

Martin Andersson
Gäst

Står naturligtvis ingenting om Intels 8MB bugg. Googla på det (typ ”8mb bad_ctx”)! Tydligen väldigt vanligt och när det väl händer så finns det ingen chans att få tillbaka sina filer/data. Jag råkade precis ut för detta 😕 Tidigare ägare av en Intel 320 SSD. Kommer aldrig införskaffa en Intel hårddisk i hela mitt liv igen.