Creatives topp-headset Sound Blasterx H7 tar plats under förstoringsglaset, med USB-ljudkort, 7.1 virtuellt surroundljud och flera designförbättringar.

Det är dags för ännu en uppdatering av Sveriges största headsetjämförelse, och det med ett nytt headset från Creative. För de som vill lära sig mer om headset, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska Headsetguiden där nu även detta headset finns representerad. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt tillskott i guiden.

Creative Sound Blasterx H7

Creatives Sound Blasterx H3 och H5 har nyligen passerat igenom vårt testlabb, med blandade resultat. Den sistnämna tog sig galant igenom och presterade mycket bra men snubblade på mållinjen med sitt något höga pris, dock ett headset som är hack i häl på Kingston och deras Hyperx Cloud II. H3 däremot lyckades inte alls speciellt bra med knackig byggkvalitet och allmänt dålig upplevelse. Dessa resultat visar på att Creative fortfarande försöker hitta rätt i djungeln av headset på marknaden.

Creative_Sound_Blaster_H7_01

H7, som vi tittar närmare på idag, är Creatives topp-modell och bygger vidare på samma format som H5 men med lite extra godis. Den största skillnaden är att det utöver en analog anslutning också kommer med ett USB-ljudkort, tyvärr är den analoga kopplingen endast en fyrpolig 3,5-millimeterskontakt utan en splitter som följer med. Utöver detta är det mer en designmässig skillnad med mer svarta toner istället för det silvergrå temat hos H5.

Designen är lite mer subtil än traditionella headset, dock är loggan på sidan belyst vilket fortfarande gör det igenkänningsbart. Som nämnt i recensionen av H5 så är den yttre konstruktionen snarlik Kingston HyperX Cloud, men det är inte en ovanlig konstruktion att ha metallbågar över kåporna. Byggkvalitén är riktigt bra, både plasten och metallen känns högkvalitativa.

Creative_Sound_Blaster_H7_04

Som med H5 så är H7 riktigt bekväma, de mjuka och följsamma muffarna är bland de bästa man kan hitta i klassen. Huvudbandet är även det mycket skönt och är ordentligt stoppat med ett mjukt material.

På sladden finns det en kontrollerenhet där du kan stänga av och sätta på mikrofonen, ett steglöst volymreglage samt en play/pause-knapp. Det är i denna du kopplar anslutingen du vill använda, 3,5-millimeter eller USB-anslutning med ljudkort.

Mjukvara

Creative har en programvara kallad Blasterx Acoustic Engine Pro som du kan ladda ner, detta ska enligt företaget ha anpassningsbara ljudbehandlingstekniker som är anpassade för H7. Det finns bland annat ett läge som heter ”Scout Mode” som ska förstärka vissa delar av ljudet för att öka precisionen, något som vi senare ska gå igenom. Mjukvaran ger blandade känslor, programvaran innehåller både moderna och föråldrade delar, det fungerar effektivt men vissa delar som ingick känns som de kommer direkt från 2005.

Ljudkvalitet och mikrofon

Vid första lyssning lät H7 konstigt, och betydligt sämre än vad H5 gjorde. Efter mycket felsökning så insåg vi att när H7 var inkopplad med USB kördes en automatisk ljudprofil igång som standard vilket gjorde att det lät katastrofalt dåligt. Problemet upplevdes inte med en vanlig 3,5-millimeterskabel till en telefon. Efter mjukvaran var installerad så kunde vi äntligen stänga av denna funktionen och återfå normal funktion och ljud. Genast kände vi igen oss och ljudkvalitén är precis lika bra som H5. Basen är matig och mellanregistret har bra med tryck, tyvärr med samma avsaknad av den riktiga djupbasen vi hittar i några andra headset.

 

Mikrofonen är ungefär likadan som H5, det enda som skiljer är då USB-ljudkortet som används för att spela in. Man kan antyda en marginell lägre brusnivå, men ljudet är klart och tydligt.

Komforten håller hög klass och rivaliserar utan problem toppskiktet av de skönaste headsets som finns i guiden. Både muffarna och huvudbandet är mjuka och följsamma och tillåter många timmars användning utan att bli obekväma.

Slutsats

Creative har med H7 byggt vidare på H5, vilket innebär att det rent överlag är ett riktigt bra headset. Tyvärr finns det en ganska stor nackdel inbakad i det hela, USB-ljudkortet och alla små förbättringar nästintill dubblar priset. Från 899 kronor för H5 i skrivande stund till hela 1 629 kronor känns som ett tämligen omotiverat prispåslag för mer eller mindre samma ljudkvalitet. Vid den prislappen börajr vi närma oss Sennheisers G4ME One som spelar i en egen liga.

Creative_Sound_Blaster_H7_05

”Sound Blasterx H7 är ett riktigt bra headset med  riktigt god komfort och en gedigen byggkvalité. Ljudet är bra med kraftig bas och tydligt mellanregister, men tappar lite på djupbasen. H7 är ett av Creatives bästa headset vi har testat, ljudkvalitén och komforten är riktigt bra. Mikrofonen är godkänd men något vass och lite brusig. Sound Blasterx H7 tappar dock på sin prislapp, då det kostar i skrivande stund mer eller mindre dubbelt så mycket som H5. Något som känns omitverat för ett USB-ljudkort och ett par designändringar. ” – Svenska Headset-guiden 2016-05-27

Lägstapris på prisjakt.se:  Product price

Marknadsanalys och uppdateringar i Svenska Headsetguiden

I övrigt är det fortsatt lugnt och stilla på headsetmarknaden, inga förändringar i guiden på prisnivåer och omdömmen. Nu närmar sig Headsetbonanzan sitt slut, men det kommer dyka upp många headsetframöver, det kanske dyker upp spännande varianter på Computex så håll utkik på Nordichardware!

Läs mer i Svenska headsetguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer i Svenska headsetguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid