Design, konstruktion och belysning

Vortex en tillverkare som drivs av entusiaster, vi väntar oss därför att tangentbordet kommer utan komponentkompromisser – vi vill se att prislappen rättfärdigas.

Design och konstruktion

Likt standardvarianten av Pok3r så har Pok3r Limited Edition (LE) ett chassi i aluminium, mer exakt ett gjutet chassi från två fasta block av aluminium. Mellan aluminiumblocken så finns ett lager av frostad akryl för att släppa igenom belysning.
Vårt första intryck av tangentbordet var – Wow, vad tungt! Vortex har säkerställt att varenda centimeter på insidan av tangentbordet används – Pok3r LE känns riktigt robust. Det kan vara det mest robusta tangentbordet som vi har lagt vantarna på hittills. Det spelar ingen roll var eller hur vi knackar på chassit, det låter inte ihåligt någonstans. Materialen och byggkvalitén återspeglas även i tangentbordets vikt.

Designmässigt så har Pok3r LE mer döyta på tangentbordets ovansida i jämförelse med vanliga Pok3r. En annan skillnad är att tangenterna i Pok3r LE inte har en flytande tangent-design. Fastän vi föredrar utseendet av vanliga Pok3r så är Pok3r LE snyggt och stilrent, vi hade dock klarat oss utan Vortex-logotypen i det övre vänsterhörnet – det hade ingett ett mer elegant helhetsintryck.

Pok3r LE är ett 60%-tangentbord, vilket innebär att tillverkaren har valt att skala ned formatet genom att utelämna Numpad, funktionsraden samt navigationsklustret. Det påverkar trots det inte funktionaliteten, de tangenterna som inte finns fysiskt är istället integrerade i andra tangenter.

Chassit lutar ett par grader mot bakdelen av tangentbordet, och det finns inga utfällbara spakar – istället använder Pok3r LE en annan lösning som vi kommer att kika närmre på inom kort.  På den bakre delen finns även plats för en miniUSB-kabel; vi föredrar alltid löstagbara kabelanslutningar – främst för att det öppnar upp för personliga preferenser gällande kabellängd och kabelkvalité.

På undersidan hittar vi inte mindre än 10(!) skruvar som håller ihop aluminiumdelarna; imponerande, men dessvärre syns skruvarna vagt bakom den frostade akrylen.Det finns även plats för fyra stycken rundade gummifötter, ett i varje hörn. Något som är lite mer intressant för oss är DIP-brytaren på undersidan, som används för att ställa in olika layouter och byta funktion för vissa tangenter.

Överlag är vi väldigt imponerade av Vortex och Pok3r LE, det är byggkvalité som verkligen utstrålar Premium. Vortex Pok3r LE är ett av de bäst byggda tangentborden på vår marknad, punkt. Det enda vi har att anmärka på är petitesser som att vi hade föredragit framtidssäkring i en USB Typ C-port, men miniUSB har länge varit en standard i tangentbordsvärlden så vi låter den detaljen slinka förbi ett annars perfekt byggt tangentbord.

Belysning

Pok3r LE har en väldigt elegant belysning, och trots att anpassningsmöjligheterna är något begränsade så höjer akryllagret upplevelsen avsevärt. Vi får med de lägen som vi har kommit att vänta oss från RGB-bord, som exempelvis ett pulserande- och statiskt läge, vågor, ett regndroppande-läge samt flera olika effekter som reagerar på tangenttryck.
I och med att Pok3r LE helt och hållet förlitar sig på hårdvarubaserad programmering, så kan vi dessvärre inte utnyttja hela RGB-färgrymden när vi gör egna belysningsmönster. Likt Xtrfy K2 RGB från ett av våra föregående test så får vi arbeta med en palett och förutbestämda färger, så vi föredrar att hålla oss till de förinställda konfigurationerna.

Vi använde däremot personliga mönster när vi lärde oss att använda 60%-layouten, då vi enkelt kunde färga tangenterna som en lathund för oss själva. Dels kunde vi markera olika tangenter som vi använder ofta för att enkelt hitta dem, men vi kunde även markera specifika tangenter som vi programmerat in makron till.

Tillbehör

Vid köp av Vortex Pok3r LE så får vi med en anslutningskabel, skruvar, insexnyckel samt 6 stycken gummifötter. Ett par av de medföljande gummifötterna är specifikt för den bakre delen av tangentbordet, om vi skulle önska få lutningen mer brant.

Innehåll

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AlexEmir MulahalilovicJackbob Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jackbob
Medlem
Jackbob

Hallå där Emir! Uppskattar era genomgående tester på Nordichardware, inte bara tangentbord men alla möjliga olika produkter!

Men har en snabb fråga, i mars så testade du ett Varmilo-tangentbord, MA105C. Och skulle vilja köpa ett sådant då jag börjar bli extremt trött på dessa plastiga skittangentbord, men jag kan inte hitta information nånstans om det utöver folk som testat det? Finns ingenstans att köpa och inte heller hittar jag något på deras hemsida? I artikeln stod det tillgänglighet i början av april men som sagt…

Alex
Gäst
Alex

jeg vil hadette tastaturett.. men finner det ikke noen steder! 🙁