Batteritid

I slutändan är det portabiliteten som ger en bärbar dator sitt existensberättigande. Att kunna använda datorn på resande fot gör den till ett kraftfullt verktyg för dig som reser mycket eller pendlar, eller som bara vill ta datorn med dig till ett bibliotek eller café för ett miljöombyte. Du kan inte alltid räkna med tillgång till ett eluttag, och bra batteritid kan bespara dig mycket frustration.

Vi testar batteritiden på datorerna med två olika tester: dels ett videotest och dels ett speltest. Speltestet är beräkningsintensivt och belyser till stor del skillnader i effektförbrukningen hos processorn. Videotestet är inte lika beräkningsintensivt, utan lägger mer vikt på en energieffektiv skärm och större batterier.

Batteritid – videouppspelning

I det här testet spelar vi upp ett videoklipp i 1080p-upplösning och h.264-format i helskärm tills batteriet tar slut. Klippet spelas upp med VLC och med en skärmljusstyrka så nära 200 nits som möjligt.

Kraftfulla komponenter kräver sin energi och även om ROG Zephyrus använder Nvidias Max-Q-krets så är det bäst att ha laddaren nära till hands vid alla tillfällen.

Batteritid i gaminglaptops

Batteritiden i alla bärbara speldatorer är idag mycket låga jämfört med notebooks med fokus på produktivitet och mobilitet. Orsaken till detta är såklart att gaminglaptops har en dedikerad grafikkrets som äter energi till frukost och petar tänderna med dina sista batteriprocent.

Ska du investera i en gaminglaptop idag så får du räkna med en överlag kort batteritid och att alltid ha laddaren nära till hands.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan PetterssonPelle Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
svolter
Medlem
svolter

Gällande ljudnivå så nämn gärna tydligt hur tyst en dator är. Att den låter vid full belastning är en sak men det finns fler tillfällen då en dator används. Är den subjektivt helt tyst när den inte används eller vid lätt använding (typ går att använda på ett möte, i en lektionssal) ? Hur ändras ljudbilden? Något som surrar svagt hela tiden kan hjärnan filtera bort automatiskt. Men om fläkten nästar stannar (datorn blir ljudlös) till att dra igång då och då är något man uppfattar man hela tiden och kan vara rätt så störande.