Lär känna ditt nätaggregat

Med teoridelen i ryggen är det dags att kika närmare på hur olika nätaggregat faktiskt artar sig i praktiken, vilka delar av aggregaten du bör känna till och varför. Vi börjar med att bekanta oss med de olika kablar vi hittar på moderna nätaggregat och vad de används till.

 

PSU_plug_ATX ATX12V24-pin (20+4)
Det här är kontakten som används för att förse moderkortet med ström, som sedan fördelas ut till andra komponenter genom PCIe-banor, CPU-sockeln, fläktkontakter och andra interna kopplingar. Det är den största standardkontakten som används, och den kan oftast brytas upp till en 20-pinskontakt och en 4-pinskontakt, då 24-pinskontakten är en vidareutveckling på den äldre 20-pinskontakten som var standard tidigare.
PSU_plug_EPS EPS8-pin(4+4)
Det här den kontakt som vanligtvis används för att ge extra strömförsörjning till processorer på moderna moderkort. Den används oftast med alla åtta kontakter, men kan ofta även delas upp till 4+4 kontakter, där fyra kan användas för bakåtkompatibilitet med äldre moderkort som använder Intels P4-standard.
PSU_plug_PCIe PCIe6+2-pin
Två standardkontakter används idag för grafikkort – en 6-pinskontakt samt en 8-pinskontakt, varav sistnämnda är identisk med 6-pinskontakten utöver sina två extra pins. Många nätaggregatstillverkare använder därför 6+2-pinskontakter, där två extra pins finns där men kan brytas bort från kontakten beroende på behov.
PSU_plug_SATA SATA7-pin
Tillsammans med den mer slimmade datakontakten som SATA förde med sig kom också en ny strömkontakt som ersatte Molex för lagringsenheter. SATA-kontakten är tunnare och smidigare och kan på pappret användas istället för Molex. Bland annat av kompatibilitetsskäl med äldre tillbehör har SATA-strömkontakten dock inte spridit sig något nämnvärt utöver just SSD-enheter, hårddiskar och interna optiska enheter.
PSU_plug_molex Molex4-pin
Den här kontakten användes tidigare till nästan allt i en dator som inte var ett moderkort eller en diskettstation, däribland fläktar, hårddiskar, CD-läsare med mera. Kontakten anses idag vara otymplig och föråldrad, men i och med att den fortfarande är en del av ATX-specifikationen så finns den fortfarande kvar i någon form på alla nätaggregat. Den används inte längre som primär strömförsörjning för vitala komponenter som lagringsenheter, moderkort eller liknande, men den är fortfarande vanligt förekommande för tillbehör, exempelvis fläktkontroller, vattenkylningspumpar och belysning, eller för att ge extra strömförsörjning till entusiastkomponenter som överklockningsanpassade moderkort eller grafikkort.
PSU_plug_floppy Floppy4-pin
Har historiskt sett använts, som namnet antyder, till just diskettstationer. Idag är kontakten nästan helt utfasad, men vissa interna tillbehör som fläktkontroller och vattenkylningspumpar använder den fortfarande. Kontakten saknas på nästan alla moderna nätaggregat men brukar följa med som en adapter från Molex.

Det är egentligen alla de kontakter du kan tänkas behöva känna till för ditt nätaggregat – det är en komponent som är så pass standardiserad att proprietära lösningar sällan eller aldrig förekommer och kompatibilitetsproblem egentligen bara blir en faktor vid större generationsskiften (exempelvis övergången till EPS12V-standarden).

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Oskar LinderMichael Zondjultomte1catfish9200@gmail.com Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas Norman
Medlem
Andreas Norman

Vore trevligt om ni kunde kika på Corsair’s CX serie, typ CX750M helst.

Kristoffer Fagerlund
Medlem
Kristoffer Fagerlund

Vilket agg är bäst om man har många hårddiskar och vill ha högsta kvalite ?

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”ondjultomte1″]Vilket agg är bäst om man har många hårddiskar och vill ha högsta kvalite ?[/quote]

Super Flower Leadex 2000W

Oskar Linder
Gäst
Oskar Linder

Min lärare rekommenderade denna sida. Skulle läsa igen 10/10