Corsair Crystal Series 570X - Insida

TLDR

  • Utrymmet framför moderkortsplåten är luftigt och simpelt
  • All lagring finns på baksidan av moderkortsplåten
  • Kabeldragningen döljs med en svart metallskena
  • RGB-belysningen kan styras både från frontpanelen och en intern kontroller

Corsair 570X har en oerhört öppen design, så att merparten av chassivolymen finns tillgänglig för luftflöde. Det finns inga hårddiskburar vid chassifronten, som helt domineras av de tre fläktplatserna. Tanken är att full fokus ska vara på komponenter som moderkort och grafikkort.corsair_570x_12

Även nätaggregatet är dolt, då chassits nedre del utgörs huvudsakligen av en stor täckplåt. Plåten i fråga har en öppning mot chassifronten för kabeldragning och luftflöde, samt ytterligare en öppning mot baksidan av moderkortsplåten.

Värt att notera är att Corsairs logotyp på nätaggregatsutrymmet är bakbelyst med en vit lysdiod. Belysningen går dock att lämna urkopplad eller montera bort om så önskas.

Kabeldragning

Det är på andra sidan moderkortet som vi hittar chassits mer intressanta lösningar. På ”vanliga” chassin med en sidopanel i plåt har du som datorbyggare gott om dolt utrymme för att dölja kablar. Med en genomskinlig panel (även en tonad sådan) är allt bakom moderkortsplåten istället fullt synligt utifrån.

Synliga kablar bakom moderkortsplåten är helt oviktigt för luftflöde och kylning. Men för estetik, som är ett av Crystal-seriens paradnummer, är det desto viktigare.corsair_570x_26

Corsairs lösning är en ”ränna” i svart plåt som löper vertikalt bakom moderkortsplåten, längs med de tre gummerade kabeldragningshålen. Tanken är att merparten av alla kablar ska säkras under den här rännan, medan övriga kan fästas med buntband till de strategiskt placerade krokarna på moderkortsplåten. Huruvida det är så enkelt i praktiken kommer vi undersöka under testmonteringen på nästa sida.

Lagringsplatser

En annan intressant lösning i 570X är att samtliga lagringsenheter finns bakom moderkortsplåten. Det inkluderar dels de två 2,5-tumsplatserna strax under CPU-kylarhålet, men även två 3,5-tumsplatser för mekaniska hårddiskar.

Lagringsvaggorna till både 2,5-tums- och 3,5-tumsplatserna är verktygslösa. De sitter fast i chassit via metallhakar och varsin tumskruv, och själva lagringsenheten trycks sedan på plats utan skruvar.

RGB-belysning

Två kontrollenheter sitter monterade bakom moderkortsplåten: en belysningshub för Corsairs RGB-fläktar samt en styrenhet med tre knappar för att växla mellan belysningsprofiler. Sistnämnda har tre knappar för att reglera RGB-belysningen i fläktarna, och dessa motsvarar de knappar som finns vid frontpanelen.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergTobias Gerhardsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
laudanum
Medlem

270 cm hög CPU-kylare, njaee.