Summerat omdöme

Vår tid ihop med Happy Hacking Keyboard Professional 2 har minst sagt varit intressant. Under testperioden har vi haft våra utmaningar, djupa dalar och höga toppar, men i slutänden har det varit väldigt givande. HHKB2 är ett väl omtyckt tangentbord i entusiastkretsar och efter dagens test kan vi förstå varför. Ett kvitto på hur vi har lärt oss att gilla dess unika egenskaper hittas i alla de tangentbord vi har byggt till oss själva efter själva testet. De allra flesta har nämligen varit i vår nyfunna favoritlayout, HHKB-layouten!

En av grundarna bakom Happy Hacking Keyboard, Eiiti Wada, gör enligt oss en bra liknelse. Han menar att tangentbord är ett gränssnitt, likt hur en sadel är ett gränssnitt. Cowboys lämnar sina hästar när de dör, men ser till att alltid ta med sig sin sadel oavsett hur långt de behöver gå i öken. En sadel är ett gränssnitt som är anpassat för oss som individer, medan hästar är förbrukningsvaror. Idag är datorer förbrukningsvaror, men våra tangentbord kan vara gränssnitt som vi för med oss genom livet.

Omdöme: PFU Happy Hacking Keyboard Professional 2

Ofta inleder vi med att såga plastbyggen vid fotknölarna, eftersom det i de allra flesta fall tyder på att tillverkaren har snålat på material. Speciellt om det gäller dyra tangentbord. HHKB2 är undantaget. Aldrig tidigare har vi sett en tillverkare vända ett rangelbygge till något positivt, det är rent av en styrka för HHKB2. Byggkvaliteten är inget att hänga i granen men resultatet är en mysig och smått studsig användarupplevelse som är beroendeframkallande.

Annons

Det första som slog oss när vi fäste våra ögon på HHKB2 var den unika layouten. Det är även det vi tar med oss i framtiden. Layouten, ofta benämnd HHKB-layout, är en numer populär layout i entusiastkretsar och vi ställer oss i samma led av dem som hyllar. HHKB-layouten är utvecklad med UNIX-programmerare i åtanke. Den är smart och bekväm med välplacerade lagerfunktioner.

Tangentbordet är inte programmerbart och trots att vi kan anpassa layouten något med hjälp av DIP-brytare, skulle vi gärna se en möjlighet att programmera in viss funktionalitet som vi använder i vardagen. Det går att lösa med hjälp av eftermarknadsdelar men ska det vara nödvändigt med ett så dyrt tangentbord?

HHKB2 är ett tangentbord vi rakryggat kan stå och tala gott om, men trots det så blir det ingen utmärkelse i dagens test. Anledningen till att vi håller på utmärkelsen, trots att vi är imponerade, är tillgängligheten för oss svenskar. HHKB2 säljs i Europa i begränsad tillgänglighet via PFU själva och av återförsäljare, men det är begränsat och sällan i lager. Trots det har många i tangentbordskretsar ägt ett, det säger en del.

Annons
PFU HHKB2
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareTopre 45g
BelysningNej
Fördelar
Gudomlig brytare
Unik layout
Smart byggkvalitet
Nackdelar
Ej programmerbart
Priset
Bra att veta
Det finns DIP-brytare på tangentbordet som möjliggör layoutbyte
Funktionalitet7.3
Kvalitetskänsla5.9
Komfort9.9
Pris
~2400kr
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid