Det är inte bara bilden som påverkar din datorskärms helhetsupplevelse – i den här artikeln kikar vi närmare på bidskärmsfötter och inbyggda högtalare.

Den här artikeln är en del av Svenska Bildskärmsguiden, vårt stora löpande test av bildskärmar som kontinuerligt uppdateras med nya modeller. Där hittar du alltid våra senaste skärmtester och rekommendationer, och mängder med annat material om allt som har med skärmar att göra.


Bildskärmsfötter finns det en uppsjö utav och alla har sin egen finess. Det viktiga att kolla efter när man köper en skärm är att skärmen går att ställa in till rätt vinkel annars så ser man inte färgerna helt korrekt, tack vare olika betraktningsvinklar.

På många av dagens lite billigare skärmar så kan man inte ställa in så mycket mer än kanske luta den fram och tillbaka, men inte alltid ändra skärmen i höjdled. Detta kan vara jobbigt om man t.ex. har ett lågt skrivbord.

Annons

Exempel på roterande monitorfotDet optimala är de skärmfötter där man kan ändra i höjdled, luta nedåt och uppåt och även snurra bilden 180 grader. Vissa skärmar kan snurras för att underlätta att skriva dokument då det oftast blir möjligt att se hela dokumentet, alltså ställa skärmen på högkant, något som kallas porträttläge.

Skulle inte dessa finesser finnas på skärmen du är intresserad av så finns det massor med olika fötter och fästen som man kan köpa till dem flesta skärmar. Vill man fästa skärmen på väggen för att kunna använda skrivbordet bättre så är det oftast möjligt, viktigt att tänka på där är att det finns hål för en sådan fästningsanordning. Det brukar stå i specifikationen eller på tillverkarens hemsida alternativt i manualen för skärmen.

Dessa väggfästen går i regel under en standard som i folkmun kallas VESA (förkortning för Video Electronics Standards Association), som också är namnet på organisationen bakom standarden. Denna standard ändras lite beroende på vilken storlek på skärm du använder men vad man gör för att lista ut vilket fäste man ska använda är att mäta mellan det två översta hålen och få ett mått sen letar man reda på ett fäste med dem måtten. Men det är inte alla skärmar som har stöd för VESA, särskilt ultratunna skärmar som ofta sätter sin egen design före kompabilitet med andra fästen.

Annons

Inbyggda högtalare

Inbyggda högtalare är inget att satsa på om ljudkvalité är viktigt, men om man bara ska lyssna på systemljud från datorn eller njuta av lite bakgrundsmusik så kan det vara en fungerande lösning. De skärmar som kommer med inbyggda högtalare har i regel även hörlursutgång vilket kan vara desto smidigare och ger samtidigt bättre ljudkvalité med rätt hörlurar. Inbyggda högtalare är fortfarande mer ett undantag än regel på monitormarknaden, men tittar men på TV-marknaden är det givetvis ett måste. Då är även ljudkvalitén betydligt bättre, om än inte i närheten av dedikerade ljudsystem.


Den här artikeln är en del av Svenska Bildskärmsguiden, vårt stora löpande test av bildskärmar som kontinuerligt uppdateras med nya modeller. Där hittar du alltid våra senaste skärmtester och rekommendationer, och mängder med annat material om allt som har med skärmar att göra.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid