Asus ROG Zephyrus: Tangentbord, pekplatta och högtalare

Asus ROG Zephyrus har ett enkelt och kompetent tangentbord med väl separerade knappar vilket följer trenden bland laptop-tangentbord idag. De har en kort slaglängd på cirka 1,4 millimeter men ger en tillräckligt bra taktil återkoppling på den korta slaglängden att vi inte upplever några problem vare sig att skriva eller att spela spel på datorn.

Samtliga tangenter har bakgrundsbelysning med minimalt läckage bortsett från QWERASD-tangenterna som saknar lack på sidorna för att de ska stå ut och synas lite bättre. ROG Zepyrus saknar individuell bakgrundsbelysning för samtliga knappar vilket vi hade räknat med och istället får vi nöja oss med tre olika zoner.

Via funktionsknappen (FN) så kommer vi snabbt åt en rad användbara funktioner så som att kunna höja och sänka belysning på både skärm och tangenter, justera volymen och stänga av pekplattan.

Pekplatta

Pekplattan på ROG Zephyrus känns som att den installerades i datorn bara för att en laptop måste ha en pekplatta. Den är liten, sträv och ganska svårarbetad. Kanske är det inte så konstigt att tillverkaren skickar med en gamingmus i kartongen men i den här prisklassen hade vi faktiskt väntat oss mer.

Det ska dock nämnas att Asus har en snabbknapp som får pekplattan att dubblera som en numpad vilket är ett plus i coolhetsfaktor och användbart för de som vill arbeta med sifferbehandling. Även om vi inte riktigt får kläm på tekniken utan lyckas nästan slå fel siffror varje gång.

Under den lilla pekplattan finns två traditionella knappar för höger- samt vänsterklick med ganska lång slaglängd men ändå en bra taktil återkoppling. ROG Zephyrus är en speldator och bör således i mångt och mycket användas med en riktigt gamingmus.

Högtalare

Högtalarna sitter riktade uppåt från höger respektive vänster sida av datorn. Medan de inte ger någon spektakulär ljudupplevelse så fungerar de dugligt för videouppspelning och mycket enkelt musiklyssnande.

Det finns ingen som helst bas i de inbyggda högtalarna men via den medföljande mjukvaran Sonic Suite 2 kan vi få till lite ytterligare klarhet i ljudet. Det gör du enklast genom att öka reglaget Smart EQ vilket vi rekommenderar.

Vi har en viss förståelse för att det inte finns mycket mer utrymme kvar i datorn efter att ha maxat prestandan och ändrat formatet mot vad vi är vana att se på en laptop. Men att inte ge lite extra kärlek till högtalarna vid den här prispunkten är tråkigt i vår mening.

Mikrofon

Den inbyggda mikrofonen i ROG Zephyrus ger ett helt OK resultat för att vara en laptop-mikrofon. Det saknar bas och är ganska burkigt men det ligger också i förväntningsnivå när det kommer till inbyggda mikrofoner i bärbara datorer.

Kamera

Kameran som sitter i ovankanten av skärmen på ROG Zephyrus har en 720p-upplösning och levererar ganska dålig bild. Här hade vi hoppats på att streaming hade funnits med i fokus från tillverkares sida då prestandan finns i maskinen för att kunna streama många av de populäraste spelen.

Bilden är ganska suddig och utsmetad även i ett normalt belyst rum.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan PetterssonPelle Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
svolter
Medlem
svolter

Gällande ljudnivå så nämn gärna tydligt hur tyst en dator är. Att den låter vid full belastning är en sak men det finns fler tillfällen då en dator används. Är den subjektivt helt tyst när den inte används eller vid lätt använding (typ går att använda på ett möte, i en lektionssal) ? Hur ändras ljudbilden? Något som surrar svagt hela tiden kan hjärnan filtera bort automatiskt. Men om fläkten nästar stannar (datorn blir ljudlös) till att dra igång då och då är något man uppfattar man hela tiden och kan vara rätt så störande.