Temperatur, ljudnivå och stresstest

Värmehantering är en särskilt viktig faktor för bärbara datorer, då du som konsument i regel inte har möjlighet att uppgradera kylningssystemet på egen hand. För okontrollerad värme kan innebära komfortproblem och prestandaförluster, medan för aggressiv kylning kan ge irriterande hög ljudnivå. På den här sidan använder vi 3DMarks stresstest för att undersöka såväl temperatur som ljudnivå och prestandastabilitet.

Temperatur – CPU

Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta noterade temperaturen hos processorn.

Här kan vi enkelt identifiera en svaghet i designen hos ROG Zephyrus då processorn alstrar mycket värme. Du bränner dig inte på datorn vid användning men i full sytestisk belastning så når vi nära 100 grader vilket också leder till en hel del trottling. Detta är en förklaring till en del av de instabila resultaten vi sett i CPU-krävande tester.

Temperatur – GPU

Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta noterade temperaturen hos grafikkretsen.

Vi ser helt andra temperaturresultat när det kommer till grafikkretsen. Det är uppenbarligen här som tillverkaren har lagt krutet med en temperatur på 78 grader vilket är imponerade i en sådan tunn laptop. En styrka i Max-Q-designen från Nvidia.

Ljudnivå

Tidigare i laptopguiden så har vi gjort decibeljämförelser med en decibelmätare för att se hur högt varje bärbar dator låter under full belastning. Vi har valt att ändra vår testmetod här till en subjektiv bedömning då det i vår mening inte återspeglar det verkliga scenariot. Väldigt få om någon har precis knäpptyst i hemmet och en subjektiv bedömning från ett verkligt scenario ger en bättre bild av vad användaren kan förvänta sig när man använder datorn.

Asus ROG Zephyrus är ett första slag mot fördomarna om att gaminglaptops är högljudda skördetröskor. Under full belastning ger ROG Zephyrus ifrån sig ett dovt sus. Det hörs men är inte i närheten så påtagligt som de bärbara datorer vi testat tidigare med gamingprestanda.

Med det sagt så får proccessor-kylningen lida som en produkt av de låga ljudnivåerna. En avvägning helt enkelt.

Stabilitet

Vi mäter datorernas stabilitet med hjälp av 3DMarks stresstest. Efter testslingan jämförs prestandaresultatet från samtliga rundor, och mjukvaran ger ett mått i procent på hur konsekvent prestandan är mellan varje runda. Ett värde på 100 procent skulle innebära identisk prestanda, och ett godkänt värde anses ligga på 97 procent. Lägre än så antyder att processorn och/eller grafikkretsen inte lyckas göra av med tillräckligt mycket värme för att bibehålla sina klockfrekvenser.

Trots att 3DMark Stress test är GPU-fokuserat så når ROG Zephyrus inte riktigt i hamn utan placerar sig strax under godkänd nivå. En förklaring till detta är återigen värmen som alstras från processorn som leder till trottling och instabilitet.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan PetterssonPelle Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
svolter
Medlem
svolter

Gällande ljudnivå så nämn gärna tydligt hur tyst en dator är. Att den låter vid full belastning är en sak men det finns fler tillfällen då en dator används. Är den subjektivt helt tyst när den inte används eller vid lätt använding (typ går att använda på ett möte, i en lektionssal) ? Hur ändras ljudbilden? Något som surrar svagt hela tiden kan hjärnan filtera bort automatiskt. Men om fläkten nästar stannar (datorn blir ljudlös) till att dra igång då och då är något man uppfattar man hela tiden och kan vara rätt så störande.