Summering

Sammanfattning  Asus ROG Zephyrus

  • Grym kvalitetskänsla i ett slimmat format
  • Fantastiskt flyt med 120 hertz och G-Sync
  • Mycket prestanda per kilo
  • Gott om portar
  • Bra GPU-kylning
  • Tyst och taktilt tangentbord
  • Processorn blir väldigt varm
  • Dålig kamera
  • Kort batteritid
  • Förinstallerade reklamappar

Asus ROG Zephyrus är steg i rätt riktning när det gäller tunna gaminglaptops och erbjuder bra spelprestanda i ett slimmat format. Byggkvalitén är på topp och likaså skärmen som med sin höga uppdateringsfrekvens och G-Sync visar spel från sin bästa sida. Asus patenterade kylarlösning gör maskinen till en av den tystare bärbara spelburkar vi testat men, vilket dessvärre också gör att processorn får bada finsk bastu.

Max-Q är en begränsning men fyller en funktion

Asus ROG Zephyrus är den första datorn på den nordiska marknaden med Nvidias Max-Q-teknik. Max-Q är kort sammanfattat en begränsning av grafikkretsens klockfrekvens för att hitta den perfekta punkten mellan energieffektivitet och prestanda. Det möjliggör det för tillverkare att skapa mer slimmade datorer utan allt för stor påverkan på prestanda.

”Prestanda och mobilitet – Det bästa av två världar”

ROG Zephyrus presterar riktigt bra i våra speltester trots strypkopplet Max-Q. Istället får vi tillbaka en slimmad design som gör att datorn blir mer mobil och enkel att ta med sig.

Allt handlar om vad man som användare värdesätter mest. Om du söker en bra balans mellan en snygg och slimmad bärbar dator med de senaste komponenterna så är ROG Zephyrus något du bör titta närmare på. Är det bara prestandan som betyder något för dig så finns det klumpigare och kraftfullare alternativ.

Det blir svårt att gå tillbaka till 60 Hz

Skärmar i bärbara datorer har länge fått nöja sig med 60 hertz i uppdateringsfrekvens men i dagens test har tillverkaren verkligen fokuserat på gaming. ROG Zephyrus bjuder inte bara på en 1080p panel med 120 hertz i uppdateringsfrekvens utan även G-Sync som grädde på moset. Det gör det till en fröjd att spela direkt på laptopen. Alla bildrutor synkroniseras med grafikkretsen vilket gör att du oavsett bildrutor per sekund får en följsam bild utan några trasiga eller hackiga artefakter.

Har du aldrig spelat på en skärm med hög uppdateringsfrekvens. Gör det inte om du inte är beredd att köpa en. Skärmen på ROG Zephyrus är inget undantag och lägger ribban högt i Svenska laptopguiden.

Omdöme: Asus ROG Zephyrus

 

Det finns billigare alternativ på marknaden för dig som söker mest prestanda för pengarna men faktum är att Asus ROG Zephyrus erbjuder en balans mellan design och prestanda som gör den unik i segmentet. Byggkvalitén är i toppklass och det är imponerande att få in så pass högpresterande komponenter i ett slimmat format på tunnare än 2 centimeter.

Fantastiskt flyt i spel

Skärmen gör att spel presenteras med ett fantastiskt flyt tack vare den höga uppdateringsfrekvensen i kombination med G-Sync. Högre upplösning än 1080p är i vår mening inte nödvändigt på en 15,6 tums panel som är avsedd för gaming då flyt är betydligt mycket viktigare än antal pixlar.

ROG Zephyrus har ett gott utbud av portar och det finns tillräckligt med USB-A-anslutningar för att kunna ansluta din kringutrustning. Vi får också som förväntat i denna prisklassen även en USB-C-kontakt med stöd för Thunderbolt 3 samt HDMI. Asus slänger även med en USB-till-Ethernet-adapter i kartongen vilket vi uppskattar då alla inte har ett trådlöst nätverk lämpligt för gaming. Avsaknaden av en SD-läsare gör oss lite fundersamma då det är högst uppskattat av användare som jobbar med medieproduktion.

Hög CPU-temp men imponerande tystlåten

Vi hade samtidigt gärna sett lägre temperaturer från processorn som under full belastning ligger norr om 90 grader med högsta notering på 98 grader. Det är tokvarmt och även om kylarlösning är en patenterad specialare från Asus så kunde de kanske hittat ett mer effektivt sätt att hålla nere processortemperaturen. Det ska tilläggas att maxtemperatur är noterat under syntetiska tester.

På tal om kylning så kanske man tror att ROG Zephyrus skulle ljuda högt som en sågklinga genom pansarplåt. Men faktum är att det är bland de tystare gaminglaptops som vi testat. Datorn hörs knappt när den bara står på och under full belastning så blåser fläktarna i ett dovt sus som inte alls är lika påtagligt jobbigt som vi är vana vid hos bärbara gamingmaskiner.

Vidare till kameran som sitter monterad i skärmens överkant så är den inte mycket att hurra för. Vilket är synd då ROG Zephyrus har prestandan för att kunna streama många av de populäraste spelen.

Tangentbordet är taktilt och ger en trevlig respons vid gaming men framförallt är det tyst. Asus inkluderar även ett handlovsstöd vilket är att rekommendera vid skrift för att få en bra positionering. Dock så hade vi förväntat oss individuellt bakgrundsbelysta tangenter för 35 000 kronor. Istället får vi nöja oss med tre olika zoner som kan konfigureras i olika färger.

Pekplattan sitter lite avigt på högersidan om tangentbordet och även om vi förstår att plats måste frigöras för komponenterna och kylningen så blir den för liten för att kunna användas på ett effektivt sätt. Vi har dock svårt att föreställa oss att ROG Zephyrus inte skulle användas med en riktigt gamingmus. Även här inkluderar tillverkaren en mus i kartongen.

Asus levererar ROG Zephyrus med en rad förinstallerade program men vi trodde faktiskt inte att vi skulle behöva utstå några reklamappar eller gnälliga test-versioner i denna prisklassen. Asus Giftbox tar över skärmen vid varje omstart och vill veta vilka intressen du har för att erbjuda olika program och appar. Det är inte OK Asus, för så här hög prislapp får ni inte lägga med sådana programvara.

Inte felfri men mycket prestanda i tunt format

Vi summerar således Asus ROG Zephyrus som en av de första bärbara datorerna som utmanar den design vi är vana att se i gamingsegmentet, och det med hög grafikprestanda. Med det sagt så i denna prisklassen är förväntningarna skyhöga och elefanten i rummet är utan tvekan processorkylningen. ROG Zephyrus klarar inte av att på ett effektivt sätt hålla systemet fullt stabilt utan trottling förekommer i en högre grad än vad vi anser vara i nivå med förväntningarna för en produkt i denna prisklass.

Är däremot pengar eller höga processortemperaturer inte är ett problem för dig så kan Asus ROG Zephyrus vara ett alternativ för dig som vill ha slimmad dator med hög grafikprestanda.

Asus ROG Zephyrus
6.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUIntel Core i7-7700HQ
GPUGeforce GTX 1080 Max-Q
Fördelar
Byggkvalitén
Spelprestandan
Skärmen
Nackdelar
Hög CPU-temp
Kameran
Reklamappar
Bra att veta
Har tangentbord och pekplatta monterat längst ned.
Prestanda9
Kylning/Design7.5
Batteritid3
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2017-10-24

Laptopmarknaden är alltid på gång och tillverkare fortsätter att utmana fysikens lagar. Det är en positiv utveckling då det i slutändan ger oss konsumenter nya och häftiga datorer. På Ultrabook-sidan så kommer allt fler lätta och supertunna varianter och vi hoppas på att snart kunna testa fler Ultrabooks i laptopguiden.

I gamingsegmentet så ser vi fram emot fler intressanta modeller med innovativa kylarlösningar och skärmar med högre uppdateringsfrekvens. Just nu så testkör vi en 13-tums gaminglaptop från Alienware och ett färdigt test förväntas publiceras inom de kommande veckorna.

Den här artikeln är en del av Svenska Laptopguiden, vårt löpande test av bärbara datorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra bärbara datortester och andra relaterade artiklar.
Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan PetterssonPelle Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
svolter
Medlem
svolter

Gällande ljudnivå så nämn gärna tydligt hur tyst en dator är. Att den låter vid full belastning är en sak men det finns fler tillfällen då en dator används. Är den subjektivt helt tyst när den inte används eller vid lätt använding (typ går att använda på ett möte, i en lektionssal) ? Hur ändras ljudbilden? Något som surrar svagt hela tiden kan hjärnan filtera bort automatiskt. Men om fläkten nästar stannar (datorn blir ljudlös) till att dra igång då och då är något man uppfattar man hela tiden och kan vara rätt så störande.