Summering

Chassin är i slutändan den komponent där personliga preferenser väger tyngst. Den estetiska sidan av ett chassi är en viktig del i att skapa en datorhörna du trivs i. Det sätter en personlig prägel på din dator som i många fall kan väga betydligt tyngre än funktioner och specifikationer.

Designpreferenser väger tungt

Tar vi på oss designglasögonen så är Corsair 570X helt klart ett bra och genomtänkt chassi för dig som gillar den glasbaserade estetiken. Jämfört med flera av tillverkarens tidigare modeller är 570X en modell där form i flera fall har fått gå före funktion, och det har fört med sig vissa irritationsmoment, inte minst vad gäller kabeldragning.corsair_570x_08

Men hela chassit känns genomgående välkonstruerat och genomtänkt. Att glaset är tonat ger en trevlig ”glödande” effekt där ljus från komponenter och fläktar dämpas en aning, samtidigt som du får en läcker överblick över ditt system. Är det är en stil du är ute efter, vare sig det är för att sticka ut på LAN:et eller för att sätta pricken över i vid skrivbordet, tror vi att du kommer bli nöjd med 570X när den sista kabeln väl är undangömd.

Smarta lösningar, men inte för pragmatikern

Tar vi däremot på oss ett annat par glasögon och jämför chassit rent funktionellt mot liknande alternativ i prisklassen har vi svårt att rekommendera Corsair 570X. Medan kabeldragningslösningen med en metallränna är förståelig som en kompromiss på grund av glasdesignen är den svårare att försvara ur en rent praktisk synvinkel.corsair_570x_41

Vi hade också gärna sett någon form av fläktstyrning integrerad i RGB-belysningssystemet. De tre medföljande fläktarna behöver kopplas till moderkortet och får inte ström från samma källa som belysningen. Vill du ansluta fler fläktar och får slut på kontakter på moderkortet innebär det att du behöver köpa en egen fläktkontroller, med ett något snävare urval då chassit saknar 5,25-tumsplats. Det finns interna fläktkontroller via USB, men i slutändan känns det som något som gärna hade fått ingå tillsammans med färgstyrningen.

Det innebär inte att 570X är helt utan meriter som står sig även mot chassin med annat designtänk. Tanken att dra ner på antalet lagringsenheter och flytta dem bakom moderkortet känns som ett beslut som ligger helt i tiden och som gynnar de allra flesta, med ett mer obehindrat luftflöde vid övriga komponenter. Att även chassitaket har dammfilter är i sin tur en bonus för dig som vill använda vattenkylning.

Omdöme

Sammanfattningsvis är Corsair 570X ett välbyggt chassi som har gjort vissa kompromisser för att kunna leverera en nischad design. För dig som gillar den designen behöver det inte vara en nackdel, och om glasdesign är vad som kittlar dina nördnerver så är Corsair 570X både genomtänkt och funktionellt. Men är det ett pragmatiskt entusiastchassi du är ute efter så finns det andra alternativ i flera olika designstuk värda att kika närmare på för de cirka 2 100 kronor som 570X kostar i skrivande stund.

Corsair Crystal 570X RGB
7.0 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
FormfaktorATX
Mått480 x 234 x 412 mm
Fördelar
God kvalitetskänsla
Rymligt & luftigt
Gott om dammfilter
Nackdelar
Samlar smuts & fingeravtryck
Krånglig kabeldragning
Ingen fläktkontroller
Bra att veta
RGB-belysningen i fläktarna styrs via frontpanelen, men inte själva fläkthastigheten.
Kylning/Ljudnivå7
Funktionalitet6.5
Kvalité/design8
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Vad innebär sifferbetygen? Klicka för beskrivning

I vår betygsskala räknar vi 5 och uppåt som ett godkänt resultat. Det lägsta möjliga betyget är 1, och det högsta möjliga är 10.

Med andra ord är 5 eller 6 inte att betrakta som dåliga resultat för en produkt, utan motsvar en ”lagom” nivå för produkter som inte nödvändigtvis sticker ut ur mängden, men som inte heller gör dåligt ifrån sig. Ett betyg på 7 är bra, men med tydligt definierade nackdelar som är värda att tänka på. Ett betyg på 8 är mycket bra, men med målgruppsspecifika nackdelar. Ett betyg på 9 är klockrent, med endast mindre nackdelar. Ett betyg på 10 är praktiskt taget felfritt.

I och med att chassin är ett mer kvalitativt testområde så är också betygen något mer godtyckliga och subjektiva än för andra produktgrupper, där betygen kan baseras på ren mätdata. De är inte tänkta som exakta måttstockar, utan som snabb vägledning och jämförelse – för att få en fullständig bild av vårt omdöme ska du givetvis läsa den detaljerade slutledningen i artikeln.

Tycker du att någonting är oklart i betygssättningen får du gärna kontakta redaktionen eller lämna en kommentar. Och glöm inte heller att du kan lämna ett eget omdöme om du själv äger produkten!


Ytterligare chassitester på ingång

Testet av Corsair 570X är ett av de första i en ny rad chassitester som inom kort kommer publiceras på Noridichardware. Är det någon särskild chassimodell du som läsare vill veta mer om och se i testlabbet, så lämna gärna en kommentar!

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergTobias Gerhardsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
laudanum
Medlem

270 cm hög CPU-kylare, njaee.