Sammanfattning

Som klient-SSD är Corsair Neutron XTI inte klockren. I samtliga av våra klienttester (som primärt fokuserar på läs-prestanda) tappar enheten mot nästan samtliga konkurrenter. Undantaget är sekventiell överföring där Neutron XTI faktiskt är riktigt rapp i både skrivning och läsning. Detta kombinerat med en förhållandevis hög strömförbrukning och ett högt pris gör Neutron XTI till en halvtrött klient-SSD som inte tillför något. Det är inte en långsam SSD, men det finns betydligt billigare och bättre alternativ för spel och kontorsdatorer.

Intressant för arbetsstationer – inte speldatorer

När vi däremot skruvar upp belastningen och pressar enheten till max börjar det hända saker. I våra workstationtester är det en av de snabbaste SATA-enheter vi testat. När vi sätter enheten i steady-state visar sig enheten från sin bästa sida och lyckas till och med prestera bättre än sin föregångare Neutron GTX. Detta kombinerat med ett högt TBW-värde (320TBW) och 5 års garanti kan göra enheten intressant för arbetsstationer eller billigare servrar där man vill använda RAID.

Marknaden för MLC-baserade SATA-enheter blir allt mindre och vartefter intresset blir mindre kommer också priserna att gå upp. Nästan alla segment går mer mot TLC-NAND och endast ytterst få snabba PCIe-enheter kommer med MLC. Det kan dock fortfarande finnas ett intresse för MLC-baserade enheter för äldre workstations som saknar stöd för NVMe, eller helt enkelt inte vill betala de pengarna som en NVMe-enhet kostar. För dem finns det fortfarande några olika att välja mellan, men de blir bara färre.

SSDCorsiar Neutron XTI 480GBKingston HyperX Savage 480GBToshiba OCZ VT180 480GBSamsung 850 Pro 512GBSandisk Extreme Pro 480GBSamsung 850 Evo 500GB
Lägst på Prisjakt.se

Om vi tittar på de mest intressanta enheterna så ser vi att Sandisk Extreme Pro och Samsung 850 Pro är dyrare, men dessa har också 10 års garanti vilket inte ens dyrare NVMe-enheter kan skryta med. Sedan har vi Corsair Neutron XTI, Kingston HyperX Savage och Toshiba OCZ VT180 som ligger på ungefär samma pris. Prestandamässigt är Neutron XTI den som är snabbast vid tung belastning, men den är samtidigt långsammast under lättare belastning.

Omdöme: Corsiar Neutron XTI

Marknaden för MLC-baserade SSD-enheter är så gott som död. Är du ute efter en snabb konsument SSD finns det betydligt bättre alternativ (Samsung 850/960 Evo, exempelvis). Som systemenhet för enklare servrar eller arbetsstationer skulle Neutron XTI kunna vara intressant, men den har egentligen ingenting som ingen av de andra SATA MLC-enheterna har. Är du ute efter en billig MLC-SATA enhet för RAID i din server? Leta upp Kingston HyperX Savage, OCZ Vector 180 samt Corsair XTI, och kolla vilken som är billigast för stunden.

Corsair Neutron XTI 480GB
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittSATA AHCI
Formfaktor2,5 7mm
Fördelar
Bra Workstation-prestanda
Högt TBW värde
5 års garanti
Nackdelar
Tveksam klient-prestanda
MLC gör den dyr
Strömtörstig för SATA
Bra att veta
För arbetsstationer eller enklare servrar
Klient3.6
Workstation6
Filöverföring3.4
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.

https://www.nordichardware.se/svenska-ssd-guiden

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid