Asus ROG Zephyrus - Specifikationer och utsida

Asus ROG Zephyrus är tillverkarens första gaminglaptop med Nvidias Max-Q-teknik. Det är den tunnaste gaminglaptopen som vi har sett hittills och ROG Zephyrus bjuder inte bara på slimmad design. Denna Max-Q-dator är den första av sitt slag med en unik kylarlösning.

ROG Zephyrus kommer endast i två utföranden och vi har fått testat den maxade modellen GX501VI-GZ021T.

Asus ROG Zephyrus interna trumfkomponenter är den fyrkärninga Intel i7 7700HQ processor som bygger på Kaby Lake-arkitekturen samt en Nvida GTX 1080-grafikkrets med Max-Q.

 Asus ROG Zephyrus (GX501VI-GZ021T)
Skärmstorlek15,6 tum
Upplösning1 920 x 1 080
PaneltypIPS
PekskärmNej
Uppdateringsfrekvens120 Hz
ProcessorIntel Core i7-7700HQ
Arbetsminne16 GB DDR4
GrafikkretsNvidia GTX 1080 Max-Q
Lagring512 GB SSD
NätverkWifi: 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth: 4.1
BildutgångarHDMI, USB 3.1 Typ-C Thunderbolt
USB4 x USB-A 3.0
1 x USB-C (med Thunderbolt 3)
ThunderboltThunderbolt 3 med 2 x PCIe 3.0
SD-kortläsareNej
TangentbordBakbelyst, Fullstort
PekplattaMultitouch
Batteri50 wHr
LjudStereohögtalare
1 x 3,5 mm kombo
Mått379 x 262 x 16,9 mm
Vikt2,2 kg
Lägst pris

Den enklare varianten av ROG Zephyrus har istället ett Nvidia GTX 1070 installerat och halva lagringsutrymmet på 256 gigabyte jämfört med modellen som vi testar som har ett GTX 1080 och 512 gigabyte lagring.

Bortsett från det så bjuder de två olika varianterna som finns tillgängliga i Sverige på samma konfiguration vilket gör det tydligare och enklare för konsumenter att välja rätt för just dem.

ROG Zephyrus är som redan avslöjat en riktigt tunn gaminglaptop. Den klassar skärmstorleksmässigt som 15,6 tum med full-HD-upplösning och 120 hertz G-sync.

Minne och lagring

Båda varianterna av ROG Zephyrus som finns tillgängliga i Sverige bygger på samma minnes- och lagringsteknik. Lagringen är en PCI-E-baserad M.2 enhet i antingen 256 eller 512 gigabytes storlek. Minnet är av DDR4 SO-DIMM-variant i en enkel sticka och båda varianterna på vår marknad kommer med 16 gigabyte RAM-minne installerat med möjlighet att uppgradera upp till 24 gigabyte.

Design och format

Den är under kategorin design och format som ROG Zephyrus gör sitt första och kanske största intryck. ROG Zephyrus är galet tunn för att husera både en Intel i7 7700HQ och ett Nvida GTX 1080. Datorn mäter knappar 17,9 millimeter vid sin tjockaste punkt och väger endast 2,2 kilogram. Det är imponerande siffror med tanke på prestandan som Asus packat in i maskinen. Tittar vi på specifikationsmässigt motsvarande produkt med GTX 1080 från Asus vilket är GL702VI så är det imponerade. GL702VI mäter 37 millimeter och väger 3,3 kilogram vilket är mer i linje men vad vi är vana att se när det kommer till gaminglaptops.

I princip hela bygget av ROG Zephyrus går i högkvalitativ borstad lättmetall vilket gör att den känns riktigt gedigen att hålla i och använda i de flesta sammanhang.

Skärmlocket kan enkelt öppnas med bara en hand utan att resten av datorn hänger med och i samband med detta händer något ovanligt: botten på datorn öppnar sig. Detta är något som Asus kallar för Active Aerodynamic System (AAS) vilket ska ge ökat flöde av friskluft till komponenterna. I tillägg så vill vi informera om att det är inbyggda lysdioder som lyser rött från bottenluckan när datorn öppnas och inte komponenterna som glöder.

ROG Zephyrus är formatmässigt inte lik vanliga laptops utan här har tillverkaren flyttat ned tangentbordet på datorn och placerat styrplattan till höger. En nödvändig åtgärd för att kunna husera kylningen för både processorn och grafikkretsen i den här tunna formatet.

Det är en trevlig känsla att ta i ROG Zephyrus och mycket tack vare byggkvalitén och valen av material. Det dock en tag att komma överens med det ovanliga formatet men det verkar som att tillverkaren har tänkt till och skickar faktiskt med både en gamingmus, handlovsstöd och en USB till ethernet-adapter i lådan.

Portar

Ett första antagande vore att en sådan tunn gaminglaptop skulle följa notebook-trenden om minimalt antal portar men Asus tar kål på våra fördomar omgående med ROG Zephyrus. Här finns hela 4 stycken USB 3.0. kontakter i typ A-utförande och en USB 3.1 kontakt i typ-C format med Thunderbolt-stöd.

Utöver de anslutningarna så erbjuder även ROG Zephyrus en HDMI 2.0-port samt en kombokontakt för headset. Denna tar givetvis vanliga hörlurar lika bra som headset.

Laddning

Med tanke på de kraftfulla komponenterna på insidan av denna maskinen behöver den ha en ordentlig strömförsörjning och ROG Zephyrus använder en rund AC-kontakt och inte någon USB-baserad laddning. Datorn kan däremot ladda andra enheter i avstängt läge via USB-portarna.

Den medföljande laddaren är överraskande liten då vi hade räknat med en riktig pjäs till dosa på flera kilon. Den slåss inte med de minsta nätadaptrarna på marknaden men den är liten för att leverera 230 watt, 19,5 volt och 11,8 ampere.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan PetterssonPelle Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
svolter
Medlem
svolter

Gällande ljudnivå så nämn gärna tydligt hur tyst en dator är. Att den låter vid full belastning är en sak men det finns fler tillfällen då en dator används. Är den subjektivt helt tyst när den inte används eller vid lätt använding (typ går att använda på ett möte, i en lektionssal) ? Hur ändras ljudbilden? Något som surrar svagt hela tiden kan hjärnan filtera bort automatiskt. Men om fläkten nästar stannar (datorn blir ljudlös) till att dra igång då och då är något man uppfattar man hela tiden och kan vara rätt så störande.