OCZ Vertex 3 MAX IOPS 120GB

intel320box

OCZ Vertex 3 MAX IOPS 120 GB
Lagringskapacitet 120 GB
Kontroller Sandforce SF-2281
Minnesteknik Toshiba Toggle-NAND (34nm)
Gränssnitt SATA III 6.0Gbps
DRAM cacheminne N/A
Sekventiell läshastighet 550 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 500 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 35 000 IOPS (137 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 85 000 IOPS (332 MB/s)*
TRIM/NCQ: TRIM, NCQ, SMART
Responstid under 1ms
Strömförbrukning – vila/aktiv ? W / ? W
MTBF 2 000 000 timmar
Formfaktor 2,5-tum
Garanti 3 år

* Detta är enhetens absoluta MAX värde.

Vertex 3 MAX IOPS är en lite dyrare version av Vertex 3. Intressant nog heter den MAX IOPS, fast dess specifikationer är nästan desamma som vanliga Vertex 3.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
OCZ Vertex 3 MI 240 GB 550 MB/s 500 MB/s 85 000 IOPS 55 000 IOPS
OCZ Vertex 3 MI 120 GB 550 MB/s 500 MB/s 85 000 IOPS 35 000 IOPS
intel.ssd disk1

Vertex 3 och vertex 3 IOPS är identiska på alla sätt o vis. Kartongen och tillbehören är alla samma. Det som faktiskt skiljer dem åt, är de minneskretsar som sitter i dem. För ett tag sedan avslöjades det att 240Gb versionen av Vertex 3 var betydligt snabbare än 120Gb versionen.

Vertex 3 använder sig av NAND-flash tillverkat med 25nm teknik. Det gör att man får plats med mer minne på mindre yta, vilket drar ner tillverkningskostaderna. Med 25nm så får man plats med 8Gb i varje NAND-krets. För att nå 120GB så använder man sig därför av 16st sådana NAND-kretsar. Sandforce kontrollern har 8st kanaler och kan därför prata med 2st NAND-kretsar på varje kanal. i 240GB versionen så krävs det 32st NAND-kretsar för att nå 240GB (i det här fallet 2st NAND-kretsar per IC. Därför är det fortfarande bara 16st chip). Då kan Sandforce-kontrollern prata med 4st NAND-kretsar på varje kanal och kan därför fylla upp varje kanal med data på ett bättre sätt.

För att komma runt detta så skapade OCZ Vertex 3 MI. Enheten har fortarande bara 120GB, men minnena är tillverkade med 34nm teknik istället. Det gör att varje NAND-krets bara kan lagra 4GB. Det gör att det återigen krävs 32st NAND-kretsar för att nå 120GB. Dvs Sandforce-kontrollern kan prata med 4st NAND-kretsar på varje kanal. Precis som på Vertex 3 240GB vilket borde minimera prestandaskillnaderna mellan 120 och 240GB versionerna.

Minnet som sitter i är Toshibas 34nm Toggle-NAND. OCZ är därmed inte helt beroende av Intels/Microns minnen, utan kan välja och vraka lite som man själv vill. Fler NAND-kretsar innebär givetvis högre pris och Vertex 3 MAX IOPS är dyrare än vanliga Vertex 3.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Martin AnderssonmurakHenrik Berntssondlq84Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Intressant test. Man tackar.

Blev förvånad när jag läste ”nackdelen” hos intel 320 ”gammal”. Den kom ändå efter t ex 510 och kanske flera andra i testet. /s

Anton Karmehed
Admin

Det ska givetvis stå ”gammal SSD-kontroller” då den debuterade redan i X25-serien.
Ändrar det nu

Henry de Kruijf
Medlem

Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Underbar läsning, tycker om att ni hade med både 120Gb Vertex 3 och Vertex 3 120Gb Max Iops. 😆

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tror du förutsätter att det finns en SSD som är ”bäst för alla”. Det tror inte jag på. Vanliga diskar kan det vara så för trots att vanliga diskar är EXTREMT lika varandra i prestanda, pris osv osv Men här är det fortfarande skillnader i – Interface (om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tänkte på samma sak när vi satt och skulle dela ut utmärkelser. Men faktum är att det inte går att ge rekommendation till Vertex 3 120GB utan att också ge det till HyperX och Force GT. Dessa tre är en bra kompromiss mellan prestanda, pris, tillgänglighet osv. Men… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote]Laglorden och Gustav har redan sagt det mesta. Men jag tänkte passa på att berätta att vi i vår nya design kommer att ha alla våra möjliga utmärkelser listade med våra framtagna motiveringar, allt för att Ni läsare ska få en bättre förståelse för hur och varför vi delar ut… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag älskar verkligen den tekniska genomgången. På en helt annan nivå än de flesta andra tester på andra sajter.

Skulle vara intressant att få test på Crucials m4 i större storlekar då skrivprestandan skall vara snäppet bättre på den och priset/GB inte skiljer sig mycket från 120G versionen.

Även Samsungs 470 saknade jag då den ju skiljer sig från dom andra med egen kontroller.

Anton Karmehed
Admin

Som kanske vissa av er märkt har artikeln varit otillgänglig en stund under dagen och detta på grund av smärre ändringar i slutledningen. Vår konsumentmodell av Vertex 3 240GB var lite sen inkommen i testet och vi hade missat att se över slutbetygen med denna klassledare i beaktning. Våra slutomdömen kring enheterna kvarstår dock och visar vilken positiv utveckling vi sett på SSD-marknaden i år.

Jacob Hugosson
Medlem

Bra test Gustav!

Jag får ju säga att Intels SSD:er fortfarande ser mest intressanta ut sett till pris/GB men de andra tillverkarna börjar ju faktiskt komma ikapp på den fronten också.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

I rutorna för Intel-diskarna finns det en felstavning i varje… ”sämmre”

Bra jämförelser annars! Har själv en Agility 3 och är sjukt nöjd!

Henrik Berntsson
Admin

en vertex 3 240 gigare hade inte gjort ont alls 🙂 riktigt imponerande siffror överlag

Murak
Medlem
Murak

Trevligt tekniksnack och nogranna tester. Det märks att ni lägger krut på ssd-rapporteringen.
För de som undrar är intels 320 diskar 7mm tunna (istället för 9.5mm som är standard) om man tar av en plastram, vilket gör att de passar i laptops som använder sig av de tunnare diskarna.

Martin Andersson
Gäst

Står naturligtvis ingenting om Intels 8MB bugg. Googla på det (typ ”8mb bad_ctx”)! Tydligen väldigt vanligt och när det väl händer så finns det ingen chans att få tillbaka sina filer/data. Jag råkade precis ut för detta 😕 Tidigare ägare av en Intel 320 SSD. Kommer aldrig införskaffa en Intel hårddisk i hela mitt liv igen.