Kingston HyperX 120 GB

intel320box

Kingston HyperX 120 GB
Lagringskapacitet 120 GB
Kontroller Sandforce SF-2281
Minnesteknik ? NAND (25nm ONFI v?)
Gränssnitt SATA III 6.0Gbps
DRAM cacheminne N/A
Sekventiell läshastighet 525 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 480 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 95 000 IOPS (371 MB/s)*
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 70 000 IOPS (273 MB/s)*
TRIM/NCQ: TRIM, NCQ, SMART
Responstid under 1ms
Strömförbrukning – vila/aktiv ?W / ?W
MTBF 1 000 000 timmar
Formfaktor 2,5-tum
Garanti 3 år

* Detta är enhetens absoluta MAX värde.

Kingstons nya SSD har fått ärva det välkända namnet HyperX. HyperX känner vi igen från Kingstons high-end serie av bland annat RAM-minnen. HyperX riktar sig till Entusiaster och användare med höga krav där inget lämnas åt slumpen. Därför är det därför rätt höga krav som idag ställs på den SSD som fått ärva namnet.

Specifikationerna är intressanta då Kingston inte satt dessa riktigt som alla andra tillverkare. För det första så är 4K-läs satt till hela 95 000 IOPS, vilket de övriga enheterna inte ens är i närheten av. Sedan har man satt en 4K-skrivhastighet till 70 000 IOPS vilket är lägre än vad alla de andra satt. Dessa är absoluta maxvärden och Kingston har även skrivit ut det de kallar för ”Sustained 4K Read/Write” till 20 000 4K läs, resp 60 000 4K skriv. Dessa är troligtvis de resultat som vi kommer att se i våra tester, eventuellt något högre i IOMeter.

I övrigt så ser vi att Kingston satt MTBF till 1 miljon timmar. Tex OCZ har dubblat detta till hela 2 miljoner timmar.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
Kingston HyperX
240 GB 525 MB/s 480 MB/s 60 000 IOPS 95 000 IOPS
Kingston HyperX 120 GB 525 MB/s 480 MB/s 70 000 IOPS 95 000 IOPS
intel.ssd disk1

Prismässigt så ligger HyperX i klass med Corsair Force GT och OCZ Vertex 3 och det märks att Kingston jobbat ganska hårt för att man ska känna att man har köpt något speciellt. Kartongen är mer en låda, som tillskillnad från andra inte går sönder när man öppnar den. Ovansidan är helt enkelt ett ”lock” som man sedan lyfter av. Innuti möts man själva SSD-enheten som har en stilren men väldigt snygg finnish. Enheten är nog det mest solida och robosta i hela testet och det känns bra och exklusivt.

Under enheten hittar vi en 2,5″->3,5″ adapter i blåaktig aluminium med tillhörande skruvar. Under det hittar vi en skiva med programvara (Acronis True Image HD) och under det har vi ett externt HDD chassi med tillhörande USB kabel. Tyvärr bara USB2 men ändå ett trevligt tillskott. Sist men inte minst så skickar Kingston även med en skruvmejsel med tre olika bits och magnet. Kingston har verkligen inte snålat när det gäller tillbehören. Tyvärr så drar det ju iväg priset en aning, så Kingston säljer även sin HyperX utan allt lulllull, för något lägre pris.

intel.front intel.back

intel.back

Att öppna Kingston HyperX förtänar nästan en artikel i sig. Kingston har nämligen använt skruvar av typen Secure-Torx modell mindre, vilket inte är något som de flesta har i sin bitsats därhemma. men skam den som ger sig och efter åtskilliga turer runt vår huvudstad så lyckades vi få tag i en mejsel och kunde skruva upp enheten och titta innuti.

Kvaliteen på dessa bilder är aningen sämmre än de andra och det beror på att Kingston har satt en slags värmeledande kudde mellan chipen och chassit. Kudden gör därför att texten på chipen blir svåra att urskilja. När vi väl fick upp enheten så möttes vi inte av några större överraskningar.

I vanlig ordning så är det SF-2281 som står i fokus. Kontrollern har sedans parats ihop med 16st Intel 29F64G08ACME2 minnen. Dessa är minnen tillverkade i 25nm och är på 8GB per chip, vilket ger en total lagringskapacitet på 128GB. Minnen använder sig av ONFI v2.1 och ska, på pappret, prestera precis som Vertex 3 och Force GT på 120GB.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Martin AnderssonmurakHenrik Berntssondlq84Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Intressant test. Man tackar.

Blev förvånad när jag läste ”nackdelen” hos intel 320 ”gammal”. Den kom ändå efter t ex 510 och kanske flera andra i testet. /s

Anton Karmehed
Admin

Det ska givetvis stå ”gammal SSD-kontroller” då den debuterade redan i X25-serien.
Ändrar det nu

Henry de Kruijf
Medlem

Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Underbar läsning, tycker om att ni hade med både 120Gb Vertex 3 och Vertex 3 120Gb Max Iops. 😆

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tror du förutsätter att det finns en SSD som är ”bäst för alla”. Det tror inte jag på. Vanliga diskar kan det vara så för trots att vanliga diskar är EXTREMT lika varandra i prestanda, pris osv osv Men här är det fortfarande skillnader i – Interface (om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tänkte på samma sak när vi satt och skulle dela ut utmärkelser. Men faktum är att det inte går att ge rekommendation till Vertex 3 120GB utan att också ge det till HyperX och Force GT. Dessa tre är en bra kompromiss mellan prestanda, pris, tillgänglighet osv. Men… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote]Laglorden och Gustav har redan sagt det mesta. Men jag tänkte passa på att berätta att vi i vår nya design kommer att ha alla våra möjliga utmärkelser listade med våra framtagna motiveringar, allt för att Ni läsare ska få en bättre förståelse för hur och varför vi delar ut… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag älskar verkligen den tekniska genomgången. På en helt annan nivå än de flesta andra tester på andra sajter.

Skulle vara intressant att få test på Crucials m4 i större storlekar då skrivprestandan skall vara snäppet bättre på den och priset/GB inte skiljer sig mycket från 120G versionen.

Även Samsungs 470 saknade jag då den ju skiljer sig från dom andra med egen kontroller.

Anton Karmehed
Admin

Som kanske vissa av er märkt har artikeln varit otillgänglig en stund under dagen och detta på grund av smärre ändringar i slutledningen. Vår konsumentmodell av Vertex 3 240GB var lite sen inkommen i testet och vi hade missat att se över slutbetygen med denna klassledare i beaktning. Våra slutomdömen kring enheterna kvarstår dock och visar vilken positiv utveckling vi sett på SSD-marknaden i år.

Jacob Hugosson
Medlem

Bra test Gustav!

Jag får ju säga att Intels SSD:er fortfarande ser mest intressanta ut sett till pris/GB men de andra tillverkarna börjar ju faktiskt komma ikapp på den fronten också.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

I rutorna för Intel-diskarna finns det en felstavning i varje… ”sämmre”

Bra jämförelser annars! Har själv en Agility 3 och är sjukt nöjd!

Henrik Berntsson
Admin

en vertex 3 240 gigare hade inte gjort ont alls 🙂 riktigt imponerande siffror överlag

Murak
Medlem
Murak

Trevligt tekniksnack och nogranna tester. Det märks att ni lägger krut på ssd-rapporteringen.
För de som undrar är intels 320 diskar 7mm tunna (istället för 9.5mm som är standard) om man tar av en plastram, vilket gör att de passar i laptops som använder sig av de tunnare diskarna.

Martin Andersson
Gäst

Står naturligtvis ingenting om Intels 8MB bugg. Googla på det (typ ”8mb bad_ctx”)! Tydligen väldigt vanligt och när det väl händer så finns det ingen chans att få tillbaka sina filer/data. Jag råkade precis ut för detta 😕 Tidigare ägare av en Intel 320 SSD. Kommer aldrig införskaffa en Intel hårddisk i hela mitt liv igen.