Bärbara gamingdatorer behöver inte vara stora och klumpiga. Häng med när vi testar Asus ROG Zephyrus. Världens tunnaste laptop med Nvidia GTX1080.

Den här artikeln är en del av Svenska laptopguiden, vårt löpande test av bärbara datorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra bärbara datortester och andra relaterade artiklar.

Gaming på bärbara datorer är ofta förknippat med tunga och klumpiga maskiner, och det med all rätt då det är svårt att kyla kraftfulla komponenter i trånga utrymmen. Under Computex-mässan tidigare i år presenterade Asus vad de säger sig vara det bästa av två världar. En bärbar dator med maxad prestanda utan avkall på design och mobilitet. Den anlände för några veckor sedan till vårt testlabb och vi är redo att ge domen på marknadens tunnaste gaming-laptop, Asus Zephyrus.

I detta test synar vi Asus senaste gaming-laptop i sömmarna och tittar närmare på hur bra Nvidias Max-Q grafikkrets fungerar. Asus ROG Zephyrus har hyllats av Nvidia som den mest innovativa bärbara gamingburken i och med den patenterade kylarlösningen som öppnar hela maskinens botten för att öka luftflödet. Kanske är det därför inte så konstigt att tillverkaren har namngett denna modellen efter den grekiska guden av vindarna i väst. Med en bärbar dators dubbla skärmfunktioner kan du visa bilder på din datorskärm så nära som några centimeter bort och ibland ännu närmare.

Vad är Max-Q och hur fungerar det?

Laptoptillverkare har länge letat efter en lösning på hur man ska kunna integrera kraftfulla grafikkretsar i bärbara datorer utan att påverka mobiliteten och ljudnivåer. I praktiken är det i dagsläget omöjligt då kraftfulla grafikkretsar för gaming konsumerar energi och alstrar mycket värme. Det betyder att de små ettriga fläktarna får jobba stenhårt för att göra sig av med värmen för att hålla systemet i schack rent temperaturmässigt.

Nvidias lösning på detta är Max-Q som innebär att grafikkretsen har klockats ned till en frekvens där vi ser att den levererar som bäst prestanda sett till energiförbrukning. Därmed alstras inte heller värmen i samma utsträckning. Det innebär att det blir enklare att konstruera tystare och svalare gaminglaptops. Givetvis blir allt detta till en bekostnad av prestandan och Nvidia menar på att det rör sig någonstans mellan 5 till 15 procents skillnad mellan olika modeller.

GrafikkretsNvidia Geforce GTX 1080Nvidia Geforce GTX 1080 LaptopNvidia Geforce GTX 1080 Max-Q
Basfrekvens1 607 MHz1 556 MHz1 290 MHz
Boostfrekvens1 733 MHz1 771 MHz1 468 MHz
Minne8 GB GDDR5X8 GB GDDR5X8 GB GDDR5X
Minnesfrekvens10 GHz10 GHz10 GHz
Minnesbuss256 Bit256 Bit256 Bit
TDP180 W150 W90-110 W

Så hur väl står sig Asus nya tunna gaming-laptop mot marknadens mer bastanta modeller? Häng med när vi testar och jämför Asus ROG Zephyrus i Svenska laptop-guiden.

OBS! Glöm inte bort att kika på vår första titt på Asus ROG Zephyrus från Computex 2017.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan PetterssonPelle Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
svolter
Medlem
svolter

Gällande ljudnivå så nämn gärna tydligt hur tyst en dator är. Att den låter vid full belastning är en sak men det finns fler tillfällen då en dator används. Är den subjektivt helt tyst när den inte används eller vid lätt använding (typ går att använda på ett möte, i en lektionssal) ? Hur ändras ljudbilden? Något som surrar svagt hela tiden kan hjärnan filtera bort automatiskt. Men om fläkten nästar stannar (datorn blir ljudlös) till att dra igång då och då är något man uppfattar man hela tiden och kan vara rätt så störande.